Dünya Ekonomisi
Oxfam Raporu: Milyarderlerin serveti bir yılda 2 trilyon dolar arttı!
İsviçre’nin Davos kentinde başlayacak Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayımlanan Oxfam’ın son eşitsizlik raporu, dikkat çekici veriler sunuyor. Rapora göre, dünya…
İsviçre’nin Davos kentinde başlayacak Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayımlanan Oxfam’ın son eşitsizlik raporu, dikkat çekici veriler sunuyor. Rapora göre, dünya önümüzdeki on yıl içinde beş trilyonerin ortaya çıkmasına tanıklık edebilir. Geçen yıl yayımlanan raporda ise on yıl içinde yalnızca bir trilyonerin olması bekleniyordu.
Milyarder sayısı geçen yıl 204 kişi artarak 2769’a ulaştı. Milyarderlerin toplam servetleri yalnızca 12 ayda 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara yükseldi. Kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en büyük ikinci yıllık artış yaşandı. Dünyanın en zengin 10 erkeğinin ise servetleri günde 100 milyon dolara yakın arttı. Bu erkekler bir gecede servetlerinin yüzde 99’unu kaybetseler bile milyarder olarak kalmaya devam edebiliyor.
Servetin büyük bir kısmı kazanılmadı
Bu kişiler arasında, 219,4 milyar dolarlık servetiyle Amazon’un kurucusu Jeff Bezos yer alıyor. Bezos’un Amazon “imparatorluğu”, Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya’da çevrimiçi alışverişlerin %70’inden fazlasını oluşturuyor. 11 milyar dolarlık servetiyle Afrika’nın en zengin kişisi olan Aliko Dangote ise Nijerya’da çimento konusunda “neredeyse tekel” durumunda ve kıta genelinde pazara hakim durumda.
Raporda, servetin büyük bir kısmının kazanılmadığı, aksine “alındığı” öne sürülüyor; çünkü %60’ı miras, “adam kayırma ve yolsuzluk” ya da tekel gücünden geliyor. Servetin %18’inin tekel gücünden kaynaklandığı hesaplanıyor.
En zenginler Trump’ın çevresinde
Forbes’un gerçek zamanlı milyarderler listesine göre, dünyanın en zengin insanları arasında Elon Musk; Jeff Bezos; Facebook ve Meta’nın kurucu ortağı Mark Zuckerberg; Oracle’ın kurucu ortağı Larry Ellison; ve LVMH’nin kurucusu Bernard Arnault yer alıyor. Trump’ın Pazartesi günü gerçekleşecek yemin töreninde, Musk, Bezos ve Zuckerberg’in, teknoloji şirketlerinin siyasette hızla büyüyen etkisinin bir işareti olarak, birbirlerine yakın oturması bekleniyor.
Derin yoksulluk krizi devam ediyor
Oxfam’ın raporu eşitsizliği de gözler önüne seriyor.
Rapora göre, Dünya Bankası’nın günlük 6,85 dolar yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların 1990’dan bu yana neredeyse değişmediği ve bugün dünya nüfusunun %44’üne denk gelen yaklaşık 3,6 milyar kişi olduğu belirtildi. Ayrıca her 10 kadından biri aşırı yoksulluk içinde (günlük 2,15 doların altında) yaşıyor, bu da 24,3 milyon daha fazla kadının erkeklere kıyasla aşırı yoksulluk çektiği anlamına geliyor. Oxfam, yoksulluğu azaltma konusundaki ilerlemenin durma noktasına geldiği konusunda uyarıda bulundu.
Oxfam, hükümetleri eşitsizliği azaltmak, aşırı zenginliği sona erdirmek ve yeni aristokrasiyi ortadan kaldırmak için en zenginleri vergilendirmeye çağırıyor.