Borsa
ANALİZ: Borsa “güvercinin kanadında”
Hürriyet köşe yazarı Zeynel Balcı TCMB PPK kararının Borsa'ya ivme getireceğini yazdı
Hürriyet finans yazarı Zeynel Balcı’ya göre “Borsa, çıkış için beklenti ve gündem ihtiyacını güvercin tondaki TCMB metninde bulmuş görünüyor. Bu beklentinin tek başına BIST100 Endeksi’ni çok yukarılara taşımasını öngörmek fazlaca iyimserlik olacak. Ancak borsadaki hareketle birlikte işlem hacmi tekrar 100 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu durum borsaya ilginin arttığının göstergesi olarak kabul edilebilir”.
Balcı köşe yazısında Borsa’ya ilginin devam edeceğini öngördü:
Borsa İstanbul geçen haftanın en dikkat çeken yatırım adresi oldu. BIST100 Endeksi dış borsalardan pozitif ayrışma gösterdi. Yaşanan çıkışta TCMB toplantısı sonrası gelen açıklamalar önemli rol oynadı. TCMB toplantısında beklendiği üzere faiz yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılırken toplantı metni “güvercin” tonda bulundu. Enflasyonda düşüş vurgularının önümüzdeki toplantılar için faiz indiriminin başlayacağı sinyali olarak değerlendirilmesi piyasalarda olumlu tepkiye neden oldu. Bu algı banka hisselerinde sert yükselişi beraberinde getirerek piyasanın genelini etkisi altına aldı. Borsadaki çıkışla beraber işlem hacmi tekrar 100 milyar TL’nin üzerine çıktı.
Bu durum borsaya ilginin arttığını göstergesi olarak kabul edilebilir. Hareketlilik artınca ilginin artması doğal. Faiz indirim beklentileriyle gösterge tahvil faizindeki düşüş hızlandı. Bu durum bankaların tahvil bono portföy kazançlarına olumlu yansıyabilir. Faiz düşüşü kaynak maliyeti açısından da önemli.
ANAHTAR KASIM AYI ENFLASYONU
Faiz indirim beklentileri bir süredir gündemdeydi. Citigroup, “Aralık ayında TCMB faiz indirimi masada” derken, BofA’dan, “TCMB’nin Aralık indirimi için alanı var” görüşü geldi. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aralık ayında 2.5 puanlık faiz indirimini hâlâ masada ve ihtimal dahilinde” gördüğünü söyledi. Aran, “Kasım ayı enflasyonu yüzde 2’nin altında gelirse bu Merkez Bankası’na aralık ayında faiz indirimi yaparak yıla başlama imkanı tanır” dedi.
İç piyasalar şimdi önümüzdeki aylar için TCMB’den gelecek olası bir faiz indirimini fiyatlamaya başladı. Bu iyimserliğin korunması için anahtar kasım ayına ait enflasyon verileri olacak. Eğer enflasyonda TCMB metninde vurgulandığı üzere düşüş belirgin bir hal alırsa ve diğer piyasa şartları zorlamaz ise borsada iyimserlik korunabilir.
İNDİRİMİN BOYUTU VE DEVAMLILIĞI ÖNEMLİ
Olaya bir başka açıdan bakarsak; Türkiye’de faiz indirimi olursa bunun enflasyona ve carry trade işlemlerine yansımaları nasıl olacak, sorusu akla geliyor. Faiz düşerse bunun kur ve talep üzerine, doğal olarak enflasyona yansımaları önemli. Yüksek faizle kur baskılanmış ve TL’ye dönüşün hızlanmasıyla TCMB rezervleri hızla toparlanıp rekor seviyelere ulaşmıştı. Faiz indiriminin boyutu ve devamlılığı diğer bir soru işareti. Faiz düşüşüyle carry trade pozisyonları çok fazla rahatsız olamayabilir. Perşembe günkü TCMB faiz indirim sinyaline rağmen döviz kurları sakin kaldı. Ancak gösterge tahvil faizinde ciddi sayılabilecek bir düşüş gözlendi. Bu önceden alınmış tahvil bono portföylerine kâr yazacak.
FAİZ MAKASI KORUNMUŞ OLACAK
Olası bir faiz indiriminde doğal olarak diğer ülkeler ile faiz kıyaslaması yapılacak. ABD ve Avrupa merkez bankaları da faiz düşürüyor. Trump’ın seçilmesiyle ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararları konusunda ciddi bir tereddüt yaşasa da küresel ekonomide son dönemde yeni trend faiz indirimleri yönünde. Bu nedenle iç ve dış piyasalar arasındaki faiz makası önemli ölçüde korunacak. Bu açıdan faiz indirimi tolere edilebilir görülüyor. Olası faiz indirimine bir de yüksek faizle yavaşlayan ekonomiye can suyu olarak bakmak gerekecek. Parasal sıkılaşma politikasıyla enflasyon ile mücadele ederken diğer ekonomik göstergeler zorlandı.
TCMB BORSA’YI ÇOK YUKARIYA TAŞIYAMAZ
Özetle, borsa çıkış için beklenti ve gündem ihtiyacını güvercin tondaki TCMB metninde bulmuş görülüyor. Bu beklentinin tek başına BIST100 Endeksi’ni çok yukarılara taşımasını öngörmek fazlaca iyimserlik olacak. Diğer iç ve dış gündemin de yardımcı olması gerekecek. Borsa İstanbul’da dozu artıp azalmakla birlikte olumlu hava korunabilir.
BORSA DÜŞÜŞ TRENDİNİ KIRDI
BORSADA temmuz ayından bu yana devam eden düşüş trendi kırıldı ve yeni bir sürece girildi. Çıkışın devamında direnç noktaları 9.650-9.750 ve 10.180 olarak görülüyor. İlk destekler ise 9.500-9.400 ve 9.100-9.000 seviyelerinde. 9.100-9.000 kısa dönem için önemli görülürken bu seviyelerin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Endekste direnç noktalarında satış denemeleri görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.