Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ:  TCMB Anketi ne diyor?

Nisan ayı anketinde mart ayında finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin ve bu gelişmelere karşı atılan adımların etkileri gözlendi. Döviz kuru ve enflasyon beklentileri tüm vadelerde yukarı güncellenirken, TCMB’den de daha sıkı bir parasal duruş bekleniyor.

ANALİZ:  TCMB Anketi ne diyor?

Kur artışı enflasyon beklentilerini yukarı taşırken, TCMB’den daha sıkı bir duruş bekleniyor

Nisan ayı anketinde mart ayında finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin ve bu gelişmelere karşı atılan adımların etkileri gözlendi. Döviz kuru ve enflasyon beklentileri tüm vadelerde yukarı güncellenirken, TCMB’den de daha sıkı bir parasal duruş bekleniyor.

Öte yandan, büyüme ve cari işlemler dengesine yönelik beklentilerdeki değişimler sınırlı kaldı. Bu durum, son dönemde açıklanan karşılıklı tarifelerin küresel büyüme, emtia fiyatları ve döviz kurları üzerindeki olası etkilerinin henüz büyüme ve cari denge tahminlerine yansıtılmadığı sinyalini veriyor. Önümüzdeki aylarda veri akışına göre büyüme ve cari denge tahminlerinde de daha belirgin değişimler gözlemleyebiliriz.

 

Anketin detaylarına ilişkin bilgiler şu şekilde:

  • Döviz Kuru ($/TL): Döviz kuru beklentileri önceki anket dönemine göre yükseldi. Mart ayında $/TL kurunun %4 üzerinde yükselmesi sonrasında anket katılımcıları 2025 yıl sonu döviz kuru beklentisini önceki anket dönemine kıyasla %1,9 yükselterek 42,8’den 43,6’ya çekti. Gerçekleşen kur hareketinin yıl sonu tahminlerine birebir yansımamış olması, katılımcıların TCMB’nin kurdaki oynaklığı azaltmaya yönelik tedbirleri bir süre daha devam ettireceğini beklediğini ima ediyor. Bugünkü değeri (38,1) baz aldığımızda, döviz kurunda yıl sonuna kadar %14,6 (aylık ortalama: ≈%1,7) artış bekleniyor. Vadeli işlemler piyasasındaki 2025 yıl sonu fiyatlaması ise 49,6 ile beklenti anketindeki değerlerin oldukça üzerinde yer alıyor.
  • Enflasyon: Mart ayı enflasyonu %2,46 ile mart ayı anketindeki beklentiden bir miktar daha yüksek gerçekleşti. Bunun yanı sıra, kur gelişmeleri sonrası nisan ve mayıs aylarına ilişkin beklentiler de yukarı yönlü güncellendi. Aylık enflasyon beklentisi nisan ayı için %2,25’ten %3,07’ye; mayıs ayı içinse %1,87’den %2,20’ye yükseldi. Haziran aylık enflasyon beklentisi ise %1,7 oldu. Bu aylık enflasyon tahminlerine göre yıllık enflasyon nisanda yataya yakın seyrederken, haziranda %36,5’e geriliyor.

Yıl sonu enflasyon beklentisi yaklaşık 2 puan artışla %30,0 oldu.

Bu güncellemede kısa vadeli enflasyon tahminlerindeki güncellemenin yanı sıra yılın ikinci yarısına ilişkin beklentilerdeki artışın da rol oynadığı anlaşılıyor. Özetle, enflasyon beklentisindeki artış büyük ölçüde kur geçişkenliğinden kaynaklandı. Yakın zamanda açıklanan enerji fiyat ayarlamaları ve ilerleyen dönemde gelebilecek olası ayarlamaların etkisinin ise sınırlı kaldığını düşünüyoruz.

Enflasyon beklentisi diğer vadelerde de yükseldi. 2026 yıl sonu enflasyon beklentisi 1,2 puan artarak %20,3’e, 24 ay sonrasına ilişkin beklenti 0,6 puan artarak %17,7’ye, 5 yıl sonrasına ilişkin beklenti ise 0,1 puan artarak %11,1’e yükseldi.

 

Politika faizi

Politika Faizi: Finansal piyasalarda yakın zamanda gerçekleşen oynaklığa karşı atılan sıkılaştırma adımları sonrasında katılımcılar TCMB’nin faiz indirimlerine ara vereceğini bekliyor. Nitekim cari aya ilişkin politika faiz oranı %42,5’te sabit kalırken, gecelik borç verme faizinde de (%46) bir değişiklik beklenmiyor. 3 ay sonrasına ilişkin faiz oranı beklentisi ise %39,2 ile faiz indiriminin nisan sonrasında yeniden başlayacağının beklendiğine işaret ediyor.

Anket katılımcılarının 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentileri ise sırasıyla %29,4 ve %20,3 ile geçen ayki anketin üzerinde. Politika faizi beklentilerindeki artışın enflasyon beklentilerindeki artıştan daha kuvvetli olması, tahmin dönemi boyunca reel olarak TCMB’nin daha sıkı bir duruş sergileyeceğinin beklendiğini gösteriyor.

 

Akbank Ekonomik Araştırmalar

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler