Sosyal Medya

Genel

Aracı Kurumlar piyasa için ne yorum  yaptı?

Piyasalar haftaya durgun başladı. Jeo-politik gündem endeksli seyir bekleniyor. Borsa'yı yukarı itecek haber yok

Aracı Kurumlar piyasa için ne yorum  yaptı?

Ünlü & Co: YENİ HAFTA DURGUN BAŞLADI

 

ABD piyasalarının kapalı olduğu günde küresel borsaların genel hatlarıyla sakin bir seyir izlediğini gördük. Yurt içi piyasalar da bu görünüme ayak uydurunca günün büyük bölümünde yatay seyreden Borsa İstanbul kapanışı ise baskının biraz daha artmasıyla %0,42 oranında kayıpla yaptı. Dışarıda özellikle Ukrayna başlıkları öne çıkarken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

İçeride ise Ocak ayı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini takip ettik. 2024 yılı Ocak ayında 150,7 milyar TL açık veren merkezi yönetim bütçesi 2025 yılı Ocak ayında 139,3 milyar TL açık verdi. Böylece son 12 aylık bütçe açığı 2 trilyon 95 milyar TL’ye (GSYH’ya oranla %4,6) gerilemiş oldu. Son OVP’de 2025 yılı bütçe açığı tahmini 1 trilyon 930 milyar TL (GSYH’ya oranla %3,1) olarak belirtilmişti.

 

Bugün ise Ocak ayı konut fiyat endeksini (KFE) takip edeceğiz. 2024 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,0 oranında artan KFE, önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %29,4 oranında artmış, reel olarak ise %10,4 oranında azalmıştı. Geçen hafta açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları ise Ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre %39,7 oranında artarak 112 bin 173 olmuştu. Dolayısıyla son dönemde güçlü seyreden satış trendinin fiyatlara nasıl yansıdığını takip edeceğiz.

 

TL: USD/TL 36,20 seviyesinin üzerine yerleşirken ayın başından bu yana yaşanan yükseliş %1’i aşmış durumda

Son açıklanan piyasa katılımcıları anketinde Şubat ayı enflasyon beklentisinin %3’ün üzerinde olduğunu düşünürsek bu ay sergilenen zayıf performansa karşın TL reel açıdan güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak TL’nin bu performansı ile gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla geride kaldığını söyleyebiliriz. Öyle ki dolar endeksi ayın başından bu yana %1,5 civarında geri çekilirken gelişmekte olan ülke para birimlerinde ortalama %1 civarında kazanımlar söz konusu.

Öte yandan Hazine ise borçlanma programına dün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvilin yeniden ihracı ile devam ederken bugün 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin ihracı gerçekleştirilecek.

 

Borsa İstanbul

Günün büyük bölümünde anlamlı bir değişim göstermeyerek dar bir bant aralığına sıkışan BIST-100 endeksi kapanışı ise %0,42 oranında kayıpla yaptı. Genel hatlarıyla kararsız bir görünüm sergileyen endekste 38 hissenin değer kazandığı günde 59 hisse geri çekildi. Teknik açıdan bakıldığında görünümde anlamlı bir farklılık görmüyoruz. Endeks arka arkaya altıncı işlem gününü de 200 günlük hareketli ortalamasının altında noktaladı. Net şekilde katalist  eksikliği çekilirken ayın başından bu yana olan değer kaybı ise %1,7’ye ulaşmış durumda. ABD piyasalarının yeniden işleme açılacağı günde BIST’in performansının küresel piyasalara paralel olmasını bekliyoruz.

 

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 11046 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 10969, 10881, 10803 ve 10715 destek olarak izlenebilir. 11124, 11212, 11290 ve 11378 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

QNB Invest: Asya alıcı başladı

Asya endekslerinde DeepSeek’in teknoloji şirketlerinde yarattığı iyimser hava devam ediyor. Çin Devlet Başkanı, Alibaba’nın kurucusu Jack Ma dahil olmak üzere özel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek güven mesajı verdi. Avrupa savunma sanayi hisselerinde ise ülke yönetimlerinin sektöre yönelik harcamaları artırmaya yönelik açıklamalarıyla yükselişe geçti.

Opec+ üyelerinin Nisan ayında yapılması planlanan üretim artışlarını ertelemeyi değerlendirdiği haberiyle petrol tarafında toparlanma çabası takip ediliyor. ABD Endekslerinin kapalı olduğu Pazartesi gününü Avrupa ve Asya endeksleri güçlü pozitif tamamladı. Salı günü Asya endekslerinde pozitif fiyatlama devam ederken, Avrupa endekslerinin pozitif başlangıç yapması bekleniyor.

 

IKON Menkul Brent analizi

Yeni haftaya başlangıçta, dünkü günün ilk yarısında sert satışların devam ettiğini gördüğümüz Brent’te, satışlarla 100 günlük hareketli ortalama altına inildi ve son zamanların önemli desteği olan 74.60 altına sarkmalar yaşandı. Destek altına geçişler görülse de, destekten alıcıların üstün kalmasıyla gün genelinde yükseliş hakimiyetine şahit olduk. Brent, gün sonunu 100 günlük hareketli ortalama üstü 75.32 seviyesinden kapattı.

Bugün, Asya seansında satışlarlarda hareketli ortalamadan tepki alımları görülürken, alıcıların güçsüz kalması ile kararsızlık hakim. Şu an 75.33 seviyesinde fiyatlanan Brent’te, yukarı yönlü hareketlerde ilk direnç, 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 76.00 seviyesidir. Satışların görülmesi durumunda ise, 100 günlük ortalamanın altına geçişle 74.60 desteği izlenebilir.

Destekler: 74.60 – 73.60 – 72.25 Dirençler: 76.00 – 77.20 – 78.40

 

 

A1 Capital Yatırım BİST-100 teknik analiz

Güne hafif alıcılı başlayan endeks, çok geçmeden zayıflamaların görülmesiyle güç kaybına dayanamadı. Önceki günkü geri çekilmeyi sürdürmesiyle 22 ve 50 günlük üssel ortalamalarının altına yerleşti.

Günlük grafiğinde teknik göstergelerini incelediğimizde indikatörlerde hafif bozulmalar mevcut. Buna ek olarak kısa vadeli Stokastik’in de SAT sinyali üretmiş olması olumsuz görünümü destekliyor.

Aynı zamanda günün en düşük seviyesinden kapanış gerçekleştirmekle beraber hacimde düşüş gözlemliyoruz. Geri çekilmelerin devamı halinde 9745 ilk etapta destek seviyesi olarak takip edebiliriz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayamadığı takdirde 9550 destek seviyesini test edilme riskini koruyacaktır.

Olası tepki alımları ile başlaması halinde ilk etapta 9850 direnç seviyesinin üzerinde tutunabildiği takdirde sırasıyla 9960 ve 10040 seviyelerine kadar yükseliş hareketlerinin devamını görebiliriz.

 

 

Foreks Habere teşekkürlerimizle

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler