Borsa
SABAH Analizi: ABD enflasyon, Ukrayna’da ateşkes ve Borsa’da trendsiz seyir
ParaAnaliz dört aracı kurumun sabah raporların tarayarak gündemin öne çıkan maddelerini tespit etti. Bu derlemede BİST-100 teknik analiz ve global gelişmelerin hisse senetlerine yansımasını bulacaksınız.
ParaAnaliz dört aracı kurumun sabah raporların tarayarak gündemin öne çıkan maddelerini tespit etti. Bu derlemede BİST-100 teknik analiz ve global gelişmelerin hisse senetlerine yansımasını bulacaksınız.
Colendi Menkul Değerler
ABD Ocak ayı TÜFE verisi sonrası borsalar düşerken tahvil getirileri arttı.
ABD’de Ocak ayında enflasyon, Ağustos 2023’den sonra en yüksek seviyeye çıkarak aylık %0,5 yükseldi. Böylelikle yıllık %2,9’dan %3’e yükseldi.
- Çekirdek TÜFE ise aylık %0,4 gerçekleşirken yıllık %3,1 beklenirken %3,3’eyükseldi.
- FED Başkanı Powell, Trump’ın faizleri düşürün çağrısının merkez bankası kararlarında değişim getirmeyeceğine dikkat çekti.
- Trump ve Putin telefonda görüştü. Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için telefonda mutabık kalındı.
- Trump ile Putin’in savaşın sonlanması için yapılacak yüz yüze görüşmenin Suudi Arabistan’da olacağı tahmin ediliyor.
- Brent petrol görüşme sonrası 75 doların altına geriledi.
- ABD Mortgage faizleri %6,95’e gerilerken başvurular %2,3 arttı.
- Nissan ve Honda birleşmeyi askıya alacakları duyurmayı planlanıyor. Şirketler kendi üretimlerini kısarak optimizasyon planları paylaştı.
- Altın açıklanan ABD TÜFE verisiyle tekrardan 2.900 doların üzerine çıktı.
- Fitch, Türk katılım bankalarının sermaye yapısının risk profilleri için yeterli ve sermaye oranlarının 2025 yılında istikrarlı olmasını beklediklerini paylaştı.
- Türk savunma sanayii Endonezya ile stratejik işbirliği imzaladı.
Piyasa neyi fiyatlayacak?
ABD TÜFE enerji, yiyecek ve taşımacılık hizmetlerindeki artış kaynaklı aylık bazda %0,5 açıklanırken yıllık %3 seviyesine yükseldi. Böylelikle ağustos 2023’den sonra en yüksek aylık enflasyon seviyesine ulaşıldı.
- Piyasalar veri sonrası bu yıl Fed’den tek faiz indirimini ekim ayında yapacağını fiyatlamaya başladı.
- Trump ile Putin’in dün telefonda yaptığı görüşmesinin ardından verilen mesajlar kısa zamanda Ukrayna-rusya savaşının biteceğini gösterdi. Jeopolitik gerginliğin azalması ile bölgede bizim için de fırsatlar oluşabileceğini düşünüyoruz.
- Brent petrol açıklamaların ardından %2 değer kaybederken, bu sabah da %1’e yakın kayıplar devam ediyor.
- Asya piyasalarında teknoloji şirketleri güne yükselişle başlarken, ABD vadeliler de pozitif seyir devam ediyor.
- BIST100’de güne pozitif başlangıç bekliyoruz.
Bulls Yatırım: BİST-100 teknik görünüm
BIST100 endeksi, günü %1,04 düşüşle 9.779 puandan tamamladı. Gün içinde en düşük 9.756, en yüksek 9.904 seviyeleri test edilirken, özellikle teknoloji sektörü %3,18 kayıpla en fazla değer kaybeden sektör oldu.
Teknik açıdan günlük grafikte Fibonacci desteği ve haftalık grafikte 31 haftalık ortalamanın geçtiği 9.750 seviyesi kritik bir destek noktası olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin korunması, aşağı yönlü baskının sınırlanması açısından önemli bir eşik niteliğinde. Temkinli iyimserliğin korunabilmesi için haftanın geri kalanında BIST 100 endeksinin 9.900-9.925 bölgesinin üzerine çıkması gerektiğini düşünmekteyiz.
