Sosyal Medya

Borsa

Zeynel Balcı:  Faiz indirimi paranın yönünü değiştirebilir

Sermaye akışkandır. Piyasa şartlarına göre yatırım araçları arasında akışkanlık gösterir. 2025 yılında enflasyon ve TCMB bağlamındaki gelişmelerle faiz düşüşü doğal olarak mevcut tasarruflarda konumların sorgulanması ve gözden geçirilmesine neden olabilir.

Zeynel Balcı:  Faiz indirimi paranın yönünü değiştirebilir

Hürriyet Gazetesi sermaye piyasası yazarı Zeynel Balcı, “Yeni yılın ilk haftasında gelen enflasyon verisi piyasalarda moralleri yükseltti. TCMB’den faiz indiriminin devamı beklentileri güçlenirken bunun döngüye dönüşme olasılığı arttı. 2025 yılı için rakam telaffuz edilirse; enflasyonda yüzde 25, TCMB politika faizi için yüzde 30-35 ağırlıklı beklenti olarak görülüyor. İyimserliğin bir diğer nedeni de Suriye’deki olası fırsatlar ile beklenen ticaret ivmesi”  yorumuyla açtığı makalesinde, TCMB’nin faiz indirimlerinde dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

 

 

Yazarın yorumu şu şekilde

 

Sermaye akışkandır. Piyasa şartlarına göre yatırım araçları arasında akışkanlık gösterir. 2025 yılında enflasyon ve TCMB bağlamındaki gelişmelerle faiz düşüşü doğal olarak mevcut tasarruflarda konumların sorgulanması ve gözden geçirilmesine neden olabilir. Enflasyon ve faiz ile beklentilere bakıldığında; halen gerek mevduat gerekse tahvil faiz oranları beklenen enflasyonun üzerinde seyrediyor. 2025 yılına ait beklentiler; enflasyon için yüzde 25, TCMB faizi için yüzde 30-35 gibi oranlar telaffuz edildiğine göre mevcut faiz oranı reel bir kazanç sunuyor. Ancak TCMB’den faiz indirimlerinin devamı gelirse bu defa alternatif yatırım araçları ve fırsatlar daha ciddi olarak değerlendirmeye alınabilir. Kur korumalı mevduat (KKM) bu yıl içinde sonlanacak. Oradan çıkacak 32 milyar doların nereye plase olacağı şimdiden tartışma konusu oldu. Aslan payını yine TL mevduat alacak gözü ile bakılsa da faiz düştükçe borsa ve dövize de bir nebze kayma olması mümkün. Geleneksel yatırım araçlarından konut ve altın da tasarruf sahiplerinin radarında olacak. Borsa İstanbul için ‘orta ve uzun dönem ucuz, primsiz’ değerlendirilmesi yapılabilir. Bu potansiyelin kullanılıp kullanılmayacağını veya nasıl ve ne ölçüde kullanılacağını zamanla göreceğiz.

 

Son günlerde borsada devam eden tepki çıkışı ve artan işlem hacmi yerli yatırımcıların ilgisinin artmaya başladığının göstergesi olarak kabul edilebilir. Yabancı yatırımcıdan henüz bir hamle görülmüş değil. Ancak 2025 yılı içinde makroekonomik verilerdeki iyileşme ile yabancı ilgisinin de artması muhtemeldir.

TCMB verilerine göre 27 Aralık ile biten haftada yabancı yatırımcılar 101 milyon dolarlık hisse senedi, 241 milyon dolarlık tahvil bono satışı yaptılar. 26 Aralık’ta TCMB’nin faiz indirim kararı sonrası hem hisse hem de tahvil bonoda satıcı olmaları önemli bir detay. Noel tatili nedeniyle yabancı yatırımcıların tavrını ölçmek için sonraki haftaları da gözlemlemek doğru olacak.

 

 

Borsada tepki çıkışı güçleniyor

 

Borsada tepki çıkışı devam etmekle birlikte 10.000’deki psikolojik seviyenin üzerinde kalma çabası sürüyor. İlk dirençler 10.100 ve 10.276 seviyelerinde bulunurken çıkışın devamı açısından 10.276 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Bu durumda 11.000-11.250 seviyeleri gündeme gelebilir. İlk destekler ise 9.900-9.800 seviyelerinde. Bu seviyelerin altına gelinmesi durumunda sonraki destekler 9.600-9.550 noktalarında görülüyor. Çıkış formasyonlarından “ters omuz baş omuz” beliren ancak henüz işlerlik kazanmayan endekste satış denemelerine rağmen tepki çıkışı gücünü koruyabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler