Sosyal Medya

Genel

Kredi kartı harcamalarında sert fren

Kredi kartlı harcamalar  hane halkının tüketim gücünü de eşzamanlı göstergesi.  Son dört haftanın verileri, yükselen enflasyon eşliğinde tüketicinin harcama gücünün erdiğinin işareti.

Kredi kartı harcamalarında sert fren

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 29 Mart – 4 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Ramazan Bayramı haftasına ait banka ve kredi kartı harcama verilerini açıkladı. Bu haftada toplam kartlı harcama tutarı 321 milyar liraya ulaştı. Yıllıklandırılmış veriler yanıltıcı olabiliyor, nitekim kartlı harcamalar 4 Nisan haftasında sert fren yaptı. TCMB verilerine göre haftalık bazda yüzde 24 düşüş yaşanırken, 4 haftalık ortalama artış hızı yüzde 36,5’e gerileyerek son 4 yılın en düşük seviyesine indi. CHP’nin halkı davet ettiği 2 Nisan boykotu da Nisan’ın ilk haftasında gözlene daralmaya katkıda bulunmuş olabilir.   Kredi kartlı harcamalar  hane halkının tüketim gücünü de eşzamanlı göstergesi.  Son dört haftanın verileri, yükselen enflasyon eşliğinde tüketicinin harcama gücünün erdiğinin işareti.

Geçen yıl Kurban Bayramı’nı kapsayan haftada  kartlı harcamalar 214 milyar lira olarak kayıtlara geçmişti. Bu yıl, Ramazan Bayramı tatilini kapsayan dönemdeki harcama tutarı bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artış gösterdi. Ancak, yüksek enflasyon kredi kartlı harcamalarda trendi maskeliyor.

TCMB verilerine dayanan Bloomberg HT’nin analizine göre, 4 Nisan ile sona eren haftada kartlı harcamalarda dikkat çeken bir yavaşlama yaşandı. 4 haftalık ortalama yıllık artış oranı yüzde 36,5’e kadar gerileyerek 2021’den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye indi.

 

KARTLI HARCAMALAR YÜZDE 24 DÜŞTÜ

Haftalık bazda ise kartlı harcamalar yüzde 24 düşüş göstererek 320,9 milyar TL seviyesine geriledi. Bu sert düşüş, harcama kategorilerine de net bir biçimde yansıdı. Bu düşüşte 2 Nisan boykotunun katkısı olabilir.

En çarpıcı gerileme eğitim, kırtasiye ve ofis malzemeleri kaleminde yaşandı. Bu alandaki harcamalar bir önceki haftaya göre yüzde 65 oranında azaldı. Araç kiralama harcamaları da yüzde 41’lik düşüşle ikinci sırada yer aldı.

 

MARKET HARCAMALARI AZALDI

Gıda tarafında da tüketim alışkanlıklarının değiştiğine işaret eden veriler ortaya çıktı. Market harcamaları haftalık ölçekte yüzde 18 oranında geriledi.

 

Basın kaynakları

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler