Gündem
Trump: İsrail, Gazze Şeridi’ni ABD’ye devredecek!
Donald Trump, İsrail’in çatışmalar sona erdiğinde Gazze Şeridi’ni ABD’ye devredeceğini ve bölgede ABD askerine ihtiyaç olmayacağını söyledi. Trump, ‘Bölgeye istikrar…
Donald Trump, İsrail’in çatışmalar sona erdiğinde Gazze Şeridi’ni ABD’ye devredeceğini ve bölgede ABD askerine ihtiyaç olmayacağını söyledi. Trump, ‘Bölgeye istikrar hakim olacak!’ dedi. Netanyuhu’nun ABD ziyaretinde yapılan açıklamalar, Uluslarası alanda dikkat çekti. Birçok Avrupa ülkesi, Arap ülkeleri ve Türkiye Trump’ın planının kabul edilemez olduğunu söylerken insan hakları örgütleri planın ‘etnik temizlik’ olduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’ye ilişkin tartışmalı açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. İsrail’in çatışmalar sona erdikten sonra Gazze Şeridi’ni ABD’ye devredeceğini belirten Trump, bölgede ABD askerine gerek olmayacağını ifade etti.
Truth Social üzerinden duyurduğu ‘Gazze planı’ hakkında açıklama yapan Trump, bölgenin inşasına dikkatli ve yavaşça başlayacaklarını, bu sürecin “türünün en büyük ve en görkemli gelişmelerinden biri” olacağını söyledi.
Tweetin tam metni şu şekilde:
“Gazze Şeridi İsrail tarafından ABD’ye teslim edilecek. Filistinliler, yeni ve modern evlerin bulunduğu, çok daha güvenli ve güzel topluluklara çoktan yerleştirilmiş olacaklar. Mutlu, güvende ve özgür olma şansları olacak. Dünyanın dört bir yanından büyük geliştirme ekipleriyle çalışan ABD, yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde, dünya’a türünün en büyük ve en muhteşem gelişmelerinden biri haline gelecek olan şeyin inşasına başlayacak. ABD’nin askerine ihtiyaç olmayacak! Bölgeye istikrar hakim olacak!”
Geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Gazze Şeridi’ni devralacaklarını belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, “ABD, Gazze’yi alacak ve orada çalışmalar yapacağız. Gazze’ye sahip olacağız ve sahada patlamamış bombaların ve diğer silahların temizlenmesi, yıkılan binaların kaldırılması gibi sorumlulukları üstleneceğiz” dedi.
Trump’a Tepki Yağmuru
Trump ve Netanyahu’nun görüşmesi uluslararası alanda büyük tepkiyle karşılandı. Netanyahu, Trump’ın açıklamalarını överken, bir çok Avrupa ülkesi bu öneriyi reddetti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Filistinlilerin Gazze’den çıkarılmasının uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez bir öneri olduğunu belirterek, “Bu, yeni acılara ve nefretin artmasına yol açacak,” dedi.
Fransa da Trump’ın önerisini reddetti. ABD’nin denetiminde Filistinlilerin zorla nakledilmesini “ciddi bir uluslararası hukuk ihlali” olarak nitelendirerek, bunun “Filistinlilerin meşru haklarına yönelik bir saldırı” olduğunu ve aynı zamanda iki devletli çözümün önünde büyük bir engel oluşturduğunu ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Gazze’nin gelecekte üçüncü bir devletin kontrolünde olmasındansa, Filistin Yönetimi’nin denetiminde olması gerekir,” açıklamasını yaptı.
Filistin’i tanıyan İspanya ve İrlanda da bu şaşırtıcı öneriye karşı çıkan ülkeler arasında yer aldı. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, “Gazze, Filistinli Gazzelilerin toprağıdır ve onlar burada kalmalıdır,” dedi.
İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Harris, Beyaz Saray’ı “eylemlerine göre değerlendireceklerini” belirterek Trump’tan yorumlarına açıklık getirmesini istedi. Harris, “İki devletli çözüm şarttır, Filistin ve İsrail halkları güven içinde yan yana yaşamalıdır,” dedi. Ayrıca, “Gazzelilerin başka bir yere taşınması fikri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına açıkça aykırıdır,” diye ekledi.
Trump açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yeni Gazze planı hakkında, “Tehcir meselesi ne bölgenin ne bizim kabul edebileceğimiz bir durum. Bunu düşünmek bile abesle iştigal. Tartışmaya açılması bile yanlış.” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Fidan, “Gazze’nin kendi halkını denklem dışı bırakmaya çalışan bütün inisiyatiflere karşıyız. Dünyada bir orman kanununa doğru ilerlendiğini, kimsenin diğerinin ihtiyacını düşünmeden ‘Yapıyorum çünkü güçlüyüm’ felsefesini uygulamaya koyduğunu görüyoruz.” dedi.
Trump, Ürdün ve Mısır’ın bir milyonu aşkın Filistinliyi kabul etmeye hazır olduklarını söylemişti, ancak her iki ülke de bu öneriyi reddetti. Ürdün Kralı Abdullah, “toprak ilhakına” ve Filistinlileri yerinden etme çabalarına karşı çıkarken, Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile yaptığı görüşmede, Gazze’nin inşasına odaklanılması gerektiğini vurguladı.
Trump’ın Gazze Şeridi’ne ilişkin önerileri, birçok uluslararası kuruluş tarafından sert şekilde eleştirildi. Özellikle, Filistinlilerin kalıcı olarak yerinden edilmesi ve Gazze’nin ABD tarafından ele geçirilmesi, insan hakları savunucuları tarafından “etnik temizlik” olarak nitelendirildi. Trump’ın 25 Ocak’tan bu yana Gazze’deki Filistinlilerin Arap ülkeleri tarafından kabul edilmesi gerektiği fikri, Filistinli liderler ve Arap ülkeleri tarafından reddedildi.
karar.com