Gündem
Öğrenciler niye sokakta? Bu anket cevabı buldu
Ekonomiye ilişkin yapılan bir araştırma, gençlerin gidişattan en rahatsız kesim olduğunu ortaya koydu. Alım gücünün de düştüğü verilere yansırken, gençlerin ekonominin düzeleceğine dair umutsuz oluşu dikkat çekti.

Ekonomiye ilişkin yapılan bir araştırma, gençlerin gidişattan en rahatsız kesim olduğunu ortaya koydu. Alım gücünün de düştüğü verilere yansırken, gençlerin ekonominin düzeleceğine dair umutsuz oluşu dikkat çekti.
Türkiye ekonomisindeki kötü gidişat yapılan son ankette de kendini ortaya koydu. İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık, 2-7 Nisan 2025 tarihleri arasında 2 bin kişiyle yapılan anketin sonuçlarını “Nisan 2025 Türkiye Ekonomisi Raporu” başlığı ile yayınladı. Araştırma sonuçlarının yer aldığı raporda, ekonomiye dair görüşlerde geçen aya kıyasla kısmi bir iyimserlik ortaya çıksa da gençlere dair veriler endişe verici.
Anket kapsamında katılımcılara sorulan “Bugün itibarıyla ekonominin nasıl olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna gelen yanıtlar, ekonominin olumsuz değerlendirilmesinde azalma olduğunu gösterdi. Nisan ayında ekonominin “çok kötü/kötü” olduğunu belirtenlerin oranı önceki ay yüzde 74 iken bu ay yüzde 69’a geriledi.
Ekonominin “ne iyi ne kötü” olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 16 olarak sabit kaldı. “Çok iyi/iyi” diyenlerin oranı ise 5 puanlık bir artışla yüzde 14’e yükseldi.
YAŞLARA GÖRE NE DEDİLER?
Yaş gruplarına göre ekonomik değerlendirmeler arasında belirgin farklar görüldü. 18-34 yaş grubunda ekonomiyi olumsuz değerlendirenlerin oranı yüzde 73,2 olarak belirlendi. 35-54 yaş grubunda bu oran yüzde 68,1, 55 yaş ve üzerindeki katılımcılarda ise yüzde 67,1 olarak ölçüldü. Gençler, ekonomik durumu diğer yaş gruplarına göre daha olumsuz değerlendiriyor.
EĞİTİM DURUMUNA GÖRE GELEN CEVAPLAR
Eğitim seviyesinin ekonomiye dair görüşler üzerinde önemli bir etkisi var. Üniversite ve üzeri eğitim düzeyine sahip katılımcıların yüzde 76,1’i ekonomiyi “çok kötü/kötü” olarak değerlendirirken, bu oran lise mezunlarında yüzde 71,2, ilköğretim ve altı grupta ise yüzde 64,5 oldu. Eğitim seviyesi arttıkça ekonomik memnuniyetsizlik artıyor.
EKONOMİ EN ÇOK KİME KÖTÜ?
Ekonominin en olumsuz değerlendirildiği grup öğrenciler oldu. Öğrencilerin yüzde 83’ü ekonomiyi “çok kötü/kötü” olarak değerlendirdi. Diğer gruplarda ise bu oran daha düşüktü; günlük ve özel sektör çalışanlarında yüzde 73, memurlarda yüzde 64, işverenlerde ise yüzde 63 olarak ölçüldü.
Kaynak: HalkTV