Sosyal Medya

Gündem

İkinci el araç fiyatlarına trafik sigortası bedeli yansıtılacak mı?

İkinci el otomobil alım-satımıyla ilgilenenlerin yeni gündemi zorunlu trafik sigortası oldu. Galericiler, araç alımı yaparken trafik sigortası poliçesi yaptırma konusunda…

İkinci el araç fiyatlarına trafik sigortası bedeli yansıtılacak mı?

İkinci el otomobil alım-satımıyla ilgilenenlerin yeni gündemi zorunlu trafik sigortası oldu. Galericiler, araç alımı yaparken trafik sigortası poliçesi yaptırma konusunda esneklik istiyor. Esnekliğin oluşmaması durumunda araç fiyatlarına trafik sigortası bedelinin yansıtılması gündeme gelecek. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, ikinci el otomobil piyasasını değerlendirdi.

 

Türkiye’de ikinci el otomobil alım-satım işlemlerinde köklü değişikliklere gidildi. Güvenli ödemeyle birlikte dolandırıcılıkların sona ererken, araç alım-satım anında satış gerçekleşmeden alıcı kişi araç için trafik sigortası poliçesi yaptırmak zorunda kaldı.

Bireysel alım-satım işlemlerinde trafik sigortası zaten Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla zorunlu olurken, galericilerin satın aldığı araçlar için trafik sigortası poliçesi yaptırması zorunluluğu fiyatlar üzerinde yükseliş yaratabilir.

Galericiler aldıkları ve showroomlarına koydukları araçları anında satma imkanına erişemiyor. Belli bir süre showroomlar sergilenen satışta olan, trafiğe çıkmayan ve kullanılmayan araçlar için yıllık maliyeti 15-20 bin lira arasında değişen trafik sigortası poliçesi yaptırmak zorunda kalıyorlar.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, konuya ilişkin olarak Hurriyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Ertemel “Bundan sonra otomobil alış esnasında noter satışı olmadan önce trafik sigortası kesme zorunluluğu getirildi. 15 günlük süre içinde arabayı alan yeni kişi herhangi bir kazaya karıştığında geçmişe dönük 15 gün içinde bir kaza olduğunda eski sahibine kaza rücu ediyordu. Anayasa Mahkemesi bunun hukuksuz olduğunu düşünüp iptal etti” dedi.

Ertemel alınan kararın bireysel alım-satım için uygun olduğunu belirtti ancak galericiler için sistemin uygun olmadığını açıkladı.

Ertemel “Bizce doğru bir karar, alan kişilerin trafik sigortalarını kestirmeleri olması gerekendi. Galericilerde bu şekilde sürdürülebilir değil. Bizler bu araçları aldığımız zaman teşhir amaçlı alıp showroomlarda sergiliyoruz. Bizler son kullanıcı değiliz, araç alım-satımı yapan firmalarız. Bize ciddi manada külfet getirdi. Her araç için trafik sigortası kestirmek maddi külfet getirdi. Bizim isteğimiz ve arzumuz, yetki belgeli satıcılara özel trafik sigortası poliçesi üretilip, bizler gibi galericilere uygulanması” ifadesini kullandı.

Araç başına 15-20 bin lira gibi bedellerin ortaya çıktığını açıklayan Ertemel “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na bildirdik. Kendileri durumu inceliyorlar. Bu konunun çözüme ulaşması lazım. Bir trafik sigortasının yıllık maliyeti 15-20 bin lira arasında. Yılbaşından sonra zam gelirse çok daha ciddi bedeller olacak. Bu bizler açısından sürdürülebilir bir durum değil” dedi.

Ertemel “Maliyetleri araç fiyatlarına yansıttığımız zaman son tüketici aracı alırken maliyetli almak zorunda kalacak. Biz yetki belgeli otomobil satıcılarına da bir külfet olarak duruyor. Ekspertiz var, noter satışı, güvenli ödeme, aldığımız araçların bakımlarını yaptırıyoruz çünkü garanti veriyoruz. Mali külfeti araç fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz” açıklamasında bulundu.

Güvenli ödeme sistemi bireysel otomobil alım-satımlarında zorunlu olarak kullanılırken yetki belgeli satıcılar için opsiyonlar sunulur ve güvenli ödeme sistemi dışında tutulabiliyor. İMAS Başkanı Ertemel bu konuya ilişkin olarak “Biz yetkili satıcılar araç alırken veya satarken çok çeşitli opsiyonlarımız var. Vadeli, peşin, çekle, gayrimenkul takası, kredi kartıyla satmak gibi seçeneklerimiz var. Güvenli ödeme sistemi doğru bir sistem. Yetki belgeli satıcılar bu sistemi kullanırken isteğe bağlı kullanması, şahısların zorunlu olarak kullanmasını istiyoruz. Genellikle dolandırıcılıkların bireysel alım-satımlarda yaşandığını görüyoruz” dedi.

2025 Otomobil Fiyatları

Otomobil fiyatlarına ilişkin olarak Ertemel “Otomobil fiyatları bir senede yatay seyirde devam ediyor. Bazı marka modellerde gerileme söz konusu. Faizlerin yüksek olmasından dolayı ve krediye erişimden dolayı otomobile olan talebi azaltmış durumda. Yılsonu itibarıyla filo kiralama şirketleri sıfır araç alıyorlar, ellerinde bulunan ikinci elleri piyasaya sürüyorlar. 2025’in ilk çeyreğinde otomobil fiyatlarında yatay seyir bekliyoruz. Bayilerin ellerinde araçlar var, ciddi kampanyalar var. Sıfırdaki kampanyalar ikinci el fiyatlarını da durduruyor” detayına yer verdi.

Ertemel “6 ay  6 bin kilometre şartı bizce amacına ulaştı diyebiliriz. Bakanlığımızın geçmiş dönemde aldığı tedbirler sonuçlarını verdi. Şu anda fiyatlar son bir senede artmıyor ve esasında kaldırılmasını daha uygun olacağını düşünüyoruz. Son tüketicinin pandemi döneminde otomobili ticari kazanç gibi görmesi de ortadan kalktı. Son tüketici birikimini faiz gibi enstrümanlarda kullanıyor. Bu da böyle devam edecek gibi görünüyor.” dedi.

 

 

 

 

 

bigpara.hurriyt.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler