Piyasa
Kan banyosu Asya’da da sürüyor!
Adeta bir kabus yaşanıyor. Wall Street'in ardından Asya hisseleri de panik satışlarına şahit oluyor

Hisse senetleri ve tahviller yeniden düşüşe geçti, dolar ise son üç yılın en sert düşüşünün ardından kayıplarını genişletti. Kötüleşen küresel ticaret savaşı, zaten kırılgan olan risk iştahını daha da zayıflattı. Asya-Pasifik piyasaları Cuma günü geriledi; Wall Street’teki gece satışları, dünyanın iki en büyük ekonomisi arasındaki gerilimin yeniden tırmanmasıyla riskten kaçış havasını güçlendirdi.
-
Avustralya S&P/ASX 200 endeksi %2,28 düştü.
-
Japonya’nın Nikkei 225’i %5,46,
-
Topix endeksi %5,05 değer kaybetti.
-
Güney Kore Kospi endeksi %1,55, küçük ölçekli Kosdaq ise %0,11 geriledi.
-
Hong Kong Hang Seng %0,8 düşerken,
-
Çin CSI 300 %0,13 geriledi.
Asya hisseleri endeksi, art arda üçüncü haftalık düşüşüne doğru ilerliyor.
Bu durum, Beyaz Saray’ın ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini %145’e çıkardığını netleştirmesinin ardından, piyasalardaki rahatlamanın yerini endişeye bırakmasından kaynaklanıyor. ABD Hazine tahvilleri, haftanın başında başlayan satış baskısını sürdürdü. S&P 500 vadeli endeksleri %1 geriledi. Yatırımcıların güvenli limanlara ve ABD dışı alternatiflere yöneldiğine dair işaretler arttı: Euro %1,6 yükseldi, yen güçlendi ve altın yeni bir zirve yaptı.
Başkan Donald Trump’ın kapsamlı tarifelerinin bir kısmını erteleme kararının piyasalar tarafından sevinçle karşılandığı günün hemen ardından gelen bu satışlar, ABD’nin ticaret ortaklarıyla yapacağı planlanan görüşmelere duyulan şüpheyi ve Çin’le artan gerilim korkusunu yansıtıyor. ABD’nin küresel ekonomiden daha iyi performans göstermesi beklentisiyle yapılan yatırımları kapsayan “önce Amerika” temalı ticaret stratejisi, yüzyılın en sert vergi artışlarıyla birlikte bir resesyon korkusuyla tersine dönüyor.
“Başkan Trump’ın tarife politikasındaki tekrar eden değişiklikler, yatırımcıların ABD hükümetine ve ekonomisine olan güvenini zayıflattı.”
— Carol Kong, Commonwealth Bank of Australia stratejisti
Kong, ABD hisseleri, tahvilleri ve dolarındaki satışların, yatırımcıların portföylerini ABD varlıklarından uzaklaştırdığını gösterdiğini belirtti.
Wall Street yine darmadağın, bu kez de resesyon korkusu başgösterdi
Doların zayıflığı Cuma günü Asya işlemlerine de taşındı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü New York kapanışında %1,5 düştü. Önümüzdeki hafta için dolara karşı koruma sağlamak amacıyla ödenen opsiyon primleri Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Kore wonu ve Tayland bahtı gibi gelişmekte olan ülke para birimleri bile dolara karşı yükseldi. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini izleyen bir endeks %0,6 yükseldi, bu da Ağustos’tan bu yana en iyi performansa işaret ediyor. Yen, dolar karşısında 143 seviyesine kadar yükselerek Ekim'den bu yana görülmeyen bir düzeye ulaştı. İsviçre frangı ise son on yılın en yüksek seviyesine çıktı.
“Tarifelerle ilgili endişelerin hâlâ canlı olduğuna inanıyoruz,”
— Nathan Thooft, Manulife Investment Management
Thooft, piyasalarda daha fazla dalgalanma beklendiğini, çünkü henüz bir sonuca ulaşılmadığını, aksine tarife müzakerelerinin uzayacağının daha olası olduğunu vurguladı.
Çin ve Hong Kong hisseleri, hükümetin daha fazla ekonomik teşvik açıklayacağı beklentileriyle bir önceki seansta yükseldikten sonra, Cuma günü tekrar geriledi. Ülkenin en üst düzey yöneticileri, pek çok önlemi tartışmak üzere Pekin’de bir araya gelmeye hazırlanıyor.
“Trump yönetimi herkese karşı topyekûn bir ticaret savaşından, Çin’e karşı odaklanmış bir savaşa evrildi,”
— Nicolas Oudin, Gavekal Research
Pek çok yatırımcı, Çin’in misilleme yaparak kendine zarar verdiğini düşünüyor. Ancak Pekin’deki bakış açısı farklı. Çin’de birçok kişi, Trump’ın geri adımını ABD’nin zayıflığı olarak okuyup, bu durumu Çin’in gerilimi artırma kararını doğrulayan bir gelişme olarak değerlendiriyor.
Çin’in, yuanı dolara karşı büyük ölçüde devalüe etmek yerine, kontrollü şekilde zayıflatmayı sürdüreceği tahmin ediliyor.
— Allan von Mehren, Danske Bank Başanalisti
Yuan’ın günlük referans kuru, altı gün süren zayıflamanın ardından, Cuma günü hafifçe yukarı yönlü hareket etti.
Tahvil piyasalarında, 10 yıllık ABD tahvil getirisi altı baz puan arttı, bu artış Perşembe günüki dokuz baz puanlık yükselişe eklendi. Avustralya ve Yeni Zelanda tahvil getirileri de yükseldi.
Kötüleşen tarife çatışması şirketleri de etkilemeye başladı.
-
Audi, ABD’ye olan teslimatlarını askıya aldı.
-
Nintendo, merakla beklenen Switch 2 oyun konsolunun ön siparişlerini erteledi.
-
Ray-Ban'den peruklara kadar pek çok ürünün fiyatında sürpriz artışlar görülebilir.
Emtia piyasasında, petrol hafifçe düşerken, altın kazançlarını artırdı.
Bitcoin, Cuma sabahı 79.600 dolar civarına gerileyerek hafif değer kaybetti.
Dış basın kaynakları