Sosyal Medya

Gündem

Erdoğan Şara’yla görüştü, Suriye’de askeri üs ve stratejik ortaklık masada

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşen Erdoğan, "Hemen her konuda tam bir fikir birliğinde olduğumuzu memnuniyetle gördük" dedi.  İki taraf bir dizi konuda mutabık olduklarını beyan ettiler, ama detaylar önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Erdoğan Şara’yla görüştü, Suriye’de askeri üs ve stratejik ortaklık masada

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşen Erdoğan, “Hemen her konuda tam bir fikir birliğinde olduğumuzu memnuniyetle gördük” dedi.  İki taraf bir dizi konuda mutabık olduklarını beyan ettiler, ama detaylar önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Suriye Geçiş Hükümeti’nin Cumhurbaşkanı Ahmed Şara (Muhammed El Colani), Türkiye’yi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şara’yı Beştepe’de resmi törenle karşıladı.

 

Erdoğan ve Şara’nın Beştepe’deki görüşmesine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve Suriye Geçiş Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Esad El-Şeybani katıldı.

 

Görüşmenin ardından Erdoğan, Suriyeli mevkidaşı ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

”Komşumuz Suriye’ye yönelik politikamızın esasını, öteden beri bu ülkenin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafazası oluşturuyor” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

 

“Türkiye olarak nasıl en umutsuz ve zor günlerinde Suriyeli kardeşlerimizi yalnız bırakmadıysak, yeni dönemde de kendilerine gerekli desteği vereceğiz. (Şara’nın) Tarihi nitelikteki ziyareti ülkelerimiz arasında daimi dostluk ve işbirliği döneminin başlangıcı olarak görüyorum.

 

Komşumuz Suriye’ye yönelik politikamızın esasını, öteden beri bu ülkenin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafazası oluşturuyor. Sayın Şara’yla bugün yaptığımız görüşmede de bu ilke üzerine bina edilen, samimi bir havada geçti. Kıymetli kardeşimle ülkede güvenliği ve ekonomik istikrarın tesisine yönelik atılabilecek müşterek adımları değerlendirdik. Hemen her konuda tam bir fikir birliğinde olduğumuzu memnuniyetle gördük. Bilhassa Suriye’nin kuzeydoğusunu işgal altında tutan bölücü terör örgütü ve yandaşlarına karşı atılacak adımları mütalaa ettik.”

 

İddia: Türkiye, Suriye’ye askeri üs kuruyor

"Suriye'ye yaptırım ülkenin ayağa kalkmasının önünde engel"

"Suriye'nin harap olmuş şehirlerinin yeniden imarında desteğe hazırız. Suriye'nin ekonomik kalkınması hızlandıkça gönüllü geri dönüşler de ivme kazanacaktır" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

 

"Öte yandan Suriye'ye yönelik bir dizi yaptırım ülkenin ayağa kalkmasının önünde engel teşkil ediyor. Devrik rejimi hedef alan yaptırımların kaldırılması için yürüttüğümüz gayretlerin etkisiyle kısmen esneme sağlandı. Ancak tam netice alıncaya kadar girişimlerimizi sürdüreceğiz. İlk günden bu yana tereddüt etmeden Suriye halkının yanında olduğumuzu somut adımlarla ortaya koyduk.

 

Diplomasi alanında bu yeni yönetiminin ilk iki ayında bölgede ve uluslararası planda sesinin ve halis niyetlerinin duyulması için elimizden geleni yapıyoruz. Yeni yönetimden ülkemize ziyaretler olduğu gibi Türkiye'den de birçok bakan ve bürokrat Şam'ı ziyaret etti, etmeye de devam edecek. Ticaretten sivil havacılığa, enerjiden sağlık ve eğitime kadar tüm alanlarda ilişkilerimizi çok boyutlu bir şekilde ilerletiyoruz.

 

Bu süreçte Arap ve İslam dünyasının yeni yönetime ve Suriye halkına gereken maddi ve manevi desteği sağlaması çok ama çok önemlidir. Yapılan karşılıklı ziyaretlerin bölgesel sahiplenme adına çok değerli buluyor ve memnuniyetle karşılıyoruz."

 

Şara ne dedi?

 

"Hiç şüphesiz Suriye halkı Türkiye'nin duruşunu hiçbir zaman unutmayacak" diyen Ahmed Şara, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Sayın Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Kurtuluş savaşında Suriye ve Türk kanı birbirine karışacak bu zafer geldi. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler tarihe dayanmaktadır. Toplantımızda tehditleri ele aldık. Türkiye ile ticareti yeniden canlandıracağız. Sayın Cumhurbaşkanı'nı Suriye'ye davet ediyorum. İnşallah en kısa sürede bu gerçekleşecektir.

 

Konuşmasında iki ülke arasına işbirliğine vurgu yapan el-Şara, “İlişkilerimizi derin bir stratejik işbirliğine dönüştürme arzusundayız. İnsani, ekonomik, kültürel alanlarda işbirliğine gitmeliyiz. Ortak stratejilerden bir tanesi güvenlik alanında olacaktır. Tehditleri ele aldık” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasında ayrıca İsrail’e uluslararası baskı uygulanması gerektiğini söyleyen el-Şara, İsrail'in 1974 sınırlarına dönmesi gerektiğini vurguladı.

 

El-Şara, “Türkiye ile tekrar ticareti canlandıracağız. Altyapının yeniden yapılanması konusunda, Suriye’nin ekonomik kalkınmasına yardımcı olacak şekilde tekrar rehabilite olmasını istemekteyiz” dedi.

 

Suriye Arap Cumhuriyeti adi altında varlığını sürdürecek olan ülkenin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması, üniter yapısının devam etmesi ele alınan başlıklar arasındaydı.

 

Şara daha önce yaptığı açıklamalarda, çalışmaların 4-5 sene kadar sürebileceğini, ülkedeki tüm farklı grupların katılımıyla başlatılacak siyasi sürecin kapsayıcı bir anlayışla ilerletileceğini kaydetmişti.

 

Ankara da bu sürecin tamamen Suriyeliler tarafından ilerletilip kararlaştırılması ilkesine bağlı olduğunu kayda geçirmişti.

 

Anayasa yazımı, siyasi süreçle ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda uzman desteği verebileceğini belirten Ankara, bu konuların dışında da Şam'a desteğinin devam edeceğini vurguluyor.

 

 

Basın kaynakları

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler