Gündem
ABD’de hükümet kapanacak mı? Gözler 14 Mart’a çevrildi
Demokratların en büyük sınavı 14 Mart’ta gerçekleşecek. ‘Kontrolsüz milyarder’ olarak adlandırdıkları Elon Musk’ın 7’den 70’e herkesi etkileyecek tasarısı Kongre’de kabul…

Demokratların en büyük sınavı 14 Mart’ta gerçekleşecek. ‘Kontrolsüz milyarder’ olarak adlandırdıkları Elon Musk’ın 7’den 70’e herkesi etkileyecek tasarısı Kongre’de kabul edilecek mi? Yanıtın ‘hayır’ olma ihtimali yükselirken Washington’da olası ‘kapanma’ senaryolarına karşı atılacak adımlar hem endişe hem de merak konusu.
ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta Kongre’nin “temiz, geçici bir hükümet finansmanı tasarısı geçirmesini” istediğini açıkladığında, federal bir kapanmanın olasılığı neredeyse sıfıra iniyordu. Aslında, kapanma tehditleri kongrede harcamaları kesmeye niyetli muhafazakarlar tarafından yönlendirilme eğilimindedir – ve onları hizaya getirip hükümeti açık tutmak için Trump’tan daha iyi bir başkan kim olabilir ki?
Yani, Trump’ın son altı haftada Washington’ı ne kadar dramatik bir şekilde sarstığının bir kanıtı olarak, kapanma olasılığı pek de azalmamış; Politico’dan Rachael Bade’e göre hatta artmış olabilir.
Bu kez, kavga için can atanlar ‘Demokratlar’; Trump’ın bakanı olan Elon Musk’ın neşeyle uyguladığı Hükümet Verimliliği Bakanlığı’nın (DOGE) istediği kesintiler konusunda.
Bazı Demokrat kaynaklara göre, kıdemli Temsilciler Meclisi Demokratları hafta sonunu üyelerine DOGE kesintileri nedeniyle hükümeti kapatmaya istekli olup olmadıklarını sorarak geçirdi. Ve şimdiye kadar çok az dirençle karşılaştılar. Yani demokratlar KAPANMAyı belki de hiç olmadığı kadar çok istiyor.
Uzun zamandır kapanmaya karşı olan bazı Cumhuriyetçilere yakın (merkezciler) Demokratlar da dahil olmak üzere her görüşten Demokrat, Musk’ın deyimiyle “temiz” bir harcama tasarısına oy vermenin Musk’ın tartışmalı çalışmalarını zımnen (üstü örtülü bir şekilde) kutsamak olacağını düşünüyor. Cumhuriyetçilere kurumları açık tutmak için oy vermemenin geçmiş yılların aksine ABD’nin geleceği için daha az kötü olacağına inanıyorlar.
“Kimse kapanma istemiyor ama Musk ve Trump’ın özellikle sağlık hizmetlerine yıkıcı darbesi nedeniyle şuan olan bitene yardım ve yataklık etmek istemiyor” dedi kıdemli Temsilciler Meclisi Demokrat yardımcılarından biri. Ve ardından şu soruyu yöneltti:
– Buna neden ortak olalım ki?”
Politico muhabirine konuşan bir başka Kıdemli Demokrat milletvekili daha açık sözlüydü:
– Bir noktada kahrolası bir omurgaya sahip olmanız gerekir. İşte bu yüzden eylüle kadar onlara boş çek vermeyeceğim.
Bu, sadece birkaç hafta öncesine göre büyük bir dönüş. Muhabir Bade şubat ayının başlarında, solun Musk’a karşı bir duruş sergilemek için hükümetin fonlarına onay vermek için son tarih olan 14 Mart’ı kullanma çabasını küçümsediğini ekliyor – ve ardından Kongre Binası’nın her iki tarafındaki bir dizi kıdemli Demokrat yetkilinin kendi değerlendirmesiyle aynı fikirde olduklarını duyuyor.
İşte o isimler Demokratların neden olduğu bir kapanmanın ters tepeceğini vurgularken Musk’ın fonladığı ya da Musk’ı fonlayan federal ajanslarda kendilerinin yolunu yıkıp yakacağını düşünüyor. Ve Demokrat tabanın kapanmaya neden olmaları halinde ateşle oynamanın cevap olmadığını anlamamış gibi görünmesinden dolayı da hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyorlar.
“İnsanlar artık daha tehlikeli bir pozisyonun anlamının (hesap verebilirlikte herhangi bir değişiklik olduğu algısı olmadan) oy vermek olduğunu düşünüyor” diyen bir başka Temsilciler Meclisi Yardımcısı şunu ekliyor:
– Oysa Kongre’nin şu anki motivasyonu onlara oy sağlamak değil.
Elbette, şimdilik değişimin bir kısmını müzakere taktiklerine bağlayabilirsiniz. Demokratlar, Cumhuriyetçilerin Musk’a bazı politik kelepçeler takmasını istiyor, Cumhuriyetçiler ise bunu kesin bir şekilde reddediyor. Temsilciler Meclisi Tahsisat Komitesi Başkanı Tom Cole, Pazartesi günü bunu “başarısız bir başlangıç ve Amerikan halkına kaybettirdikleri bir savaş” olarak nitelendirdi.
Ve Demokrat liderlerin, Temsilciler Meclisi, Senato ve Beyaz Saray’daki kontrolleri göz önüne alındığında, GOP (Grand Old Party = Cumhuriyetçi Parti) muadillerine mümkün olduğunca çok oy vermeleri için baskıyı artırmalarının pek çok nedeni var. Gerçek bir kapanma tehdidi olmasa bile, Cumhuriyetçiler için işleri kolaylaştırmanın tek bir nedeni bile yok.
Haberin devamı için: sozcu.com.tr