Borsa
Sabah Stratejisi: ABD’de tatil sezonu başlarken, BİST olumlu trendini sürdürüyor
Hafta ortası işlemlerinde, Şükran Günü tatilinin hemen öncesinde, ABD piyasalarında teknoloji sınıfındaki satış baskısı ve S&P 500’ün 7 günlük rallisine…
Hafta ortası işlemlerinde, Şükran Günü tatilinin hemen öncesinde, ABD piyasalarında teknoloji sınıfındaki satış baskısı ve S&P 500’ün 7 günlük rallisine ara vermesi takip edildi. Sürpriz olmayacak ve daha önce de bahsettiğimiz şekilde, ABD piyasalarında işlem hacimleri azalış gösterirken, son 1 ay ortalamalarının %20 gerisinde eğilimler gözlendi.
Amerikan doları global çapta tatil etkisinin de katkısıyla %1’e yakın gerilerken, tahvil faizlerinde ise kısa ve uzun vadeliler eş zamanlı düşüş gösterdiler. 10y ABD tahvilinin faizi, Seçilmiş Başkan Trump dönemi içerisindeki en düşük seviyesinde trade ediyor.
Bu sabah spot Asya ve vadeli endekslerdeki görüntüler yatay-pozitif. Çin tarafı ise negatif yönlü ayrışıyor. Biden yönetiminin görevi devretmeden, en geç gelecek hafta içerisinde, Çin’e yönelik çip konusunda yeni adımları devreye alacağı beklentisi Çin hisse senetlerini baskılıyor.
Bu arada, geçtiğimiz hafta gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senedi fonlarından JPMorgan hesaplamalarına göre 6.6 milyar dolar çıkış olduğunu, bir önceki hafta da bu rakamın -4.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini ekleyelim. Bu, Mart 2020’den bu yana haftalık bazda gerçekleşen en yüksek ikinci çıkış eğilimi anlamına geliyor. Elbette ki ana çıkış yöneticisi konumundaki bölge, Japonya haricindeki Asya. Tayvan, Hindistan, Kore gibi isimler listenin ilk sıralarında kendilerine yer buluyorlar.
Bu eğilim bizim açımızdan sürpriz değil. Genel GOÜ yaklaşımımızı sabah raporlarımızı yakından takip edenler iyi biliyorlar. 2025 için en büyük risk, hala daha, büyük paranın ABD sınırlarında takılı kalması. Kısa vadede ise ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme yıl sonu rallisi eğilimini destekleyebilir. Genel olarak Ocak ayındaki tatil dönüşlerinin ardından da pozitif tepkiler takip edilir. Bunun da oyun planı içerisinde yer alması fayda sağlayacaktır. Söz konusu plana yerel varlıklar da dahil.
Türkiye piyasaları
Yurt içine döndüğümüzde, hisse senetleri piyasasında dün sabah dem vurduğumuz işlem hacmi artışı eğilimi devam ediyor. BIST 100’de 4 milyar adet seviyesine yakın hacim gerçekleşti. İyi rakam. Bankacılık sektörü hisseleri genel olumlu havada rol üstlenme pozisyonlarını muhafaza ediyorlar. Endeks ise, yine dün sabah sesli düşündüğümüz üzere, teknik açıdan yakından izlenen önemli ortalamalara yakın seyrediyor. Dün, 200 günlük ortalama geçilmek üzere test edildi ve fakat başarısız olundu. 5 günlük ortalamanın hala daha üzerindeyiz ve kısa vadeli momentumda bozulma emaresi yok.
Uzun vadeli ortalamayı geçmekte başarılı olunabilirse, 9700-10000 bandına geçilmesi bizim açımızdan şaşırtıcı olmaz. Muhtemelen, dış konjonktür de destekleyici konumda kaldıkça, daha iyimser bir yıl sonu kapanışı gerçekleşebilir.
Çarşamba gününe ait notumuzda savunma sanayi ve özelinde ASELS’den bahsetmiştik. Bu sabah da HTTBT ve BIGCH için kısa bir hatırlatma yapmak istiyoruz. HTTBT, halka arzdan sonraki kısa sürede kurumsal duruşu, döviz bazlı gelir yapısı ve alanında uluslararası rakiplerini zorlaması ile dikkat çekiyor. Dün, bedelsiz sermaye artışı sürecini de tamamladı, katılım endeksine dahil oldu. Model Portföyümüzde taşıyor ve beğenmeye devam ediyoruz. BIGCH ise, yine bulunduğu sektör itibarıyla halka açık konumdaki tek şirket. Zorlu 2024 koşullarında finansallarını başarı ile yönettiği kanaatindeyiz. 3Ç bilanço performansını da beğenmiştik. Ancak, maalesef finansal yapısı ölçeğinde fiyatlanmakta güçlük çekiyor.
Deniz Yatırım, Stratejist Orkun Gödek