Sosyal Medya

Para-banka-finans

Trump sonrası Küresel Piyasa Beklentileri

Yılın ilk günlerinden itibaren büyük merkez bankalarının faiz politikaları ve makroekonomik veriler piyasaların yönünü şekillendirmeye çalışırken, 20 Ocak’ta Donald Trump’ın…

Trump sonrası Küresel Piyasa Beklentileri

Yılın ilk günlerinden itibaren büyük merkez bankalarının faiz politikaları ve makroekonomik veriler piyasaların yönünü şekillendirmeye çalışırken, 20 Ocak’ta Donald Trump’ın yeniden ABD başkanlık koltuğuna oturması, finans dünyasında adeta yeni bir dönemin kapılarını araladı. Trump yönetiminin ülkelere yönelik sert tarifeler getireceği beklentisi ve Trump’ın bu süreçte attığı adımlar küresel ticaret dengelerini sarsarken, stratejik bölgelere (Panama Kanalı, Kanada, Grönland, Gazze ve benzeri) yönelik söylemleri de piyasalarda endişe yarattı. Merkez bankaları bu politikaların yaratacağı etkiyi ölçemediği için net bir oyun planı sunamamakla birlikte yaratacağı risklere yönelik adımlarında bazı değişimler gerçekleştirdiğini açıklamalarından izleyebilmekte, piyasa katılımcıların da tahminlerinden görebilmekteyiz. Bu süreçte, finansal varlıkların anlık fiyatlama dinamiklerinde keskin değişimler gözlemlenirken, piyasalardaki oynaklık dikkat çekici seviyelere ulaştı.

Yılın daha henüz ilk çeyreğini tamamlamadığımız bir süreçte izlenen oynaklık yılın kalan döneminde de devam etmek isteyebilir. Bu açıdan dünya genelinde Trump önderliğinde izlenecek politikalar ülkelerin makro – ekonomik görünümlerini ve piyasa dinamiklerinde de finansal varlıklara yönelik beklentilerin değişmesini sağlayabilir. Bu çalışmamızda sizlere ülkelerin ve finansal varlıklara yönelik güncel tahminler nasıl şekilleniyor hususunu aktaracağız.

Öncelikle ülkelerin makro – ekonomik görünümleri üzerinden gideceğiz. Dünyanın en önemli oyuncularının Enflasyon, Faiz ve Büyüme göstergelerine yönelik 2025 yılı projeksiyonda nasıl bir görünüm söz konusu hususunu küresel tahmin görsellerimizden inceleyebilirsiniz.

Dünyanın en önemli ekonomisi ABD penceresinden baktığımızda, 12 Şubat itibariyle gelecek enflasyon verileri öncesinde beklentilerin çok keskin bir şekilde düşmeyeceğine yönelik inanç söz konusu. Gerek NewYork Fed gibi bölgesel bankaların oluşturduğu anketler gerekse hane halkı görünümleri bu durumu teyit etmektedir. Yıl genelinde özellikle Trump politikalarının yaratacağı baskı ile birlikte faiz indirim cephesinde iştah beklenmeyen ülke için enflasyon dinamiklerinde de sınırlı bir düşüş görülmektedir. Ancak bu beklenti Mart ayı toplantısında paylaşılacak ekonomik projeksiyonlarla değişebileceği göz ardı edilmemelidir. İştahsız faiz, sınırlı düşüş göstermesi beklenen enflasyona karşın büyüme dinamiklerinde %2 üzerindeki iyimserlik korunmaktadır. Yıl genelinde büyümede kısmi yavaşlama beklense de diğer ülkelerle kıyaslama yaptığımızda hizmet sektörü önderliğindeki iyimser senaryo devam etmektedir. Bu da işsizlik cephesinde çok ekstrem bir bozulma düşüncesini gündeme taşımamaktadır. Nitekim beklentiler 2024 yılı zirvesi şeklindedir. Ancak son gelen iyimser rakamlar bu düşüncenin değişmesine olanak tanıyabilir.

