Ekonomi
Türkiye’de işsizlik martta geriledi: %7,9’a düştü
TÜİK'in Mart 2025 verilerine göre işsizlik oranı yüzde 7,9'a gerilerken, genç işsizlik ve atıl işgücü oranlarındaki artış dikkat çekti. Kadınlarda işsizlik ve düşük istihdam oranı sürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart 2025 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesine geriledi. Ancak genç işsizlik ve atıl işgücü oranlarında artış yaşandı.
İşsiz Sayısı Azaldı
Mart ayında 15 yaş ve üzeri işsiz sayısı, Şubat ayına kıyasla 65 bin kişi azalarak 2 milyon 807 bin kişiye düştü. Erkeklerde işsizlik oranı %6,5 olarak hesaplanırken, kadınlarda bu oran %10,6’ya ulaştı.
İstihdam 391 Bin Kişi Arttı
İstihdam edilenlerin sayısı aynı dönemde 391 bin kişi artarak 32 milyon 597 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı da 0,6 puan artarak %49,2 oldu. Erkeklerde istihdam oranı %66,9, kadınlarda ise %31,9 olarak gerçekleşti.
İşgücüne Katılım Yükseldi
Mart ayında işgücüne katılan kişi sayısı 325 bin artışla 35 milyon 404 bine ulaştı. İşgücüne katılma oranı %53,4 olarak kaydedildi. Bu oran erkeklerde %71,6, kadınlarda %35,7 oldu.
Genç İşsizlikte Artış
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %15,1’e yükseldi. Erkek gençlerde işsizlik oranı %11,0 olurken, kadın gençlerde oran %22,6’ya çıktı.
Ortalama Çalışma Süresi Arttı
Mart 2025’te istihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre 0,3 saat artarak 43,7 saat oldu.
Atıl İşgücü %28,8’e Yükseldi
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı, Mart ayında 0,3 puan artarak %28,8’e çıktı. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %17,9; işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı ise %20,1 olarak hesaplandı.