Gündem
AK Parti sağda ve Kürt siyasetinde “yeni anayasa” birlikteliği mi hedefliyor?
Meclis’te sandalye dağılımını değiştirecek gelişmelerin yanısıra, Kürt siyasi hareketiyle iktidar cephesi arasındaki görüşmeler ışığında AK Parti’nin yeni anayasa hazırlığına zemin…
Meclis’te sandalye dağılımını değiştirecek gelişmelerin yanısıra, Kürt siyasi hareketiyle iktidar cephesi arasındaki görüşmeler ışığında AK Parti’nin yeni anayasa hazırlığına zemin yaratmaya başladığı konuşuluyor.
VOA Türkçe’ye konuşan kaynaklar, İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu’nun partisinden istifa kararı almasıyla birlikte AK Parti Grubu’na geçiş yapacağını ve iktidar cephesi lehine TBMM’de aritmetik değişimin yaşanmaya devam edeceğini belirtiyor.
Saadet Partisi Grubu’nu düşürecek şekilde Gelecek Partisi’nden Ankara Milletvekili Nedim Yamalı’nın 24 Aralık’ta istifasının ardından AK Parti’ye geçmesi sonrasında TBMM’deki sandalye dağılımını değiştirecek gelişmeler sözkonusu.
31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin ardından ana muhalefet partisi CHP’nin “normalleşme” adı altında iktidar ile ilişkisine tepkili yaklaşan ve “yeni anayasa” masasında olmayacağını açıklayan İYİ Parti Grubu’nun hedefe alındığı iddiası gündemde.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Zorlu’nun bugünkü istifası sonrasında gelecek günlerde AK Parti’ye katılacağı ve bunu takiben bağımsız veya partili başka vekillerden iktidar cephesine geçişler olacağı öğrenildi.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; Zorlu, AK Parti’ye geçişi için kendisi gibi Ankara Milletvekili olan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile yakın temas halinde. Zorlu’nun aynı zamanda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la da görüştüğü iddiası öne sürüldü.
AK Partili Oktay’ın, Gelecek Partisi’nden Nedim Yamalı’nın geçişinde rol aldığı gibi AK Parti Ankara teşkilatındaki etkisi itibariyle Zorlu’nun da katılımını sağlayacağı dile getirildi.
İYİ Parti yönetimi cephesinde ise, Zorlu’nun bugünkü istifa açıklaması bakımından “İYİ Parti’nin çizgisini kuruluşundan bugüne değiştirmediği” vurgulanarak, “İYİ Parti’nin milliyetçi, kalkınmacı yaklaşımla millet çıkarları için AK Parti iktidarına muhalefet etme ve parlamenter sistem talebinde bulunma anlayışını koruduğu” değerlendirmesi yapıldı.
Dolayısıyla “Zorlu’nun geçmişte Sözcü görevini yürüttüğü İYİ Parti’nin çizgisini değiştirmediği” ve “tamamiyle kişisel siyasi kariyer tercihi ile istifa kararı aldığı” görüşleri paylaşıldı.
Ayrıca Zorlu’nun, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’ndan Nisan 2024’teki parti kurultayından bugüne parti üst yönetiminde görevlendirme talep ettiği de öğrenildi.
Zorlu’nun, önceki genel başkan Meral Akşener döneminde olduğu gibi Dervişoğlu’ndan Parti Sözcülüğü veya TBMM’de İYİ Parti Grup Başkanvekilliği görevlendirmesi istediği ancak buna olumlu yanıt alamadığı bilgisi edinildi. Zorlu’nun, İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda “Siyasi İşler Başkanlığı” görevine talip olduğu da öğrenildi.
Kürşad Zorlu: “Benim için yeniden yola revan olma vaktidir”
Ankara milletvekili Zorlu ise, X platformunda paylaştığı partisinden istifasına ilişkin yazılı açıklamasında, millet tarafından gösterilen pusula doğrultusunda hareket edeceğini dile getirdi. Zorlu’nun yazılı istifa mesajı şöyle:
“Veda Vakti… Aziz Milletimin yüksek dikkatine; Kadim değerlerimize olan sadakatimle ve ‘Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır’ düsturuyla bugüne kadar siyaseti yalnızca bir görev değil, milletimizin aydınlık geleceği için bir sorumluluk ve hizmet alanı olarak gördüm. Bu hedef ve şuurla, davete icabet ederek, 19 Kasım 2022 tarihinde İYİ Parti ailesine katıldım. Partimin bana verdiği görevleri, zorlu bir siyasi atmosferde yüksek bir gayretle ve kıvançla yürüttüm. Bilindiği üzere, 27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 5. Olağanüstü Kurultayla partimiz, rotasının aydınlık olmasını umduğumuz bir değişim yolculuğuna çıkmıştır. Aradan geçen 8 aydan fazla zamanda, milletimin yakama taktığı şerefli vekillik nişanına yakışır bir çaba ortaya koymak adına var gücümle çalıştım. Ancak gelinen noktada, bu umudu geleceğe taşıyacak ortak bir hedef doğrultusunda ilerleme imkanının kaybedildiğini üzülerek görmüş bulunmaktayım. Bu zorunlu halde vakit, bu ülkenin pusulası daima milletini gösteren bir evladı olarak benim için, yeniden yola revan olma vaktidir. Bugün itibarıyla mensubu olduğum İYİ PARTİ ile olan resmi bağımı noktalıyorum. Bu çatı altında birlikte mücadele verdiğim dava arkadaşlarıma ve desteğini benden esirgemeyen teşkilatımızın emektar fertlerine yürekten teşekkür ediyorum. Almış olduğum bu kararın geçmişte ortaya koyduğumuz birliktelik ruhuna zarar vermemesi yahut polemiklere kapı aralamasına izin verilmemesi en büyük temennimdir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkeme hizmet için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğim.”