Teknik görünüme baktığımızda gün içi geri çekilmelerde 9.750 – 9.725 – 9.625 puan seviyelerini takip edeceğiz. Yukarı hareketlerde ise sırasıyla 9.850 – 9.900 – 9.925 direnç seviyeleri olarak olarak izlenebilir.
Deniz Yatırım strateji: Ukrayna’da ateşkes görüşmeleri Borsa’ya olumlu yansır mı?
Kısa vadede Trump yönetiminin aldığı kararlar, yüksek enflasyon ve takip edilen son istihdam piyasası verileri birlikte gözetildiğinde risk iştahını ve faiz indirimi beklentilerini baskılayıcı unsur. Diğer yandan ise, kısa vadeli etkilerin ayrıştırılmasını isteyen bir piyasa eğilimi de gözlenebilir.
Düne ait hisse senedi işlemlerini fazla göz ardı etmemekte fayda var. Dün için bir diğer önemli gelişmemiz ise, beklendiği üzere, siyaset cephesinden. Başkan Trump ile Başkan Putin arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinden, devam eden Rusya-Ukrayna savaşını “sonlandırmak için görüşmelere başlanması” kararı çıktı. Ukrayna tarafının da hemfikir olduğu belirtildi. Ayrıca, ikili, Suudi Arabistan’da yakın zaman içerisinde yüz yüze görüşme de yapabilirler.
Rusya-Ukrayna başlığı altında, Brent tipi petrolde gün sonu kapanışı %-2.36 olurken, bugün Türk hisse senetleri açısından, bölgede iş yapan/yapma potansiyeli olan şirketlerin pozitif tepki vermesi beklenebilir. Bu noktada Araştırma kapsamımızda yer alan ENKAI, kapsam dışında bulunan ASTOR ve AEFES için bu düşüncemizin ne denli geçerli olup olmadığını izleyeceğiz.
Başkent Menkul Değerler: ENDEKS TREND OLUŞUMUNDAN UZAK. BİR YUKARI, BİR AŞAĞI…
Son bir haftada XU100 endeksi, 9.757 ile 9.983 seviyeleri arasında işlem gördü ve %2,3 oranında dar bir işlem aralığı sergiledi. Kapanış seviyesi 9.780 olarak gerçekleşti. Fiyat, 10 EMA (9.874) seviyesinin altında kapanış yaparak kısa vadeli zayıflığın devam ettiğini gösterdi. Orta vadeli trend göstergesi olan 50 EMA (9.852) seviyesinin altında kapanış gerçekleşirken, uzun vadeli trend göstergesi olan 200 EMA (9.577) seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Hacim ise 102,6 milyar TL ile iki haftalık ortalama olan 96,7 milyar TL seviyesinin üzerinde gerçekleşti.
MACD (-19,97): Sinyal çizgisinin (4,30) oldukça altında kalarak negatif bölgede zayıflık sinyali vermeye devam etti. Bir önceki seviyeye (-10,96) göre düşüş gösterdi. RSI (44,5): Beş günlük hareketli ortalamasının (47,6) altına gerileyerek momentum kaybını işaret etti.
Sonuç: Fiyat, 10 günlük ortalamanın (9.874) altında kapanış yaparak kısa vadeli zayıflığın sürdüğünü teyit etti. Orta vadede 9.852 (50 EMA) seviyesi önemli bir direnç olarak izlenirken, aşağı yönlü hareketlerde 9.577 (200 EMA) seviyesi destek olarak dikkat çekiyor. MACD’nin negatif bölgede derinleşmesi satış baskısının güçlendiğine işaret ediyor. Hacimdeki artış ise satışların hacimle desteklendiğini düşündürüyor. Ancak trend yok; haber akışına bağlı endeks bir güniçi en yüksek, bir gün ise en düşük seviyede kapatıyor.
Foreks Habere teşekkürlerimizle