Döviz
ANALİZ: Carry trade parası kaçtı, Borsa göçtü, TCMB müdahale etti
Türkiye'den bir günde 3 milyar dolar kaçmış olabilir
Dün piyasalarda çok hareketli bir gün yaşandı. En az iki kaynaktan edindiğimiz bilgiye göre, 3 milyar dolar civarında carry trade çözüldü. Borsa öğleden sonra bu haberin yayılmasıyla sert satışlara şahit oldu. Dolar/TL de geçici olarak yükseldi, fakat kamu bankaları ve TCMB müdahalesiyle yatıştı. Carry trade’in çözülmesi kalıcı olabilir, çünkü önde gelen yatırım bankaları Gelişmekte Olan Ülke para birimleri için karamsar kehanetlerde bulundular.
Dün ne oldu?
Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu şu yorumu yaptı:
Sene sonu yaklaşırken, küresel anlamda bizler gibi tüm piyasa profesyonelleri de pozisyonlarını yavaş da olsa kapatarak senenin de muhasebesini yapmaya hazırlanıyor. Bu bağlamda, TL uzun pozisyona sahip Londra piyasalarının da TL pozisyonlarını yıl sonu etkisi ile yavaş da olsa kapatmaya başlaması ile Londra’da son günlerde TL faizlerin yükseldiğini görüyor ve okuyoruz. Bu bağlamda son günlerde hızlı bir yükseliş sergileyen ve 34,60 seviyesinin de üzerine yükselen USDTRY bu sabah yeniden 34,40’lı seviyelere geriledi. TL açısından herhangi bir endişe duymadığımızı hafta içi kaleme aldığımız raporumuzda gerekçeleri ile birlikte ele almıştık. Yerel seçimler ardından Mayıs başı açmış olduğumuz uzun pozisyonlarımızı 2025 yılından da koruma niyetindeyiz.
HSBC Portföy Baş Ekoonomisti İbrahim Aksoy ise satış dalgasını şöyle değerlendirdi:
Bölgesel jeopolitik risk algısının artması Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında da satış görülmesine neden oldu. Bankacılık ve sanayi endeksleri dün sırasıyla %2.5 ve %1.6 düştü. BİST 100 endeksi günü %1.7 düşerek 9233 puanda tamamladı. Endeks bugün %0.3 civarında yükselerek 9255 puan civarında seyrediyor. TCMB’nin Aralık’ta başlamasını öngördüğümüz faiz indirim döngüsü nedeniyle BİST 100 endeksi bazında olumlu görüşümüzü koruyoruz.
BloombergHT: SWAP faizleri %50’yi aştı
Gecelik forward ima edilen getiri 11 baz puan artışla 3 Eylül’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 51’e çıktı ve yabancı fonların bazı uzun lira pozisyonlarını kapattıklarına işaret etti. Konuya yakın kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, kamu bankaları Türk lirasını agresif bir şekilde savunmaktan kaçınırken, Türk lirası pazartesi günü değer kaybetti.
İşlemler hakkında bilgi sahibi olan ve kamuya açık konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen traderlara göre, kamu bankalarının Türk lirasını desteklemesiyle salı günü satış baskısının şiddeti azaldı. Ertesi gün offshore forward ima edilen getiriler günün en yüksek seviyesi olan yüzde 62’den gevşeyerek yüzde 56,5 civarında işlem gördü.
Dolar/TL saat 13:50 itibarıyla %0,2 yükselişle kapanış bazında rekor bir seviye olan 34,5945 seviyesinden işlem gördü.
Türk lirası üzerindeki satış baskısı, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde bırakmasının beklendiği perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısında öncesinde gerçekleşti.
MUFG Bank Türkiye Hazine Direktörü Onur İlgen, “Faiz toplantısı öncesinde bir miktar temkinlilik var, merkez bankasının yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabilecek çok güvercin sinyaller vermesi ihtimaline karşı bir miktar kar satışı faaliyeti var. Bununla birlikte, mevcut stresli kısa vadeli fiyatlama, merkez bankası toplantısı sona erdikten sonra bir haftadan fazla sürmeyebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomim/Şebnem Turhan: Kamu, dolarda barikatı 34.60 lira seviyesine kurdu
Son dönemde döviz kurlarında yatay seyir ve reel değerli TL’nin enflasyonla mücadelede en önemli araç olması bu haftanın ilk işlem günü yaşanan sert çıkışı dikkat çekici hale getirdi. Uzmanlar bu çıkışın çoğunun carry trade karını almak isteyen yabancıdan kaynaklandığını önümüzdeki günlerde de süreceği görüşünde.
Enflasyonla mücadelede en önemli araç reel değerli TL için küresel çapta yükselen dolar kuruna karşı kamu yeniden savunmaya geçti. Haftanın ilk işlem günü yaklaşık 3.5-4 miyar dolarlık TL’den çıkış yaşanırken piyasa uzmanlarının hesaplamalarına göre bunun yaklaşık 3 milyar dolarını yabancı oluşturdu. Bu sert çıkışa karşı kamudan döviz satışı gerçekleştirilirken kasımın ilk 15 günü itibariyle de Merkez Bankası rezervleri geriledi, dolar/TL’de yüzde 1’in üzerinde yükseliş gerçekleşti. Piyasa uzmanları savunma barikatını kamunun 34.60 seviyesine kurduğunu belirtirken yılsonuna kadar parça parça çıkış yaşanmasının muhtemel olduğunu ancak bir şok yaşanmasını beklemediklerini vurguladı.