TBMM’de 29 kişilik İYİ Parti Grubu’nun erimesi sürecek mi?
Kürşad Zorlu’nun bugün TBMM Başkanlığı’na partisinden istifasını sunmasıyla birlikte İYİ Parti Grubu’nun sandalye sayısı 30’dan 29’a düştü.
Bunun üzerine TBMM İç Tüzüğü uyarınca parti grubu varlığı için 20 milletvekili şartı bulunması nedeniyle İYİ Parti Grubu’ndan kaç istifa daha olabileceği sorusu da gündeme geldi.
VOA Türkçe’nin görüş aldığı siyasi aktörler, Nedim Yamalı’nın istifasıyla Saadet Partisi Grubu’nun düşürülmesine karşılık DEVA Partisi’nden iki isim ile bu grubu devam ettirme hamlesine karşılık AK Parti tarafından TBMM’deki aritmetiği ve muhalefet grubu sayısını azaltma hedefinin güdüldüğünü savundu.
Bu noktada; TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, geçtiğimiz yıl yürüttüğü yeni anayasa hazırlığı için Meclis çatısı altında komisyon kurulması girişimine CHP’nin kapıyı tümüyle kapatmadığı ancak İYİ Parti’nin “kırmızı çizgi” diyerek parlamenter sistem şartı olmaksızın masaya oturmayı reddettiği anımsatıldı.
Yeni anayasa konusunda DEM Parti’nin ise (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) zaten “yeşil ışık” niteliğinde mesajlar verdiği hatırlatılarak, şimdi İmralı Heyeti’nin oluşmasıyla birlikte zaten AK Parti-MHP iktidarıyla ortaklaşabileceği iddiası ifade edildi.
Dolayısıyla “iktidar açısından TBMM’de halen geçmişteki muhalefet cephesindeki ‘Millet İttifakı’ birleşenlerinden sadece İYİ Parti’nin muhalefet tutumunu koruduğu” görüşü dile getirildi ve bu nedenle de İYİ Parti’yi küçültmek amacıyla yeni hamleler olabileceği iddia edildi.
İYİ Parti’nin şimdi 29 kişilik milletvekili grubundan iki vekil istifası daha olabileceği, ancak grup şartı bakımından 20 vekil sınırı altına düşüş olmayacağı görüşü paylaşıldı.
Bağımsız vekillerden AK Parti’ye geçişler başlayacak mı?
TBMM’deki sandalye dağılımında şimdi Zorlu’yla birlikte 13 olan Bağımsızlar hanesine bakıldığında ise; önümüzdeki günlerde iktidar cephesine birkaç isim geçişi daha olabileceği ileri sürüldü.
Bağımsız vekiller arasında Zorlu’nun dışında geçmişte İYİ Parti’den ayrılmış Adnan Beker, Yüksel Arslan, Mehmet Salim Ensarioğlu ile kurultay süreci gerekçesiyle istifa eden Koray Aydın bulunuyor. Aydın haricinde diğerleriyle ilgili AK Parti’ye katılım ihtimali tartışılıyor.
Mehmet Salim Ensarioğlu’nun AK Parti’ye geçişi konusunda ise yeğeni AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun “amcasına yönelik engellemesi” olduğu iddiası sözkonusu.
Ancak Ensarioğlu’nun geçmişte DYP’den milletvekili olması itibariyle merkez sağ çizgide bir oluşumda olabileceği ve AK Parti’ye geçmek istemediği iddiası da var.
Haklarındaki altın kaçakçılığı soruşturması ve adli süreç üzerine MHP lideri Bahçeli’nin talimatıyla 20 Kasım 2024’te MHP’den istifa etmiş olan Isparta vekili Hasan Basri Sönmez, Bolu vekili İsmail Akgül ve Kilis vekili Mustafa Demir’in ise zaten artık iktidar cephesinde olamayacağı işaret edildi.
Yıldız Yazıcıoğlu /VoA