Dünya Ekonomisi
Arjantin’de enflasyon beklenmedik şekilde yükseldi; IMF 20 milyar dolar krediyi onayladı
Milei'ye bir kötü, bir de iyi haber

Arjantin’de enflasyon Mart ayında döviz kurunun dalgalanmasının artmasıyla 2024 yılı Ağustos ayından bu yana en sert aylık artışını gösterdi. Arjantin İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen ay tüketici fiyatları bir önceki ay gördüğü %2,4 artıştan %3,7 artışa çıktı. Piyasalarda beklenti %2,6 artış olacağı yönündeydi.
Açıklanan veriler yıllık enflasyonun %66,9’dan piyasa beklentisi olan %54,2’nin biraz üzerinde %55,9 olduğuna işaret etti.
Yiyecek ve içecekler fiyat artışlarına öncülük etti; ardından çocukların okula dönmesiyle birlikte eğitim harcamaları geldi.
Başkan Javier Milei yakın zamanda enflasyonun Mayıs veya Haziran’da %2’nin altına düşmesini beklediğini söyledi ve yapışkan enflasyonu siyasi oynaklığa bağladı.
Gıda ve yakıt gibi değişken kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon, aylık bazda %2,9’dan %3,2’ye geldi. Yıllık çekirdek okuması %60,4’ten %51,3’e düştü.
IMF Krediyi Onayladı
Verilerin açıklanmasının hemen ardından, Arjantin’in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 20 milyar dolarlık anlaşmaya vardığı haberi geldi.
ANALİZ: Gelişen Piyasalar Trump fırtınasında güvenli liman olamadı
Anlaşmanın bir parçası olarak Arjantin toplamın 12 milyar dolarını peşin alacak.
Arjantin Merkez Bankası, pesonun dolar başına 1.000 peso ile 1.400 peso aralığında serbestçe işlem görmesine izin vereceğini ve bu yelpazeyi ayda %1 genişleteceğini duyurdu. Böylece Başkan Milei, hükümeti devraldığı ve daha sonra göreve başladıktan hemen sonra sıkılaştırdığı Arjantin'in en katı para birimi kontrollerini terk etmiş oldu.
ForInvest Haber Merkezi ([email protected])