Döviz
BlackRock: Ticaret Savaşları Riskli Kredi Piyasalarını Zorluyor, Temerrütler Artabilir
Bloomberg'e göre, dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden BlackRock’a göre, süregelen ticaret savaşlarının etkisiyle riskli kurumsal borç piyasalarında daha fazla düşüş yaşanabilir. BlackRock Kaldıraçlı Finans Eş Başkanı Mitch Garfin, Bloomberg Intelligence’ın Credit Edge podcast’ine yaptığı açıklamada, kredi kalitesindeki bozulmanın ve riskli varlıklardaki değer kaybının devam etmesini beklediklerini söyledi. Yeni ortam Türkiye'ni dış borçlanması için de risk arzediyor.

Bloomberg’e göre, dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden BlackRock’a göre, süregelen ticaret savaşlarının etkisiyle riskli kurumsal borç piyasalarında daha fazla düşüş yaşanabilir. BlackRock Kaldıraçlı Finans Eş Başkanı Mitch Garfin, Bloomberg Intelligence’ın Credit Edge podcast’ine yaptığı açıklamada, kredi kalitesindeki bozulmanın ve riskli varlıklardaki değer kaybının devam etmesini beklediklerini söyledi. Yeni ortam Türkiye’ni dış borçlanması için de risk arzediyor.
Haberde Türkiye’den bahedilmiyor, ama ABD dışında kredi faiz makasının açılması, yani düşük kredi notlu ülke ve firmaların daha yüksek faizlerden borç alması, ciddi bir sorun. Hatırlalayım, finans-dışı sektörün döviz açık pozisyonu 6 aylık zirve yaptı. Türkiye bu ortamda ya vadesi gelen FX borçları kısmen geri ödeyecek ve firmaların döviz talebi süregelecek, ya da finansman giderlerinde kayda değer bir artışa razı olacaklar.
Garfin’e göre, yüksek getirili (high-yield) tahvil spreadleri önümüzdeki dönemde 500 ila 600 baz puan aralığına kadar genişleyebilir. Bu, 2022 ortasından bu yana görülen en yüksek seviye olacak ve Perşembe günü kaydedilen 371 baz puanlık seviyeye göre ciddi bir sıçramayı işaret ediyor.
Kredi Piyasalarında Sert Rüzgarlar Esebilir
Nisan ayında ABD’nin sürpriz şekilde agresif ticaret politikalarını devreye alması, Eylül 2022’den bu yana riskli borç piyasalarında en büyük düşüşe neden oldu. Her ne kadar hisse senedi piyasalarının toparlanmasıyla birlikte kredi piyasaları geçici olarak rahat nefes alsa da, şirket kârlarının düşmesi ve faiz oranlarının yüksek kalmasıyla yeniden zayıflama potansiyeli taşıyor.
Garfin, “Eğer bu belirsizlik bir çeyrek, iki çeyrek, hatta üç çeyrek daha devam ederse, daha derin bir ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya kalabiliriz,” diyerek uyardı.
Temel Göstergeler Geçmişe Göre Daha Sağlam
BlackRock, tüm bu olumsuz tabloya rağmen, şirket borçlarının temel dinamiklerinin geçmiş krizlere kıyasla daha sağlam olduğunu vurguluyor. Düşük kaldıraç oranları ve güçlü faiz karşılama rasyoları, olası bir fırtınaya karşı piyasaya denge sağlayabilir.
Temerrüt oranının şu anda yaklaşık %1 seviyesinde olduğunu belirten Garfin, bunun %2 ila %4 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak, 6 ila 12 ay içinde %8 ila %10 gibi kriz seviyelerine ulaşmasının beklenmediğini ifade ediyor.
Fed Müdahalesi Bekleniyor
Ekonomik koşullar daha da kötüleşirse, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) devreye girmesi ve para ile maliye politikaları aracılığıyla destek sağlaması bekleniyor. Garfin, “Ekonomik koşullar daha da katılaşırsa, bunun telafi edilmesi için parasal ve mali teşvikler devreye alınacaktır,” dedi.
BlackRock’tan Sektörel ve Bölgesel Tercihler
Volatilitenin artmasını bekleyen BlackRock, yazılım, sigorta brokerlığı, savunma ve havacılık gibi güçlü nakit akışına sahip sektörlerin borçlarına yatırım yapmayı tercih ediyor. Buna karşın, otomotiv, perakende ve tüketici ürünleri gibi gümrüklere daha doğrudan maruz kalan sektörlerden uzak duruyor.
BlackRock ayrıca portföy kalitesini artırmak için B ve CCC notlu tahvillerden çıkarken, kredi portföyündeki kredi oranını %11’den %8’e düşürdü. Kamuya açık riskli borçlarda spread’lerin genişlemesi, bu araçları özel borçlara göre daha cazip hale getirdi.
Garfin, “Şu anda bizim için değer, özel piyasalara kıyasla yüksek getirili tahvillerde veya kaldıraçlı kredilerde daha çekici görünüyor,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, özel piyasalarda fiyatların bu volatiliteye ve piyasa zayıflığına daha yavaş tepki verdiğini de ekledi.
ABD, Avrupa’ya Göre Daha Cazip
Bölgesel olarak ise BlackRock, Avrupa’daki benzer borçlara kıyasla ABD’deki yüksek getirili tahvilleri tercih ediyor. Bu görüş, ABD’deki tutarsız politika kararları, ısrarlı enflasyon ve büyüyen ekonomik riskler nedeniyle çeşitlilik arayışında olan yatırımcıların aksine bir duruş sergiliyor.