Gündem
ANALİZ: Elektriğe dev zam: Yüzde 25
Zam çok yanlış zamanda yapıldı. TCMB'nin artık faiz indirmesi kredibilite kaybına neden olur

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle elektrik fiyatlarına konutta yüzde 25, kamu ve özel hizmetler sektöründe yüzde 15, sanayide yüzde 10 ve tarımsal faaliyetler abone grubunda yüzde 12,4 oranında zam yapıldığını duyurdu. Elektriğe zam çok yanlış bir zamanda yapıldı. İmamoğlu döviz şokundan sonra TL’nin dolar karşı %5 civarında değer kaybı zaten Nisan’da nihai fiyatlar yansıyacaktı. Eletrik zammı da enflasyonu 1 puan kadar yükseltecek. Tüm dünyada enerji fiyatları düşerken, zam için yaz ayları beklenebilirdi.
EPDK duyurdu: Elektriğe yüzde 25 zam
Elektrik fiyatlarında 5 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) açıklamasına göre, elektrik fiyatları mesken abone grubu için yüzde 25, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, sanayi abone grubu için yüzde 10 ve tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 12,4 oranında zamlandı. Zam kararına gerekçe olarak elektrik üretim ve dağıtım maliyetlerinde yaşanan artış gerekçe gösterildi.
Konutta doğalgaza zam yok
Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine nisanda uygulayacağı satış fiyatında değişikliğe gidilmedi. Böylece konutlarda tarife 1000 metreküp doğalgaz için 5 bin 631 lira olarak sabit kaldı.
Öte yandan BOTAŞ’ın internet sitesinde ilan ettiği toptan satış fiyatları doğrultusunda, nihai gaz satış fiyatlarına sanayi tüketicileri için ortalama yüzde 20, elektrik üretim santralleri için ise ortalama yüzde 24,2 zam yapıldığı belirtildi. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor.
ANALİZ
Elektriğe zam çok yanlış bir zamanda yapıldı. İmamoğlu döviz şokundan sonra TL’nin dolar karşı %5 civarında değer kaybı zaten Nisan’da nihai fiyatlar yansıyacaktı. Elektrik zammı da enflasyonu 1 puan kadar yükseltecek. Tüm dünyada enerji fiyatları düşerken, zam için yaz ayları beklenebilirdi. Artık TCMB’nin 17 Nisan PPK toplantısında faiz indirimi yapmak için bahanesi kalmayacak. TCMB, en azından düşen petrol fiyatlarının enflasyona olumlu etkisini görüp, politik krizden kaynaklanan iç talep şokunun boyutlarını da beklemek durumunda. Nisan’da faiz indirimlerine devam etmek, para politikasının siyasi iradenin yönetimine geçtiği izlenimini verir.