Ekonomi
Suriye’de dengeler değişiyor: ABD, Kobani’ye büyük üs kuruyor, Dürziler, “Endişelerimiz var, silah bırakmayız” diyor
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kobani’ye olası harekatı ve SMO’nun bölgede saldırılarını arttırması üzerine ABD’nin bölgedeki askeri varlığını giderek arttırması dikkat çekiyor. …
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kobani’ye olası harekatı ve SMO’nun bölgede saldırılarını arttırması üzerine ABD’nin bölgedeki askeri varlığını giderek arttırması dikkat çekiyor.
Suriye’de geçici hükümet, devlet kurumlarının yeniden yapılandırılması çalışmalarına hız verirken ülkenin kuzeydoğusundaki Kürtlerle ve güneyindeki Dürzilerle yaşanan sorunlar devam ediyor. Geçici Yönetim Başkanı Ahmed el Şara (Muhammed el Colani), Şam’da PYD/DSG heyeti ile yaptığı görüşmelerde olumlu mesajlar verirken, kuzeyde Suriye Milli Ordusu (SMO) ile PYD/DSG grupları arasındaki çatışmalar şiddetleniyor. ABD’nin bölgeye yönelik asker, silah ve malzeme sevkiyatını artırması dikkat çekerken, Kobani’de büyük bir askeri üs inşasına başlanmış durumda.
Kuzeyde Çatışmalar ve ABD’nin Varlığı
SMO ve PYD/DSG arasında süren çatışmalar, özellikle Kobani, Münbiç ve Tişrin Barajı çevresinde yoğunlaşıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kobani’ye yönelik olası bir harekât ihtimali karşısında ABD, bölgedeki askeri varlığını artırdı. Son bir ayda yüzlerce tırlık silah ve malzeme sevk eden ABD, Kobani’de yeni bir askeri üs inşa etmeye başladı. Konvoylarda prefabrik yapılar, beton bloklar ve hendek kazma ekipmanları yer alıyor. Ayrıca, Kobani kent merkezindeki bir otel, ABD öncülüğündeki koalisyonun karargâhına dönüştürüldü.
SDG’DEN ANKARA’YA BİR DİZİ TEKLİF
ABD’de Joe Biden yönetimi, Ankara ile SDG arasında ateşkes anlaşması sağlanmasına yönelik diplomatik çabalarda bulunduğunu açıklarken, SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi’den bir dizi adım geldi. Abdi, 18 Aralık’ta Kobanê için asker ve silahlardan arındırılmış bölge önerdi: “Suriye’nin tamamında kapsamlı ateşkes sağlama konusundaki kararlılığımızı yeniden teyit ederek, güvenlik güçlerinin Amerikan gözetimi ve varlığı altında yeniden konuşlandırılmasıyla Kobanê kentinde askerden arındırılmış bir bölge kurulmasını önermeye hazır olduğumuzu duyuruyoruz.” Abdi, ertesi gün de “Türkiye ile tam ateşkes sağlanırsa Suriyeli olmayan Kürt savaşçıların Suriye’den gideceği” mesajını verdi
Şara ve PYD/DSG Görüşmeleri
Ahmed el Şara ile PYD/DSG heyeti arasında yapılan görüşmelerde petrol üretimi, DSG’nin gelecekteki pozisyonu ve bölgeye özerklik veya federasyon statüsü verilmesi gibi konular ele alındı. Demokratik Suriye Meclisi’nin temsilcileri, bu görüşmelerin koordinasyon ve askeri meseleler üzerine odaklandığını belirtti. DSG, Kürt nüfusun güvenliğini sağlama amacıyla HTŞ ile sürekli temas hâlinde bulunuyor.
Güneydeki Dürzi Direnişi
Suriye’nin güneyindeki Dürzi gruplar, geçici yönetimin ordu güçlerinin bölgeye girmesine izin vermezken, yeni anayasa yazılana ve seçimler yapılana kadar silah bırakmayacaklarını açıkladılar. Süveyda’daki Dürzi liderler, bölgelerinde federasyon talebinde bulunuyor. Dürzi toplumunun manevi lideri Şeyh Hikmet El Hicri, yeni bir devlet kurulmadan ve haklarının güvence altına alınmadan silahlarını teslim etmeyeceklerini ifade etti.
Tartışmalı Eğitim Müfredatı
Yeni hükümetin uygulamaya koyduğu eğitim müfredatı, birçok etnik ve dini gruptan tepki topladı. Müfredatta yapılan değişiklikler, tarihî figürlerin çıkarılması, dini içeriklerin artırılması ve farklı inançlara yönelik önyargıların yer alması nedeniyle eleştiriliyor. Dürziler ve diğer azınlıklar, müfredatın mezhepçi bir yapıya büründüğünü savunarak protestolar düzenlemeye çağırıyor.
Değişiklikler arasında Hammurabi Kanunlarının ve Suriyeli kadın öncülerin ders kitaplarından çıkarılması, “insanlık kardeşliği” ifadesinin “iman kardeşliği” olarak değiştirilmesi ve bilimsel içeriklerin azaltılması gibi düzenlemeler yer alıyor. Müfredatın, gelecekte bir “hilafet rejimi” hazırlığına yönelik olduğu iddiaları öne sürüldü.