Dünyanın en önemli oyuncularından Euro Bölgesine baktığımızda, ekonomik aktivite tarafında izlenen olumsuz seyir ECB cephesinde faiz indirimlerinin seri halinde devam etmesini sağladı. 2024 yılında Fed öncesi aksiyona geçen ECB, 2025 yılında da Trump politikaların Avrupa üzerinde yaratacağı olumsuz senaryoyu da dikkate alarak faiz indirimlerine devam etmesi beklenmektedir. Bir yandan da dezenflasyon sürecinde %2 hedeflerine ulaşacağına yönelik düşünce oldukça güçlü bu açıdan da faiz politikasında yıl geneline ilişkin beklentiler piyasalarla uyumlu ve sürpriz görünümünden uzak bir süreçte devam etmektedir. 2024 yılına göre daha iyimser bir büyüme dinamiği beklentisinin yer aldığı Euro Bölgesinde 23 Şubat Almanya ile başlayacak siyasi takvim sonrasında yıl genelinde ekonomik aktivitede izlenecek yol haritası ve Trump’ın bu süreçteki tavrı traderların radarında olacaktır.

Bir yandan enflasyon ile mücadele kapsamında izlenen para politikası, diğer yandan da istihdam piyasasını dikkate alarak 2026 öncesi geçiş dönemindeki ekonomik görünümü daha iyi bir noktaya çekme psikolojisi, tabi bu dizayn içerisinde politik, jeopolitik dolayısıyla da ekonomik risklerin üzerinden gelme uğraşı. Bir bütün olarak ülkeleri ve merkez bankalarını yıpratıcı bir yıl bekliyor. Traderlar tüm duygusal manevralardan kurtularak robotik bir bakış açısıyla finansal tarafta strateji oluşturmaya çalışmakla birlikte piyasa dinamiklerinde faiz beklentileri de bu ölçüde şekillenmeye çalışılıyor.

Şu an için swap piyasası tahminlerine baktığımızda Fed için 2 adet, ECB için 3 adet, BoE için 2 adet faiz indirimi, BoJ içinse 1 adet faiz artırımı beklentisi yer alırken bu beklentilerin hem ekonomik göstergelerde izleyeceğimiz sonuçlarla hem de merkez bankası üyelerinin değişecek beklentileri ve Trump gibi dünya ekonomik görürümü üzerinde etkileyici başkanların politikalarıyla anlık olarak şekilleneceği unutulmamalıdır.

Makro – ekonomik görünümde beklentileri kısaca bu şekilde izah ederken artık finansal varlıklara yönelik beklentilerle trader psikolojisine geçebiliriz.

Yıla iyi bir başlayan yapan küresel borsa endekslerinde özellikle Avrupa sergilediği performanslar ile dikkatleri üzerine çekerken özellikle şirketlere yönelik iyimser beklentilerin oluşacak iyi bir ekonomik aktivite ile daha üst noktalara çıkabileceği ancak burada sektörel bazda ayrışmaların gerçekleşeceği göz ardı edilmemelidir. Almanya (Dax40) performansı ile yüzde 10’u aşarak çift haneye ulaşan bir reaksiyon verirken ABD cephesinde teknoloji şirketlerinin Çin ile mücadele ettiği bir ortamda endüstriyel endeks DJ30 son türbülanstan hasarsız bir şekilde çıkmayı başardı ve kazanımlarını yüzde 5’e yaklaştırdı. Asya ise bir yandan Çin büyümesine yönelik endişe diğer yandan da BoJ cephesindeki faiz artırım görünümü ile iyimser bir başlangıç yapamadı.

Son fiyatlama davranışları ve beklenen enflasyona karşın küresel borsa endekslerinde iyimser performans tahminleri devam ediyor. Trump ile birlikte popülerliğini koruyan Russel2000 bu süreçte diğerlerinden ayrı bir beklentiye sahip olmakla birlikte endekslere yönelik genel iyimserlik çift haneli olmayı sürdürmektedir. Enflasyon ve Faiz tahminlerine baktığımızda bu rakamlar küçümsenmemeli aksine önemli bir beklenti olarak değerlendirilmelidir.

Küresel borsa endeksleri içerisinde ABD özeline baktığımızda endeksler içerisinde yer alan şirketlerde en az 20 analistin katılımı ile oluşan tahminlerde en fazla getiri beklenen şirketler nelerdir hususu için tablomuzu inceleyebilirsiniz. Burada her endeks için farklı sektör ve şirketlerin adı geçmekle birlikte buradaki beklentiler hem mevcut fiyatlamalar hem de gelecek dönem şirkete yönelik haber akışı ve küresel gelişmelerden etkilenerek değişeceği göz ardı edilmemelidir.

NVIDIA dışında finansal sonuçlarına ulaştığımız Muhteşem 7’li şirketlere yönelik beklentilere baktığımızda ise hem yarı iletken sektörün temel çarpanlarına kıyasla iskontolu görünüm sunan hem de son ABD – Çin rekabetinde belirli düşüş eğilimi izlenen NVIDIA tarafındaki beklentiler hala popülaritesini korumakla birlikte Meta bu süreçte en az getiri beklenen şirket olarak izah edilebilir. Ancak yukarıda küresel borsa endekslerinde de izah ettiğimi gibi kıyaslamaları sadece mevcut beklenti üzerinden değil, enflasyon ve faiz denklemini de katarak değerlendirmenin önem arz edeceğini söyleyebiliriz.

Makro – ekonomik göstergeler, küresel borsa endeksleri ve ABD özelinde şirketlere yönelik piyasa beklentilerinin yer aldığı çalışmamızı Forex işlemcilerinin en fazla takip ettiği Parite ve Emtia analist beklentilerinin çeyreklik haldeki görünümleri ile tamamlayalım.

Faiz politikalarının para birimleri üzerinde etkili olabileceği bir yılda bir de Trump aksiyonlarının dünyanın en çok işlem gören EURUSD üzerinde etkin bir dalgalanmaya yol açacağı beklentisi ön planda. 1  seviyesi altına sarkma düşüncesi yıl genelinde beklense de genel itibariyle 1,03 – 1,05 bölgesinde dalgalanma beklenen parite bu süreçte dikkat çekerken Dolar Endeksinin bu süreçte 110 ve 105 seviyelerindeki temposu parite beklentisinin netleşmesini sağlayabilir. Buna karşın yılın ilk çeyreği içerisinde en iyi performansa sahip Altın içim 3000 dolar seviyeleri daha istekli bir şekilde konuşulurken mevsimsellik, hastalık, talep gibi koşullara bağlı en keskin değişimlerin izlendiği tarım ürünleri özelinde Kakao 2024 yılı popüleritesi sonrasında düzeltme görünümünde ne kadar istekli olacak hususu traderların radarındadır. Bir yandan jeopolitik riskler diğer yandan ülkelerin üretim koşulları ve stoklardaki değişimlerin etkin bir rol oynadığı Petrol cephesinde ise 2024 yılı benzeri dalgalanmaların olacağı beklenilirken ne kadar sapma olabilir hususunda Trump’ın enerji alanındaki aksiyonu ve yine Trump’ın jeopolitik risk teması hususu dikkatle takip edilecek başlıklar olarak yerini almaktadır.

Bloomberg terminali aracılığıyla global şirketlerin / analist ve ekonomistlerin tahminlerinin yer aldığı beklentiler 12 Şubat 2025 itibariyle en güncel haliyle sizlerle paylaşılmıştır. Buradaki tahminler ülkelerin makro – ekonomik görünümlerinde, kritik merkez bankaların politikalarında, ülkeler arası izlenen ticari ilişkilerde ve piyasaların takip ettiği politik, jeopolitik risk koşullarına göre değişebileceği unutulmamalıdır. Bu paylaşımın amacının küresel piyasalara yönelik bakış açısının geliştirilmesi hususu olduğu göz ardı edilmemelidir.

gcmyatirim.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler