Sosyal Medya

Gündem

Deprem sonrası fırsatçılık krizi: Konut ve ulaşımda fahiş zam!

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından konut ve ulaşım fiyatlarında fahiş artışlar yaşandı. TÜDER Başkanı Levent Küçük, fırsatçılara karşı denetim çağrısı yaptı.

Deprem sonrası fırsatçılık krizi: Konut ve ulaşımda fahiş zam!

23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, vatandaşlarda büyük panik ve endişe yarattı. Ancak yaşanan bu olağanüstü durumu fırsata çevirmek isteyen bazı kişi ve firmaların, konut ve ulaşım sektörlerinde fahiş fiyat artışlarına gitmesi tepkilere yol açtı.

Özellikle sağlam zeminli bölgelerdeki konutlara talebin artmasıyla birlikte kira ve satış fiyatlarında yüzde 100’ü aşan zamlar görülmeye başlandı. Şehir dışına çıkmak isteyen vatandaşlar ise otobüs bileti fiyatlarındaki yaklaşık üç katına varan artışlarla karşı karşıya kaldı.

TÜDER: “Bu Zamlar Kabul Edilemez”

Ticaret Bakanlığı’na denetim çağrısı

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, durumu “deprem fırsatçılığı” olarak nitelendirdi ve hem vatandaşlara uyarılarda bulundu hem de Ticaret Bakanlığı’nı acil denetime davet etti.

“Hepimiz sağlam binalarda oturmak istiyoruz ancak bu panik havasıyla kötü niyetli satıcıların ağına düşmeyelim. Piyasa koşullarını aşan zamları asla kabul etmiyoruz” diyen Küçük, vatandaşları bilinçli olmaya çağırdı.

Kira, Satış ve Bilet Fiyatlarında Rekor Artış

Fırsatçılar devrede: %100’den fazla zam iddiası

Küçük, özellikle yeni ve sağlam bölgelerdeki konutlara yönelen yoğun taleple birlikte fiyatların neredeyse iki katına çıktığını belirtti. Öte yandan deprem paniğiyle şehir dışına kısa süreliğine gitmek isteyen vatandaşlar, otobüs firmalarının fahiş zamlarıyla karşılaştı.

Otobüs bilet fiyatlarında üç kata kadar çıkan artışların görüldüğünü belirten Küçük, bu durumu “ahlaki olmayan ticaret” olarak değerlendirdi.

Emlak Konut

“Fiyat Artışlarını Bildirin” Uyarısı

Vatandaşlara belge toplayın ve şikâyet edin çağrısı

Levent Küçük, tüketicilerin ellerinde eski ve yeni fiyatlara dair belge, ekran görüntüsü veya dekont gibi veriler varsa bunlarla birlikte Ticaret Bakanlığı’na, Ticaret İl Müdürlüklerine ve ilgili meslek odalarına başvurmalarını önerdi.

Ayrıca GSM operatörlerine yönelik bazı şikâyetlerin de kendilerine ulaştığını açıklayan Küçük, altyapıların olası afetlere karşı hazır olması gerektiğini vurguladı.

GSM ve Altyapı Eleştirisi: “Yatırımlar Önceliklendirilmeli”

İletişim kesintileri yaşandı, internet tabanlı uygulamalar önerildi

Deprem sırasında GSM şebekelerinde yaşanan iletişim kesintilerine dikkat çeken Küçük, operatörlerin altyapı yatırımlarına öncelik vermesi gerektiğini söyledi. Vatandaşlara ise acil durumlarda internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarını tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Operatörlerin tarife ücretleri neden yüksek? Tarife ücretleri ne kadar  arttı? Operatör fiyatları nasıl önlenir? GSM operatörleri

Fahiş Fiyat Gözlemi Devam Ediyor

Çadır ve battaniye gibi ürünlerde şimdilik şikâyet yok

Şu ana kadar çadır, battaniye ve powerbank gibi acil ihtiyaç ürünlerinde fahiş fiyat şikâyeti almadıklarını belirten Levent Küçük, bu ürünlerin de dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler