Ekonomi
ANALİZ: : Ekonomik aktivite iki çeyreklik daralmanın ardından güç kazanıyor
Çeyreklik büyümenin de yaklaşık 1,3 puanı diğer ulaşım araçlarından geliyor. Dolayısıyla, aralık ayındaki güçlü hareket ana eğilim açısından aynı derecede geçerli değil.
![ANALİZ: : Ekonomik aktivite iki çeyreklik daralmanın ardından güç kazanıyor](https://www.paraanaliz.com/wp-content/uploads/2025/02/sanayi-uretim-ocak2.png)
Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) aralıkta mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %5,0, yıllık bazda ise %8,0 arttı. Böylelikle son dönemde imalat sanayine ilişkin anket göstergelerindeki görünüm veri ile teyit edilmiş oldu. Çeyreklik bazda ise artış %3,4 olarak gerçekleşirken, bu artış ikinci ve üçüncü çeyrekteki birikimli daralmayı telafi edemedi.
Aralık ayındaki ve son çeyrekteki artışın birkaç istisna dışında sektörlerin geneline yayıldığını söylemek mümkün. Ancak, artış oranları sektörler arasında dengeli değil. Nitekim aralık ayındaki artışın yaklaşık yarısı diğer ulaşım araçları ve bilgisayar-elektronik, optik aletler sektörlerinden kaynaklanıyor. Çeyreklik büyümenin de yaklaşık 1,3 puanı diğer ulaşım araçlarından geliyor. Dolayısıyla, aralık ayındaki güçlü hareket ana eğilim açısından aynı derecede geçerli değil.
Anket göstergeleri sanayi üretiminde son çeyrekteki iyileşmenin iç talepteki toparlanmadan kaynaklandığına işaret ediyordu. Aynı göstergeler ocak ayında ise düzeltme hareketine işaret ediyor. Bu görünüm, son çeyrekte talepteki canlanmada, beklenen maliyet artışlarından kaçınma amacıyla öne çekilmiş talebin de rol oynamış olabileceğini düşündürtüyor. Dolayısıyla gerek oynak kalemlerde gerçekleşebilecek düzeltme gerekse de ana eğilime dair sinyaller, 2025 yılı ilk çeyreğinde SÜE’de yeniden zayıflama olabileceği sinyalini veriyor.
Dış talep görünümündeki zayıflama da SÜE’yi sınırlayan bir diğer faktör olarak görünüyor. SÜE’nin aralık ayındaki bu kuvvetli görünümü sonrası, tahmin (backcast) modellerimiz de son çeyrekte GSYİH yıllık büyümesi için daha yüksek değerler ima etmeye başladı. Henüz modellerimizdeki tüm veriler tamamlanmamış olsa da mevcut verilerle son çeyrekte %3,0 ve üzerinde bir yıllık büyüme mümkün görünüyor. Bu yıllık büyümeye denk gelen çeyreklik büyümenin ise güçlü olacağını değerlendiriyoruz. Bu görünüm, 2024 son çeyreği için son Enflasyon Raporunda yatay seyreden çıktı açığı tahminlerinden daha güçlü bir talep görünümüne işaret ediyor.
Akbank Ekonomik Araştırmalar