Sosyal Medya

Genel

Deniz Yatırım:  Türkiye’nin kredi notu bu sene de yükselecek mi?

Beklentimiz, 24 Ocak tarihindeki Moody’s takvimi ile birlikte diğer iki kredi derecelendirme kuruluşu ile arasındaki makasın pozitif görünüm desteğiyle 1 basamak daha artırımla kapatılması.

Deniz Yatırım:  Türkiye’nin kredi notu bu sene de yükselecek mi?

Mayıs 2023 seçimlerini takiben, genel davranış biçimimizin dışına çıkarak, Eylül ayında Strateji Güncelleme Raporu yayımlamış ve süreçle ilgili  beklentilerimizi geniş çapta değerlendirerek paylaşmıştık. Oradaki ana oyun planımız, ülke kredi notu ve görünümündeki normalleşme üzerinden fiyatlama teması  oluşturmaktı.

 

Bu düşüncemizin kredi derecelendirme kuruluşları nezdinde 1/1 gerçekleştiğini 2024 sonu itibarıyla belirtelim. Ancak, maalesef, piyasa işlemlerindeki  yansıması,  özellikle de hisse senetleri nezdinde, beklediğimizin aksi yönünde yabancı yatırımcı çıkışı ile takip edildi. Yerli yatırımcı cephesinde ise likidite problemi  ve alternatif getirilerdeki yüksek seyrin yarattığı dezavantajlı konumla birlikte süreç büyük oranda «beklenti» seviyesinde takılı kaldı.

Ülke risk primindeki normalleşme-geri çekilme, dış borçlanma maliyetlerindeki azalış, kamu ve özel sektörün bunlara paralel dış finansmana daha kolay  erişimi ve yabancı yatırım bankalarının makro değerlendirmelerinde Türkiye’nin kaybettiği «trafik payının» yeniden artışı gibi önemli değişimler ise  sürecin kısmen de olsa farklı kanallar üzerinden karşılık bulduğunu düşündürüyor.

Gelinen son durumda, Fitch ve S&P’nin kredi notu görünümlerinde «durağan» pozisyona geçmelerini, enflasyon cephesinde somut gelişmeler görmek  istemeleri şeklinde yorumluyoruz. Son  1.5 yılda atılan adımlar ve normalleşmede gidilen mesafe, derecelendirme şirketleri nezdinde önemli bir geri dönüş  tepkisiyle  karşılanırken, bekle-gör havasının da yavaş yavaş ağır bastığı gerçeği göz ardı edilmemeli. Bu nedenle yılın ilk yarısındaki enflasyon-politika faizi  seyri ayrıca bu başlık üzerinden de kritik önemde olacak.

Beklentimiz, 24 Ocak tarihindeki Moody’s takvimi ile birlikte diğer iki kredi derecelendirme kuruluşu ile arasındaki makasın pozitif görünüm desteğiyle 1 basamak daha artırımla kapatılması. Zamanlama olarak 25 Temmuz’daki Fitch değerlendirmesinin 2026 beklentilerinin de şekillenmeye başlayacak  olmasıyla yakından izlenmesini öneriyoruz. 17 Ekim’de belirlenen S&P takvimi ise yıl içerisinde uygulanacak politikaların nasıl bir karşılık bulacağı noktasında ayrı bir öneme sahip.

 

Net/net 2024 yılı kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye algısı açısından da normalleşme yılı olarak geride kaldı. 2025, 2026 ve orta vadeli Türkiye  hikayesinin yeniden hangi noktaya dek şekilleneceği yıllar olacak. Tekrarlayalım: enflasyon-politika faizi seyrinde yol kazası yaşanmaması ve beklentilere  paralel bir resim oluşması durumunda, lira ve cinsinden değerlenen varlıklar açısından uzun zamandır konuşmadığımız, konuşmayı unuttuğumuz farklı  bir hikaye patikasına geçiş başlayabilir.

 

Orkun Gödek, Deniz Yatırım Strateji Raporu’ndan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler