Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB, Finansal Hesaplar Raporu’nu açıkladı

Merkez Bankası Finansal Hesaplar Raporu açıklandı. Rapora göre; yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 114 trilyon lira, yükümlülükleri ise…

TCMB, Finansal Hesaplar Raporu’nu açıkladı

Merkez Bankası Finansal Hesaplar Raporu açıklandı. Rapora göre; yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 114 trilyon lira, yükümlülükleri ise 123 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin “Finansal Hesaplar Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, yurt içi yerleşik sektörlerin finansal varlıkları, yükümlülükleri ve sektörel borçluluk oranlarına dair kritik verilere yer verildi.

2024’ün üçüncü çeyreği itibariyle yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 114 trilyon TL, yükümlülükleri ise 123 trilyon TL seviyesinde gerçekleşti. Buna göre, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığı 9 trilyon TL oldu. Bu açığın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı ise bir önceki döneme göre 6 puan azalarak yüzde 23,3 seviyesine geriledi.

Sektör bazında net finansal işlemler incelendiğinde, toplam ekonominin bu çeyrekte net borçlu bir konumda olduğu gözlemlendi. Bir önceki çeyrekte GSYH’nin yüzde 0,11’i oranında net borç veren bir ekonomi profili çizen Türkiye, 2024’ün üçüncü çeyreğinde GSYH’nin yüzde 3,4’ü oranında net borç aldı.

Yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları da raporda detaylandırıldı. Genel çerçeve şu şekilde:

Hane Halkı: Finansal varlıkların yüzde 60’ı para ve mevduat kaleminden oluşurken, yükümlülüklerinin büyük bir kısmı kredilerden meydana geldi.

Finansal Olmayan Kuruluşlar: Finansal varlıkların ve yükümlülüklerin büyük bir kısmı ticari işlemlerden kaynaklandı. Bu kalemlerin finansal varlıklar içindeki payı yüzde 64, yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 49 olarak kaydedildi.

Genel Yönetim ve Diğer Sektörler: Genel yönetim sektörü net borçlu bir pozisyonda yer alırken, dünyanın geri kalanı ve hane halkı, yurt içi sektörlerden alacaklı pozisyonda bulunuyor.

Finansal Kuruluşlar: Finansal aracılık rolü gereği, bu sektör dengeye yakın bir net finansal pozisyon sergiledi.

Raporda, Türkiye’de yerleşik sektörlerin toplam borçluluk oranlarının diğer ülkelerle kıyaslandığında düşük seviyelerde olduğu belirtildi. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYH’ye oranı, 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 92 olarak kaydedildi ve bir önceki çeyreğe göre düşüş gösterdi.

 

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler