Piyasa
İSO & SP Global PMI Aralık’ta 49,1’e yükseldi
Üretimde daralma sürdü, ancak Aralık ayında hız kesti. Gelecek umut vadediyor
- Üretimde yavaşlama son dokuz ayın en hafif düzeyinde kaydedildi
- Yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerinde düşüşler hız kesti
- Nihai ürün fiyatları enflasyonu, beş yılı aşkın dönemin en düşük seviyesine geriledi
Aralık ayında üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve stoklardaki düşüşlerin yavaşlamasıyla birlikte Türk imalat sektöründeki bozulma oldukça hafifledi. Anketin nispeten olumsuz gelişmesi ise Kasım’daki artışın ardından istihdamın yeniden azalması oldu. Girdi maliyetlerinin belirgin bir şekilde artmasına rağmen, nihai ürün fiyatları enflasyonu beş yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayi sektörünün kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge, yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.
Kasım ayında 48,3 olan Manşet PMI Aralık’ta 49,1’e yükselerek imalat sektöründeki yavaşlamanın son 8 ayın en düşük oranında ve çok ılımlı düzeyde gerçekleştiğine işaret etti.
Sektördeki faaliyet koşullarında bozulmanın durma noktasına yaklaşması, son ankette birçok alt endeksin çizdiği görünüm ile tutarlılık sergiledi. Talepteki nispi iyileşme sinyalleriyle birlikte üretimde düşüş ılımlı düzeye geriledi ve dokuz aylık mevcut yavaşlama döneminin en düşük oranında gerçekleşti.
Buna karşılık talepte süren baskılara bağlı olarak yeni siparişlerde yavaşlama devam etti. Söz konusu yavaşlama halen belirgin olmasına rağmen Nisan ayından bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de daralma daha hafif gerçekleşti.
Yorum:
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Türkiye’nin 2024 yılı sonuna ilişkin PMI veri seti, 2025 yılında sektör için umut verici bir tablo çizdi.
Faaliyet koşullarında yavaşlama devam etmekle birlikte oldukça hafif düzeyde gerçekleşti ve anket kapsamındaki birçok alt endekste iyileşme işaretleri görüldü. Bu seyir 2025 yılının başında da devam ettirilebilirse, sektörün yeniden büyümeye geçtiğini görebiliriz.
Geçen yıllara göre enflasyonist ortamın çok daha ılımlı seyretmesi de sektörün gelecekteki performansına yardımcı olacaktır. Nihai ürün fiyatlarındaki artış Aralık ayında çok ılımlı düzeyde ve beş yıldan uzun bir dönemin en düşük oranında arttı.”