Politika
AKP/Nihat Zeybekçi: Türkiye yeni dünya düzeninden nasıl yararlanır?
Nihat Zeybekçi: AB’nin ABD’ye uygulayacağı tarifeler, Gümrük Birliği kapsamında Türkiye tarafından ABD’ye otomatik uygulanacağından; Türkiye, ABD’nin olası tepkilerini bertaraf edebilmek adına derhâl ABD ile ikili bir ticaret anlaşması yoluna gidilmelidir.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’ye göre, AK Parti’de gündemin CHP’nin sertlik politikaları olduğu düşünülebilir. AK Parti’de öncelik ne CHP’deki gelişmeler ne de Cumhurbaşkanlığı seçimi. AK Parti’de birinci öncelik ekonomi. Halkımızın birinci önceliği de ekonomi. Kamuoyu araştırmaları da bunu gösteriyor.
ABD Başkanı Trump, “Kurtuluş Günü” olarak ilan ettiği 2 Nisan’da ekonomik savaş ilan etti. Gümrük vergilerini artırdı. Türkiye, yüzde 10’luk dilimde kaldı. Yeni bir dünya kuruluyor. Bunun Türk ekonomisine yansımaları nasıl olacak, artıları neler, hangi riskler söz konusu…
NİHAT ZEYBEKÇİ’NİN SUNUMU
Muhalefetin böyle bir gündemi yok ama AK Parti, pazartesi günü siyasi hayatının en uzun MYK toplantılarından birini yaptı. Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, kapsamlı bir sunum yapıyor.
Zeybekçi, “ABD pazarı senede 3,4 trilyon doları bulan ithalat hacmi ve yaklaşık 1,3 trilyon dolarlık dış ticaret açığı ile tüm ülkelerin hedef pazarı konumundadır. Trump’ın yeniliği şu: Bugüne kadar bazı ülkelere ‘bedavadan’ kullandırılan bu büyük pazara açılma fırsatını, siyasi hedeflerini gerçekleştirmek için pazarlık yapmak istiyor” diye bir tespitte bulunuyor.
Trump’ın ülkelerle olan sorunlarını çözmek için dış ticareti bir “Havuç ve sopa” gibi kullanarak pazarlık masası kurduğunun altını çiziyor.
FIRSATLAR, RİSKLER
Buraya özetleyerek alıyorum ama Nihat Bey yeni düzenin net bir fotoğrafını çekiyor.
“Bu dönemde, Türkiye’nin dış ticaret, ekonomi ve diplomasi yönetimlerinin çok iyi iletişimde olması ve Türkiye’nin kurulan bu yeni dünya düzeninden azami istifade etmesi için planlama yapması son derece önemlidir” uyarısında bulunuyor.
Üç başlık altında Türkiye’nin önündeki fırsatları ve riskleri sıralıyor.
ABD İLE İKİLİ ANLAŞMALAR
“Bizim neler yapmamız gerektiğini şimdiden planlamamız gerekmektedir. Bu kapsamda özellikle;
1- AB’nin ABD’ye uygulayacağı tarifeler, Gümrük Birliği kapsamında Türkiye tarafından ABD’ye otomatik uygulanacağından; Türkiye, ABD’nin olası tepkilerini bertaraf edebilmek adına derhâl ABD ile ikili bir ticaret anlaşması yoluna gidilmelidir.
2- Çin’in mevcut ihracat pazarlarımızda ve hedef ülkelerimizde agresif politikalar uygulamaya başlaması riski söz konusudur. Bunu yönetebilmek adına, ikili ve çok taraflı ticaret anlaşmaları yapılması gerekir.
3- Dünya ticaret gelişmelerini anlık takip etmek ve proaktif bir politika oluşturulması için ilgili kurumlarla iletişim sağlamak amacıyla, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ekiplerinden oluşan takip ve çalışma grubu oluşturulmalıdır.”
Nihat Zeybekçi yeni ekonomik gerçekliği böyle özetliyor. Bir de siyasi gerçeklik var. FED Başkanı Powell’in dediği gibi belirsizliklerin yüklü olduğu bir kaos ortamı söz konusu. ABD Başkanı Trump’ın, Netanyahu ile görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye hakkında yaptığı değerlendirmeler ise bu süreçte bizim için, “altın fırsat” değerinde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ay sonu ya da mayıs başında ABD’ye yapacağı ziyaret bu açıdan tarihi bir önem taşıyor.
Kaynak: Hürriyet, Abdulkadir Selvi