Sosyal Medya

Gündem

Konut satışları patladı.. Fiyatlar yükselecek mi?

Uzmanlar konut talebinin artacağından emin, ama fiyatlarda yükseliş zaman alacak

Konut satışları patladı..  Fiyatlar yükselecek mi?

Konut alma planı yapanlar uzun süredir kredi faizlerinde indirim bekliyordu. Bu konuda ilk adımı bir kamu bankası atarken, özel bankalar da devreye girdi. Kredi faizleri yüzde 3’ün altına inmeye başladı. Bu durum konut satışlarını hızlandırdı. Yılın son aylarına girilirken konut alımları 2 yıl önceki seviyelere gelmeye başladı. Piyasadaki hareketlilik ise “Fiyatlar artar mı?” sorularını beraberinde getirdi. Uzmanlar ve konut üreticileri ne diyor?

 

NTV habere göre; Uzmanlara göre kira fiyatlarında yatay dönem başladı. Şubat ayına kadar kiralarda belirgin bir artışın yaşanmaması bekleniyor. Konut fiyatlarında da reel düşüşün devam etmesi öngörülüyor.

Zeynel Balcı-Hürriyet:  Konuta ilgi  başladı, ama enflasyonda düşüş şart

 

Konuta bakarsak haziran ayından bu yana satışlar artmaya devam ediyor. Ekim ayında aylık konut satışı bu yılın en yüksek seviyesi olan 165 bini geçti. Bu artışın çok önemli bir bölümü yerli. Yabancı konut alımlarında gerileme var. İpotekli satışlarda ise artış gözleniyor. Konut fiyatları birkaç yıldır enflasyonun altında arttı, reel olarak kayıpta. İndirim ve kampanyaların etkisi de var elbette ama artan kiralar konutun geri dönüşüm oranını (fiyat kazanç) aşağıya çekti. Konutun cezbedici tarafları öne çıkmaya başladı.

 

Konutun yanında hisse senetlerindeki hareketlilik ucuz ve fiyatı düşük kalan yatırım araçlarının değerlendirilmeye alındığını gösteriyor. Devamının gelip gelmeyeceğini şartlar belirleyecek. Şartlar derken ilk akla gelen enflasyon. Halen yüksek seyrini koruyor. Bununla birlikte önümüzdeki aylarda enflasyon düşmezse faizin düşmesini beklemek fazlaca iyimserlik olacak. Tekrar enflasyonu düşürmeden faizi düşürmek gibi durum yaşanacağına ihtimal vermek istemiyoruz. Çünkü denendi ve sonuçları acı bir şekilde tecrübe edildi. Bu aşamada enflasyon ve buna bağlı olarak faiz düşüşünü bir beklenti olarak görmek yerinde olacak. Dileriz düşer.

 

H Bader Arslan–Ekonomim

Yani göstergelerin aşağı yukarı tamamı bir hareketlenmenin başladığını teyit ediyor. Bu da, bazı zihinlere “Acaba konut fiyatlarında 2022’de olduğu gibi konut-mania denebilecek bir sıçrama yaşar mıyız?” sorusunu getiriyor.

 

Ben bu olasılığın düşük olduğunu düşünüyorum. Bunun en önemli nedeni o günlerde konut fiyatlarında sıçramaya neden olan ortamın bugün olmaması. Hatırlayacağınız gibi politika faizi yüzde 19’dan aşağı çekildikçe enflasyon yüzde 16’dan yüzde 80’e çıkmış, bu süreçte TL mevduat tutmak anlamını kaybetmiş, vatandaş arabaya, konuta, altına ve dövize yönelmişti. Konut ve araba alımı, bir ihtiyacın karşılanmasının ötesine geçip, yatırım aracı haline dönüşmüştü. Bugün durum öyle değil. TL’ye talep artmaya devam ediyor, toplam mevduat içinde yüzde 30’a kadar düşen TL’nin payı yeniden yüzde 50’nin üzerine çıktı. Mevcut ekonomi politikalarımızın omurgasında bir değişiklik olmaz ise, konut fiyatlarında sansasyonel bir artış beklememek gerekir.

 

İki yıl önce yüzde 186’ya çıkan konut fiyatlarındaki artış, şu sıralarda yüzde 30’un altına indi. Fiyatlar reel olarak sekiz aydır geriliyor. Son dönemde artan satışlar henüz fiyatlar üzerinde ciddi bir etki yaratmamış olsa da bir süre sonra konut fiyat artışı yeniden hızlanabilir. Ancak bu artışın, konutu yeniden bir yatırım aracına çevirecek kadar güçlü olmasını, maliyet endeksinin ve enflasyonun kalıcı olarak üzerine çıkmasını çok mümkün görmüyorum.

 

Sibel Gülersöyler:  Konut üreticileri ne düşünüyor?

 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik, son 10 aylık konut satışı rakamlarına dikkat çekerek, konut satışlarının 1 milyon 112 bine ulaştığını söyledi. Şişik, sektördeki son durum ve gelecek öngörülerini şöyle aktardı: “Sektör temsilcileri olarak yaz aylarından itibaren sonbaharın hareketli olacağını belirtiyorduk. Ekim ayında satış rekorları kırıldı. Bildiğiniz üzere faiz indirimine dair beklentiler 2025 yılına kaldı ve insanlar artan kiralar karşısında kendilerini güvenceye alabilmek için yüksek faiz oranlarına rağmen gayrimenkule yönlendiler.”

“Artık herkes, faiz indirimiyle birlikte konut fiyatlarının yeniden yükselişe geçeceğini biliyor. ‘Enflasyon durağan durumu geçti’ söylemleri gündeme getirilse de; 2025’de oluşacak enflasyonist ortamda ödenen taksitler yine düşük kalacak.”

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler