Gündem
TCMB hangi faizden borç verecek?
Bu konu önemli, çünkü TCMB’nin fiilen kullandığı faiz bankaların mevduat faizini ve dolayısıyla alacağınız kredilerin de maliyeti belirliyor. Üç önde gelen kuruluşun görüşlerini sizin için derledik. Çoğunluk, fiili faizin %49.5 olacağı görüşünde...

Geçen ay ara toplantıda Erdem Başçı günlerinde uygulanan “faiz koridoru” politikasına geçiş yapan TCMB, o günde bu yana piyasayı elindeki en yükse faizden fonladı, yani borç verdi. TCMB bu kez de koridor uygulamasına devam etti, ancak finans kurumları arasında bankalara verilen borcun resmi politika faizi mi, yoksa gecelik üst banttan mı sağlanacağı yönünde fikir ayrılığı var. Bu konu önemli, çünkü TCMB’nin fiilen kullandığı faiz bankaların mevduat faizini ve dolayısıyla alacağınız kredilerin de maliyeti belirliyor. Üç önde gelen kuruluşun görüşlerini sizin için derledik. Çoğunluk, fiili faizin %49.5 olacağı görüşünde…
BBVA, TCMB’nin ihtiyaç halinde ortalama fonlama oranını %49’a doğru artırabileceğini öngörüyor
BBVA analistleri, makro görünümdeki belirsizlikler ve yerleşiklerin devam eden döviz talebi göz önüne alındığında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ihtiyaç halinde ortalama fonlama oranını %49’a doğru artırabileceğini ve mümkün olduğunca rezerv biriktirmeye çalışabileceğini düşünüyor.
BBVA’nın TCMB’nin faiz kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Mart ortasından bu yana rezervlerde yaşanan yoğun erimeyi göz önünde bulundurarak, TCMB’nin şu anda özellikle hanehalklarından gelebilecek yoğun döviz talebini sınırlama çabalarına öncelik verdiğini değerlendiriyoruz.” denildi.
Analistler, stresin devam etmesi halinde, TCMB’nin para politikası araçlarının etkin kullanımına ilişkin daha önce yaptığı açıklamanın aksine, ek parasal sıkılaştırmaya daha açık bir kapı araladığının da söylenebileceğini belirttiler.
Analistler, “Enflasyon konusunda, çok daha sıkı finansal koşullar ve olumlu petrol fiyat şoku ile enflasyonda düşüşe yönelik daha olumlu görünüme rağmen, TCMB, önümüzdeki belirsizlikleri ve 2025’in ilk çeyreğinde iç talebin güçlü olduğunu kabul ederek daha fazla ihtiyatlılık gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu. ForInvest Haber Merkezi [email protected])
Akbank analistleri, TCMB’nin bir süre üst banda yakın bir fonlama tercih edeceğini tahmin ediyor
Akbank analistleri, belirsizliklerin yüksek olduğu bir dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bir süre üst banda yakın bir fonlama tercih edeceğini ve likidite politikasını buna göre şekillendireceğini tahmin ediyor.
Akbank analistleri tarafından hazırlanan TCMB’nin faiz kararıyla ilgili değerlendirme notunda, “Önümüzdeki dönemde 1 hafta vadeli repo ihalelerinin miktarı ağırlıklı ortalama fonlama faizinin hangi düzeyde oluşacağı konusunda belirleyici olacak. Koridor üst bandına yakın bir fonlama faizi mevduat faizlerinde ilave artış getirebilir.” denildi.
Analistler, APİ’yle sağlanacak likiditenin ilk etapta büyük miktarlarda olmasını beklemediklerine işaret ederek, “İç ve dış piyasadaki koşullar elverdiği ölçüde zaman içerisinde fonlama faizinin politika faizine yakınsaması, akabinde ise faiz indirimlerinin yeniden başlaması mümkün. Özetle, tartışmak için henüz erken olmakla birlikte, faiz indirimleri başlamadan önce AOFF’nin politika faizine yakınsatılması önemli bir öncü gösterge olacak. ” değerlendirmesi yaptı.
İş Yatırım: TCMB Haziran’da faiz indirebilir
Nisan ayındaki sıkılaşmanın esas sebebinin rezerv kaybı olduğuna inanıyoruz. 18 Mart’tan bu yana TCMB brüt rezervleri 26 milyar dolar, net rezervleri 31 milyar dolar geriledi. Swaplar ve altın fiyatlarındaki artış kaynaklı pozitif etkiyi hariç tutarsak kayıp brütte 39, nette 44 milyar dolara ulaşıyor. İçeride artan siyasi gerilim, dışarıda ABD’nin tetiklediği ticaret savaşları ortamında para politikası Türk lirasını daha cazip hale getirerek rezerv kaybını sınırlamaya çalışıyor.
Siyasi ve küresel şokların kademeli olarak sönümlendiği bir senaryoda TCMB’nin Haziran ayından başlayarak 200 ila 300 baz puanlık adımlarla yeniden faiz indirmeye başlayacağını öngörüyoruz. Kur şoku, zirai don ve elektrik zammı gibi gelişmelerin enflasyon ana eğilimi üzerindeki olumsuz etkisinin faiz indirimine dönüşü engelleyecek boyutta olmayacağını tahmin ediyoruz. Yılsonu enflasyon tahminimizi %30, politika faizi tahminimizi %35 düzeyinde koruyoruz.