Ekonomi
Erdoğan: “Türkiye ve Malezya arasındaki ticaret hacmi hedefi 10 milyar dolar”
Malezya, Endonezya ve Pakistan’a gerçekleştirilen resmi ziyaret kapsamında DEİK'in organizasyonunda düzenlenen İş Forumları, 11-13 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek...
![Erdoğan: “Türkiye ve Malezya arasındaki ticaret hacmi hedefi 10 milyar dolar”](https://i.paraanaliz.com/wp-content/uploads/2025/02/Turkiye-Malezya-scaled.jpeg)
Malezya, Endonezya ve Pakistan’a gerçekleştirilen resmi ziyaret kapsamında DEİK’in organizasyonunda düzenlenen İş Forumları, 11-13 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleştiriyor. Asya Pasifik ülkelerine düzenlenen resmi ziyaretlerin ilk durağı Malezya oldu.
DEİK organizasyonunda düzenlenen Malezya-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in teşrifleriyle T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Kuala Lumpur Büyükelçimiz Emir Salim Yüksel, DEİK Başkanı Nail Olpak, Malezya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (NCCIM) Başkanı Dato’ Seri N. Gobalakrishnan, DEİK/Türkiye-Malezya İş Konseyi Başkanı Mehmet Demiroğlu ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 11 Şubat 2025 tarihinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da gerçekleştirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi küresel güç merkezi yapana ve Türkiye Yüzyılı’nı inşa edene kadar durmadan, dinlenmeden sabırla çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Bölgedeki merkezi konumu, 25 yılı aşkın süredir kaydettiği dış ticaret fazlası ve özellikle son dönemde artan doğrudan yabancı yatırımlarıyla Malezya’nın tüm dünyanın dikkatini çektiğini aktaran Erdoğan, ülkenin bu geniş potansiyelinden istifade etmek amacıyla ticaret ve yatırım alanlarında son yıllarda önemli yol kat ettiklerini belirtti. 2015’te 1,7 milyar dolar olan ikili ticaret hacmini 2024’te 5 milyar doların üzerine çıkardıklarına işaret eden Erdoğan, “Yeni hedefimizi bu ziyaretimizde ticaret dengesini de dikkate almak suretiyle 10 milyar dolar olarak tespit ettik. İkili iktisadi ve ticari ilişkilerin bir diğer önemli boyutu, şüphesiz karşılıklı yatırımlardır. Malezya, 2023 yılında ASEAN ülkeleri arasında Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ikinci ülke olmuştur. Malezya’nın ülkemizdeki yatırımlarının önemli kısmını, Khazanah Nasional bünyesindeki firmaların sağlık, ulaştırma ve enerji sektörlerimizdeki girişimleri teşkil ediyor” dedi.
Erdoğan: “Malezya, 2023 yılında asean ülkeleri arasında Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ikinci ülke olmuştur”
Malezya ile 2015’te yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının tüm ASEAN bölgesinde bu türden ilk anlaşma olduğunu anımsatan Erdoğan, bu anlaşmanın kapsamının hizmetler, yatırımlar ve elektronik ticaret sektörlerini içerecek şekilde genişletildiğini, Malezya’nın ASEAN üyesi ülkeler arasında Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı hâline geldiğini ifade etti. Malezya’nın, Türkiye’nin özel önem ve öncelik verdiği ülkeler arasında olduğuna işaret eden Erdoğan, savunma sektöründe iş birliğinin meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi. Erdoğan, “Bugün ASELSAN, HAVELSAN ve 100’ü aşkın personeli ile TUSAŞ başta olmak üzere savunma sanayi firmalarımız, Malezya’da başarılı işlere imza atıyor” dedi. İkili ticarette millî para birimlerinin kullanılmasının, üzerinde önemle durulması gereken bir başka konu olduğuna işaret eden Erdoğan, “Kapsamlı stratejik ortağımız Malezya’yı, Asya Pasifik Bölgesi’ne yönelik açılımımızın anahtar ülkeler arasında gördüğümüzü özellikle vurgulamak isterim. Malezya’nın 2025 ASEAN dönem başkanlığı sırasında ASEAN ile ilişkilerimizin daha üst seviyelere taşınacağına inancım tamdır. İş Forumu’muzun iki kardeş ülke iş dünyalarının birbirlerini daha yakından tanımalarına ve yeni ortaklıklar geliştirmelerine vesile olmasını ümit ediyorum” dedi.
Enver İbrahim: “ASEAN’daki başka ülkelerle iş birlikleri yapabilmemiz gayet mümkün”
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Malezya ve Türkiye’nin ekonomi ve ticaret alanında çok büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek “O yüzden Türkiye ve Malezya’nın kapasitelerini ele alırsak pazarlarımızı büyütebilmemiz, ASEAN’daki (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) başka ülkelerle iş birlikleri yapabilmemiz gayet mümkün. Malezya ve Türkiye’de çok büyük bir potansiyel var. Sizin gücünüz savunma, turizm ve gıda teknolojileri alanında, bizim gücümüz yarı iletkenlerde ve ASEAN ile Asya bölgesindeki piyasalara etki etme konusunda var. İyi bir şekilde iş birliği yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Yollar ve fırsatlar çok büyük. Türkiye ve ASEAN arasındaki bu sinerjinin yardımcı olacağına dair inancım ve güvenim tam. Çünkü ASEAN liderleri arasındaki işbirliği, güven ve dostluk bildiğim diğer ülkelere kıyasla rakipsiz. Örneğin enerji alanında ASEAN dışında da çok güçlü bir iş birliğimiz var. ASEAN enerji şebekesi, Vietnam’dan Laos’a, Tayland’a, Kamboçya’ya, Malezya’ya, Singapur’a, Endonezya’ya, Saravak ve Sabah’a, Güney Filipinler’e ve tekrar Endonezya Batam’a kadar uzanıyor. İşte bu enerji, güçlü dostluk ve güven bağına dayalı bu gücün odağını oluşturuyor” dedi. Enver, iki ülkenin ticaret bakanlarına Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Malezya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (NCCIM) ile iş birliği yapma yönündeki çabalarından dolayı teşekkür etti.
Olpak: “Ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesi için daha çok çalışacağız”
DEİK Başkanı Nail Olpak, “Karşılıklı ticaretimiz 5 milyar dolar seviyesine ulaştı ve Cumhurbaşkanımız’ın dünkü konuşmasında ifade ettiği, bu hacmi 10 milyar dolara yükseltilmesi için, her iki ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak daha çok çalışacağız. Bu ziyaret vesilesiyle, biraz önce Türk ve Malezyalı firma ve kuruluşlar arasında bir çok iyi niyet anlaşmasının imzasına şahit olduk, bu anlaşmaların somut çıktılarının da en kısa zamanda ticaret rakamlarına yansıyacağını ümit ediyorum. Malezya, ASEAN ülkeleri arasında STA imzaladığımız ülkelerden birisi ve 2022 yılında da kapsamını; hizmetleri, yatırımları ve e-ticareti içerecek şekilde genişlettik. Bu da ikili ilişkilerimizin artması ve çeşitlenmesi anlamında önemli bir zemin oluşturuyor. 1 Ocak 2025 itibariyle ASEAN dönem başkanlığını devralan Malezya’nın, Türkiye’nin ASEAN ile kurumsal ilişkiler tesis etmede nihai hedefi olan “Diyalog Ortaklığı” statüsü için desteği ve katkısı önemli. Biz de DEİK olarak, bu çerçevede ASEAN İş Konseyimizi kurduk. Yüksek teknolojili ürünlerin üretimi ve AR-GE alanında Malezya ile daha fazla iş birliği fırsatlarını değerlendirmemiz gerekli. DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyimiz, Malezyalı teknoloji firmaları ile dijital ekonomi alanında daha yakın iş birliği içinde olmalı” dedi.
NCCIM Başkanı Dato Seri N. Gobalakrishnan ise, ekonomik ve kültürel bağları olan iki ülkenin dostluğunun karşılıklı saygı ve ortak değerlere dayandığını belirterek, NCCIM ile DEİK’in 1995’te iş birliği anlaşması imzaladığını aktardı. ASEAN dönem başkanı olduğunu hatırlatarak, Türkiye ile Malezya arasında daha çok iş birliği ve stratejik ortaklık kurma imkanı olacağını söyleyen Gobalakrishnan, Türkiye ile Malezya arasındaki güçlü ticaret ortaklığına dikkati çekti. İş Forumu vesilesiyle iki ülkeden iş insanlarının yeni iş birliği fırsatları tespit edebileceğine işaret eden Gobalakrishnan, “Köprüler kuralım, fırsatları ortaya koyalım” dedi.
İş Forumunda, “DEİK – NCCIM” , “EZED ENERGY – HOYTEK”, “ASELSAN – HAVELSAN – LUNAS”, “ASELSAN – SAPURA” ve “HAVELSAN – MIMOS – TECHINSIGHT” arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
İş Forumu sponsorları ise, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Çelebi Aviation, Karpowership ve Pacific Inter-Link Group of Companies oldu.