Sosyal Medya

Para-banka-finans

Institute of International Finance:  Tahvil pazarında isyan başlayabilir!

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (International Institute of Finance, IIF) Salı günü yayınladığı rapora göre, dünya borç stokunun 318 trilyon dolarlık yeni yıl sonu rekoruna ulaşması ve ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle, küresel borç/GSYH oranı geçen yıl 2020'den bu yana ilk kez arttı. IIF, yükselen borç/GSYH oranının tahvil piyasalarında çalkantı yaratabileceği ve tahvil faizlerinin yükselebileceği uyarısını yaptı...

Institute of International Finance:  Tahvil pazarında isyan başlayabilir!

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (International Institute of Finance, IIF) Salı günü yayınladığı rapora göre, dünya borç stokunun 318 trilyon dolarlık yeni yıl sonu rekoruna ulaşması ve ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle, küresel borç/GSYH oranı geçen yıl 2020’den bu yana ilk kez arttı. IIF, yükselen borç/GSYH oranının tahvil piyasalarında çalkantı yaratabileceği ve tahvil faizlerinin yükselebileceği uyarısını yaptı…

Küresel borçtaki 7 trilyon dolarlık artış, Federal Reserve’ün faiz indirimi beklentilerinin borçlanmada artışa yol açtığı 2023’teki artışın yarısından azdı. Ancak IIF, artan bütçe açıkları devam ederse tahvil alıcılarının isyan bayrağını açarak hükümetleri cezalandırabileceği konusunda uyardı. IIF, “Mali dengelerin özellikle kutuplaşmış siyasi manzaraya sahip ülkelerde yatırımcıların tepkisini çekmesi, son yılların belirleyici bir özelliği olmuştur” dedi.

İngiltere’de maliye politikalarına piyasanın verdiği tepkiler, 2022’de Başbakan Liz Truss’un kısa süreli görev süresini kısaltırken, Fransa’da da benzer baskılar geçen yıl Başbakan Michel Barnier’i devirmişti.  Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi de   bütçe açığı ve borç/GSYH oranını sürekli yükseltecek bir bütçe taslağını onayladı.

 

Borç geri ödeme kabiliyetinin bir göstergesi olan borcun GSYH’ye oranı, 95 trilyon dolarlık hükümet borcunun yavaşlayan enflasyon ve ekonomik büyümeyle çatışması nedeniyle 1,5 puanlık artışla %328’e yaklaştı. IIF, benzeri görülmemiş küresel ekonomi politikası belirsizliği ve hâlâ yüksek olan borçlanma maliyetleri nedeniyle borç büyümesinin bu yıl yavaşlamasını beklediğini söyledi.

 

BORÇLAR ARTARKEN,  HARCAMALARI KISMAK DA ZORLAŞIYOR

Ancak yüksek borçlanma maliyetlerine ve ekonomik politika belirsizliğine rağmen,  seçmenlerin daha fazla harcama talepleri ve Avrupa’da yeni bir  askeri harcama kampanyası nedeniyle bu yıl kamu borcunda 5 trilyon dolarlık artış olacağı yönündeki tahminin artabileceği konusunda uyardı. İngiltere, Trump’ın çağrısına uyarak askeri harcamaların GSYH’ye oranını 2 yıl içinde 1 puan yükselteceğini duyurdu.

IIF’nin sürdürülebilirlik araştırması direktörü Emre Tiftik, “Özellikle siyasi kutuplaşmanın yüksek olduğu ülkelerde, devlet tahvili piyasalarında çok daha fazla dalgalanma göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

BORCU ÇEVİRME  SIKINTILARI

 

Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin başını çektiği gelişmekte olan piyasalar, geçen yıl küresel borç büyümesinin yaklaşık %65’ini oluşturdu. Bu borçlanma, gelişmekte olan piyasaların bu yıl ödemesi ya da yeniden borçlanması gereken 8,2 trilyon dolarlık rekor borçla birlikte (bunun %10’u döviz cinsinden) ülkelerin yaklaşmakta olan siyasi ve ekonomik fırtınaları atlatma direncini zorlayabilir.

Raporda, “Artan ticari gerilimler ve Trump yönetiminin ABD dış yardımını dondurma kararı, önemli likidite zorluklarını tetikleyebilir ve döviz borcunu çevirme ve global kredi pazarına erişimi  engelleyebilir” denildi. “Dış şoklara karşı dayanıklılık oluşturmak için vergilerin yükseltilmesi kaçınılmaz.”

 

 

 

Kaynak:  Reuters, ParaAnaliz

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler