Sosyal Medya

Döviz

Bloomberg: Trump manevraları Gelişen Piyasaları yıkıp geçecek

Trump yönetiminin tarifelerinden kaynaklanan sarsıntılar, Gelişen Piyasalar gibi en riskli varlıkların gelecekte daha fazla kayıp yaşayacağı yönündeki görüşleri güçlendiriyor. Özelllikle  Gelişne Piyasa FX büyük tehlike altında.

Bloomberg:  Trump manevraları Gelişen Piyasaları yıkıp geçecek

Trump yönetiminin tarifelerinden kaynaklanan sarsıntılar, Gelişen Piyasalar gibi en riskli varlıkların gelecekte daha fazla kayıp yaşayacağı yönündeki görüşleri güçlendiriyor. Özelllikle  Gelişne Piyasa FX büyük tehlike altında.

Societe Generale SA stratejistlerine göre, gelişen piyasa para birimlerinin çoğu değer kaybedecek. Stratejistler, Çin yuanında “ılımlı” bir değer kaybı öngörürken, Güney Afrika randı ve Latin Amerika para birimlerinin zayıf seviyelerde kalacağını belirtiyor.

Goldman Sachs stratejistlerine göre ise, dolardaki çözülme büyük gelişmiş ülkelerin döviz kurlarını destekleyecek; ancak gelişen piyasalar (EM) bu destekten muaf kalacak.

“Gelişen piyasa dövizlerinde yıkıcı etki sürüyor, ama yavaşlayacak,” diye yazdı Societe Generale’den Phoenix Kalen liderliğindeki analist grubu.

Her ne kadar MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi haftayı beş aylık zirvede kapatmış olsa da, yatırımcılarla yapılan görüşmeler varlık sınıfına yönelik kötümserliğin yüksek olduğunu, fon yöneticilerinin ticaret savaşı nedeniyle savunmaya geçtiğini gösteriyor. Geçen hafta Kolombiya pesosu ve Endonezya rupisi en çok değer kaybeden gelişen piyasa para birimleri oldu.

“En kötü senaryo şu anda gerçekleşmese bile, mevcut belirsizlik zaten zarar veriyor,” diyor Budapeşte merkezli Hold Alapkezelo Zrt.’de yaklaşık 2,8 milyar dolar yöneten Tamas Cser.
“Dünya genelinde yatırım iştahı azalıyor.”

Hisseler de sert darbe aldı: MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi haftayı %3,7 düşüşle kapattı. Bu yıl Türkiye, Endonezya ve Güney Kore’de yaşanan siyasi çalkantılar, yatırımcıların gelişen piyasalarda risk alma isteğini daha da azalttı.


Türkiye’ye Özel Notlar:

  • Morgan Stanley, bu hafta yıl sonu için daha zayıf bir lira tahmininde bulundu ve carry trade (faiz arbitrajı işlemleri) yapılmasını önermedi.

  • ABD tarifeleri nedeniyle Türkiye’nin döviz rezervlerinde yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kayıp oluştuğu tahmin ediliyor. Bu, geçtiğimiz ay yaşanan iç siyasi kriz nedeniyle oluşan kayıplara eklenmiş durumda.

  • Morgan Stanley’den Hande Küçük ve Arnav Gupta, “Yabancı pozisyonların bu hafta daha da azaltıldığını, rezerv görünümünün artık yerlilerin döviz talebine bağlı olacağını” belirtiyor.


Fırsat Arayanlar da Var:

  • Bazı yatırımcılar bu düşüşü fırsat olarak değerlendirdi. Hold Alapkezelo’dan Cser, Trump’ın politikalarının Avrupa’da savunma harcamalarını artıracağı beklentisiyle daha fazla Polonya hissesi satın aldığını söyledi.

  • Londra merkezli RBC BlueBay’den Malin Rosengren, Trump’ın stratejilerinin diğer siyasi liderleri de radikal taktikler benimsemeye teşvik edeceğini ve bunun piyasalarda daha aşırı dalgalanmalara yol açacağını öngörüyor.

“Gelişen piyasalarda güçlü lider politikalarının yeni dünya düzeninin sınırlarını test ettiği daha fazla örnek göreceğiz,” diyor Rosengren.
“Yatırımcılar, siyasi kaosun ötesini görebilmek adına artık ekonomik göstergelere daha fazla ağırlık verecek.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler