Sosyal Medya

Borsa

Sabah Analizi:  Global piyasaların yönünü ABD tarım dışı istihdam tayin edecek

2025 yılında FED faiz patikasının temposu risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.

Sabah Analizi:  Global piyasaların yönünü ABD tarım dışı istihdam tayin edecek

Global piyasalarda gözler bu hafta açıklanacak ABD istihdam verilerinde olacak. Eylül ayında  istihdam piyasalarına dair endişelerin artmasıyla birlikte FED ‘jumbo’ faiz indirimine giderek politika  faizini 50 baz puan indirmişti. Endişelerin azalmasıyla birlikte yılın kalanında kasım ve aralık  aylarında 25 baz puan indirime giderek 2024 yılında toplam 100 baz puan faiz indirimi ile tamamladı.

 2025 yılında FED faiz patikasının temposu risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.

Tabii diğer taraftan 20 Ocak tarihinde ikinci başkanlık dönemine başlayacak olan Trump ve  uygulamak istediği politikalar oldukça önemli olacak. Önceki döneminde Trump, kurumlar vergisi  oranı düşürmüş, bireysel vergi oranlarında indirimler yapmış ve Çin’e karşı gümrük vergileri  uygulamıştı. Yeni Başkanlık döneminde de benzer vaatler ile karşımıza çıkıyor. Donald Trump’ın  Kongre’de tam kontrole sahip olarak yeniden seçilmesi ise atılacak adımlarım kapsamı ve boyutu  hususunda belirsizliklerin oluşmasına neden oluyor. Uygulanmak istenen politikaların olası  enflasyonist etkileri bu belirsizlik ortamında FED’in de daha temkinli olmasına yol açıyor. Nitekim,  son toplantıda üyeler gelecek dönem beklentilerinde büyüme tarafında yukarı, faiz indirim tarafında  aşağı yönde revizyona giderek FED’in güvercin trendde ilerleyeceği beklentisinde değişim sinyali  verdi.

 

ABD ekonomisinin beklenenden güçlü kondisyonda olması ,istihdama yönelik risklerin azalması ve  çekirdek enflasyon tarafında yaşanan yataylaşma, Trump’ın olası enflasyonist politikalarıyla  birleşince oluşan resim, 2025 yılında gevşeme patikası beklenildiği kadar yumuşak olmayabilir  yönünde şekilleniyor.

Dün çıkan haber akışına göre ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yardımcıları, her ülkeye  uygulanacak ancak yalnızca kritik ithalatları kapsayacak gümrük vergisi planlarını araştırıldığı  haberinin speküle edilmesi, dolar talebinin azalmasına neden oldu. Trump, haberin yanlış olduğunu  belirterek “Gümrük vergisi politikamdan geri adım atmayacağım” ifadesini kullandı. Trump dönemi  yaklaştıkça haber akışına bağlı piyasalarda oynaklık artabilir. Başkanlık seçim kampanyasında  sunulan vaatler de yumuşama belirtileri, dolar tarafında kar satışlarının görülmesine neden  olabilir.

Bu hafta, bugünden başlayarak ABD işgücü verilerini takip edeceğiz. Cuma günü ise aylık istihdam  veri seti (tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazanç) ile haftayı tamamlayacağız.

İstihdam edilen kişi sayısının 160 bine inmesi (önceki 227 bin), işsizlik oranının ise %4,2’de sabit  kalması bekleniyor. Farklı sonuçlar hareket yaratabilir. Bugün ABD ISM hizmet, yarın FED  tutanakları, Perşembe Çin TÜFE öne çıkan veriler.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif

ABD vadelileri yüzde-0,05 civarında yatay negatif. Asya’da ise Çin 0,3%, Hong Kong %1,9 eksi, Japonya %2,4 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi  %4,62, Dolar Endeksi 108,3, ons altın 2.635 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, 3 Ocak Cuma günü açıklanan aralık ayı TÜFE rakamı beklentilerin (%1,63) altında yüzde  1,03 olarak açıklandı. yıllık bazda TÜFE %47,09’dan %44,38 seviyesine geriledi. Enflasyonla  mücadelede yürütülen sıkı para politikasının gecikmeli etkileri daha fazla hissedilmeye devam  ediyor. Gıda enflasyonu ve hizmet enflasyonunda devam eden yumuşama enflasyonla mücadelede  morallerin yerinde olmasını sağlıyor. Beklentilerde yaşanan iyileşmenin TCMB’nin faiz indirim  patikasında elini rahatlatacağını düşünüyoruz. Gelen aralık ayı enflasyon verisinin 23 Ocak’ta  yapılacak PPK toplantısında faiz indirimine kapı araladığını düşünüyoruz.

Aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon yüzde 1,87 ile Mayıs 2023’ten beri en  düşük seviyeye geriledi.

 

Hisse Senetleri: Seans içi ilk önemli destek noktası 10,050 seviyesinde

Endekste 9,750 üzerinde karşılanan geri çekilme  hareketinin ardından, geçtiğimiz hafta yeniden güç kazanan  yukarı hareket etkisini sürdürüyor.

Haftanın ilk işlem  gününü % 0.1 oranında değer artışıyla 10,085 puandan  tamamlayan BIST 100 Endeksi’nde, 10,250 seviyesini  yukarı hareket içerisinde kritik teknik nokta olarak izlemeyi  sürdürüyoruz. Endeksin yukarı eğiliminde orta vadeli olarak  güç kazanabilmesi için 10,250 direnç noktasının aşılması  gerekiyor. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,800 olmak üzere  11,252 zirve noktasını hedefleyecek bir yükseliş penceresi  açabileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde ise 10,050  seviyesini ilk önemli destek noktası olarak almaya devam  ediyoruz. 10,050 üzerinde dengelenecek hareketlerin ise şu aşamada yükseliş eğilimini sürdürebileceğini düşünüyoruz.

Altındaki olası hareketlerin ise yeniden zayıflama sinyali  oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir  gelişme ise yeniden 9,750 riskini gündeme getirecektir.

İstanbul Analytics ÖZEL Raporu: 2025 İÇİN İLK GLOBAL TAHMİNLER TÜRK – AMERİKAN İLİŞKİLERİ TCMB KARARI

 

Kaynak:  Yapı Kredi  Grubu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler