Sosyal Medya

Genel

ABD ordusu, Suriye’den çekilmeye hazırlanıyor

Pentagon yetkilileri, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’deki askerleri 30 ila 90 gün içinde çekme planları üzerinde çalıştığını duyurdu. Trump’ın ulusal güvenlik…

ABD ordusu, Suriye’den çekilmeye hazırlanıyor

Pentagon yetkilileri, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’deki askerleri 30 ila 90 gün içinde çekme planları üzerinde çalıştığını duyurdu. Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Mike Waltz, Orta Doğu’daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere CENTCOM karargahını ziyaret etti. Trump, Suriye’ye müdahale etmeme kararında ısrarcı olduklarını vurguladı.

 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan iki yetkili, NBC News’e yaptığı açıklamada, Pentagon’un, Suriye’deki tüm ABD askerlerini çekme planları geliştirdiğini bildirdi. Yetkililer, ABD Başkanı Trump ile kendisine yakın yetkililerin, yakın zamanda Suriye’deki ABD askerlerini çekme konusuna ilgi gösterdiklerinin altını çizdi.

Pentagon yetkililerinin açıklamasına göre ABD askerleri 30, 60 veya 90 gün içerisinde Suriye’den çekilme planı yapmaya başladıklarını ifade etti.

Habere göre Trump’ın yeni ulusal güvenlik danışmanı Mike Waltz, geçen haftayı Florida eyaletinin Tampa kentindeki ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) karargahında geçirdi. Karargah ziyareti kapsamında Waltz, üst düzey ABD askeri liderleriyle görüştü ve Orta Doğu bölgesindeki son gelişmeler hakkında brifing aldı. Beyaz Saray’dan bir yetkili, “Waltz’ın tüm bölgeyi tanımak için CENTCOM’u ziyaret etmesi iyi” dedi.

30 Ocak’ta Oval Ofis’teki konuşmasında Başkan Trump, gazetecilerin Suriye’deki ABD askerlerinin durumu hakkında sorularını yanıtlarken, İsrail hükümetine verdiği bilgileri de gündeme getirdi. Trump, “Bunu kimin söylediğini bilmiyorum ama biz Suriye’de müdahil olmayacağız. Kararımızı vereceğiz,” demişti. Suriye’nin zaten karmaşık bir durum içinde olduğunu belirten Trump, “Orada yeterince karışıklık var, bizim oraya karışmamıza gerek yok,” ifadelerini kullanmıştı.

Trump, 2019’un sonunda dönemin Savunma Bakanı James Mattis’e Suriye’deki tüm Amerikan askerlerini geri çekme talimatı vermişti. Ancak Mattis, bu plana karşı çıkarak protesto amaçlı istifa etmişti. Trump yönetimi, bu geri çekilmeyi gerçekleştirmişti fakat sonra Amerikan kuvvetleri bölgeye tekrar gönderilmişti. ABD’nin Suriye’deki varlığı, o günden beri devam etti.

Aralık 2024’te Pentagon, Suriye’ye yaklaşık 2 bin asker konuşlandırıldığını duyurmuştu. Bu sayı, ABD ordusunun yıllardır söylediği 900 askerin iki katı kadar bir rakamdı. Pentagon sözcüsü, açıklamasında, ek 1100 askerin her seferinde 30 ila 90 gün arası sürelerle “geçici rotasyon kuvvetleri” olarak yerleştirildiğini belirtti. Ayrıca 900 askerin, bir yıldan fazla bir süredir orada konuşlandırılan “çekirdek” birlikler olduğunu ifade etti.

 

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler