Sosyal Medya

Genel

FT/Martin Wolf:  AB Türkiye’nin  demokratikleşemeyeceğini kabullendi

Martin Wolf'e göre AB artık Türkiye'yi "olduğu gibi kabul ediyor". Peki bu ikili ilişkilerin seyrinde ne anlama geliyor?

FT/Martin Wolf:  AB Türkiye’nin  demokratikleşemeyeceğini kabullendi

Dünyaca ünlü ekonomi yorumcusu Financial Times Başekonomi Yazarı Martin Wolf, CNBC-e’nin Küresel Görünüm programında Londra Temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtladı. Türkiye ekonomisini 40 yıldır yakından izleyen Wolf, son gelişmeleri hem sürpriz hem de umut verici bulmadığını belirtti.

 

TÜRKİYE liberal demokrasi rotasından uzaklaştı

Wolf’a göre Avrupa’nın Türkiye’deki gelişmelere sessiz kalması, sadece Ukrayna savaşı ve Trump gibi büyük sorunlara odaklanmasından değil, aynı zamanda Türkiye ile ilgili umutlarını büyük ölçüde kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor.

 

“Avrupa, artık Türkiye’nin AB’ye katılmayacağını ve liberal demokrasi rotasından uzaklaştığını kabul etmiş durumda. Bu, bir tür kabullenilmiş gerçekçilik.”

 

Türkiye’nin yakın tarihine dair değerlendirmelerde de bulunan Wolf, bugünkü siyasi yapının önceki dönemlerden tamamen farklı olduğunu vurguladı.

 

 

“Bu hükümetin, merhum sevgili dostum Kemal Derviş’in gerçekleştirdiği reformlar ve istikrar adımlarından büyük ölçüde faydalandığını düşünüyorum. Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiğim dönemlerde bu reformların etkisi çok belirgindi. Bu olağanüstü ve harika miras, Sayın Erdoğan döneminde Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi çok akıllı politika yapıcılar tarafından sürdürüldü. Ancak bu mirasın önemli ölçüde aşındığını da söylemeliyim. Yine de son yıllarda Sayın Şimşek’in ekonomiyi yönetme biçiminden çok etkilendim. Tekrar görevinin başında olmasından memnuniyet duyuyorum”.

 

 

TÜRKİYE büyük potansiyellere sahip

Martin Wolf, Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak bu potansiyelin hayata geçmesinin uygulanan politikaların kalitesine bağlı olduğunu dile getirdi:

“Türkiye büyük potansiyele sahip bir ülke; stratejik konumu, çalışkan halkı ve geniş iç pazarıyla önemli avantajlara sahip. Ancak bu potansiyelin hayata geçmesi, uygulanan politikalara bağlı. Mevcut yönetim döneminde özellikle para politikası ve enflasyon konusunda tutarsızlıklar yaşandı. Son dönemde Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte ekonomi yönetiminde olumlu gelişmeler görülüyor. Yine de Cumhurbaşkanı’nın mutlak siyasi kontrolü, Türkiye’ye dair küresel düzeyde güven ve istikrar endişelerine yol açıyor. Demokrasi eksikliği, belirsizliği artıran temel unsur olarak öne çıkıyor.”

 

Wolf, AB Türkiye arasında yeni Gümrük Birliği müzakereleri ve  vize serbestisi konusunda yorumda bulunmadı.   Mehmet Şimşek 2 gün önce katıldığı  Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu Toplantısı sonrası  ‘Türkiye-Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısını 6 yıl aradan sonra bugün Brüksel’de çok yapıcı bir atmosferde gerçekleştirdik ‘ demişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler