Sosyal Medya

Genel

ANALİZ:  2024’te kırılan rekorun ardından,  2025 de konkordato ve iflas haberleriyle  başladı

2025'in ilk günlerinde kağıt ve gıda sektöründen 2 kurban daha verdik

ANALİZ:  2024’te kırılan rekorun ardından,  2025 de konkordato ve iflas haberleriyle  başladı

Finansmana erişim, üretimde daralma ve rekabetçilik kaybı sorunlarıyla 2024’ü geride bırakan reel sektöre ilk hasar faturası konkordatolardan kesildi. Geçen yılın tamamında mahkemelere 1723 konkordato başvurusu yapılırken, iflas kararı verilen dosya sayısı 132 oldu.

 

 

Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu’ndan derlediği verilere göre, Aralık 2024’te mahkemeler 219 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verirken, bu tutar aylık bazda son yıllardaki en yüksek seviyeyi işaret etti. Yılın tamamında mahkemeler 1723 dosya için geçici mühlet kararı verirken, iflas kararı verilen dosya sayısı da 132 oldu. Böylece 2018 yılından bu yana hem konkordato başvurularında hem de iflas kararında yıllık bazda en yüksek seviyeye ulaşıldı.

 

Sektörel bazda bakıldığında ise 96 başvuru ile ilk sırada tekstil yer alırken giyim, ayakkabı, halı, deri ve iplik imalatı da eklendiğinde tekstil ve hazır giyim sektörleri toplamda 130’a ulaştı. İkinci sırada 91 başvuru ile inşaat gelirken, üçüncü sırada 48 başvuru ile metal ürün imalatı, dördüncü sırada 40 başvuru ile mobilya, beşinci sırada da 35 başvuru ile gıda yer alıyor.

 

 

Türkiye’nin 71 yıllık devi iflasın pençesinde. Şirketin adını taşıyan okulu bile var

İstanbul Kazlıçeşme’de 1954 yılında kurulan 1985 yılında Çekmeköy’de faaliyetlerine hala devam ettiği dev fabrikasına taşınan Uçal Kağıt Sanayi konkordato talep etti. Şirketin adını taşıyan ilkokulu bile olan şirket ekonomik zorluklarla boğuşuyor.

1954 yılında İstanbul Kazlıçeşme’de kurulan köklü kağıt üreticisi Uçal Kağıt Sanayi, ekonomik kriz nedeniyle konkordato talep etti. Şirket, faaliyetlerine Çekmeköy’deki tesislerinde devam ediyor.

 

 

Türk gıda devi iflasın pençesinde. Ürünlerini ihraç da ediyordu

 

Manisa’da 2015 yılında kurulan Has Çelik Sebze Meyve Şirketi, iflas sürecine girdi. .Konserve sanayisinde hammadde merkezi olarak faaliyet gösteren firma, 16.000 metrekarelik bir alanda üretim yapıyor ve ürünlerini ihraç da ediyor.

Konkordato Takip’te yer alan bilgilere göre, Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 2015 yılında kurulan ve gıda sektöründe önemli bir yer edinen Has Çelik Sebze Meyve Şirketi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Şirket, konserve sanayisinde hammadde temini yaparak büyük bir üretim alanına sahipti. Ancak son dönemde yaşadığı finansal zorluklar, firmanın ödeme güçlüğü çekmesine ve iflas sürecine girmesine yol açtı.

 

 

Has Çelik Sebze Meyve Şirketi, aynı zamanda grup şirketleri aracılığıyla yurtdışına ürün ihraç ediyor ve bu nedenle gıda sektöründe geniş bir müşteri kitlesine sahipti. Ancak iç ve dış piyasalarda yaşanan zorluklar, şirketin finansal yapısını olumsuz etkiledi. Yükümlülüklerini yerine getiremeyen şirket, son çare olarak konkordato talebinde bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler