Sosyal Medya

Gündem

Bloomberg:  Hazine $2.5 milyar borçlandı

Hazine yılın ilk dış borçlanmasını $2.5 milyarla tamamladı--Resmi açıklama Pazartesi

Bloomberg:  Hazine $2.5 milyar borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı dış finansman programı çerçevesinde ABD doları cinsinden 2032 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Citi, Goldman Sachs, JP Morgan ve Societe Generale’e yetki verdi.

 

Duyuruda, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2032 vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere bugün Citi, Goldman Sachs, JP Morgan ve Societe General’e yetki vermiştir.” ifadesi kullanıldı. Tahvilde ilk getiri beklentisi yüzde 7,5 bölgesi olarak belirlendi.

Bloomberg’e göre; Hazine gelişen piyasa tahvil ihraçları için yoğun bir haftada yılın ilk dolar cinsinden tahvilini satarken, borçlanma maliyetlerini de göreceli oarak düşük tuttu. Konuyu bilen ve anlaşmayı tartışmaya yetkili olmadıkları için isminin açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre vadesi Şubat 2032’de dolacak 2,5 milyar dolarlık tahvil arzınde önce %7,5 olarak sunulan getiri revize edilerek %7,2’a indi.

Yatırımcıların ABD hazine tahvilleri yerine Türkiye’nin dolar tahvillerini tutmak için talep ettiği ekstra getiri (spread), ülkenin daha ortodoks para ve maliye politikalarına yönelmesinin cazibesini artırması nedeniyle geçtiğimiz yıla göte  neredeyse 100 baz puan azaldı. Polonya da çarşamba günü 5 ve 10 yıllık dolar ihraçlarıyla piyasadaydı.

 

Londra’daki William Blair Yatırım Yönetimi portföy yöneticisi Daniel Wood, “Gelişen piyasa ihraçları bu yıl genel olarak iyi geçiyor;  yeni arz sorunsuz absorbe ediliyor” dedi. “Türkiye’deki reform hikayesi hâlâ yürürlükten, Türk ihracının plase edilmesi zor olmayacak”

 

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. ve Societe Generale SA’nın yetkilendirildiği açıkladı.  JP Morgan ayrıca ikincil  piyasada piyasa yapıcı olarak görevlendirildi.

Wood, Türkiye Hazinesi’nin, Ocak ayının başındaki yükselişin ardından küresel getirilerin soğumasını bekleyerek maliyetleri azaltmak için Şubat ayında piyasaya çıktığını söyledi.  Kendisi, zamanlamanın aynı zamanda merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye başlamasından sonra yatırımcı duyarlılığını ölçmeyi amaçlamış olabileceğini de belirtti.

Aviva Investors Global Services analisti Carmen Altenkirch, “Gelişen Piyasa tahvilleri şu anda daralan  faiz makaslarından iyi işlem görüyor, dolayısıyla bu ihracı başarıyla bitirmek sorun olmayacak ” dedi.

Hükümet, geçen yıl yabancı tahvil satışlarından elde ettiği 10,5 milyar doların ardından 2025 yılında uluslararası piyasalardan 11 milyar dolar borçlanmayı hedefliyor. Türkiye en son Kasım ayında 2030 vadeli 2,5 milyar dolarlık sukuk satmıştı ve  getiri %6,55 olarak saptanmıştı. O ihraçta Hazine’den teklif edilen miktarın iki buçuk katı tutarında teklif geldi.

 

Hazine’nin yanında özel sektör şirketleri de dış borçlanmada rahat. Hafta içinde Turkcell, uluslararası sermaye piyasalarındaki güçlü talep ve yatırımcı güvenini arkasına alarak çift dilim Eurobond ihracı ile toplamda 1 milyar dolar fon sağladı…

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler