Borsa
Gedik Yatırım’dan 4Ç24 Finansal Sonuç Tahminleri
İlk 4Ç mali tablo tahmini Gedik Yatırım'dan geldi. Hangi şirketler sürpriz yapabilir?
Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz. Zayıf tarafta, Petkim’de tüm ürün gruplarında spread daralmasının derinleşmesi, dolayısıyla 3Ç24’e göre dahi daha güçsüz bir bilanço bekliyoruz. Satış hacminde güçlü bir görünüm beklememize karşın, düşen ürün fiyatlarına bağlı olarak Erdemir’de ton başı kârlılığın tarihsel seviyelere kıyasla oldukça zayıf olacağını öngörüyoruz. Yine de sigorta tazmin geliri net kârı destekleyebilir. Bunlara ek olarak Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek şirketlerinin karlılıklarının, Coca Cola İçecek tarafında oluşan fiyat/karlılık baskısı nedeniyle tatminkar olmamasını beklemekteyiz. Güçlü tarafta, telekom sektöründe birçok sektörün aksine reel büyümenin sürmesini beklerken, Türk Telekom’un göreceli olarak öne çıkabileceğini düşünüyoruz.
Endüstri genel olarak zayıf seyretmesine karşın; Kardemir’de ton başı kârlılığın son iki çeyreğe kıyasla önemli seviyede iyileşme göstereceğini düşünüyoruz. Zayıflık satış hacimlerine bağlı olarak; iyileşen kârlılığa karşın, muhafazakar bir yaklaşımla net zarar öngörmeye devam ediyoruz. Gıda sektöründe ise, 3Ç24’de karlılığını zayıf açıklayan Ülker’in ise daha yüksek satış hacmi ve fiyat ayarlamalarıyla beraber marjlarında gözle görülür toparlama beklemekteyiz. Son olarak da, İndeks Bilgisayar’ın ucuz elektronik malzemelerine olan yüksek talep dolayısıyla güçlü bir 4Ç24 geçirmiş olduğunu düşünüyoruz.
Bankacılık Sektöründe artan kredi risk maliyetlerine ve operasyonel giderlere karşın, TL kredi-mevduat makasındaki toparlanmanın etkisiyle marjlarda gelişim ve net ücret komisyon gelirlerinin desteğiyle net kârlılıklarda ılımlı bir iyileşme bekliyoruz. Buna ek olarak, bazı bankalarda yüksek tutarlı gayrimenkul yeniden değerleme gelirleri, iştirak gelirleri ve güçlü tahsilatların da olumlu katkı sağlamasını ve böylece 2025’e daha ihtiyatlı girmek amacıyla serbest karşılık stoklarının güçlendirilmesini beklemekteyiz. Bu bağlamda, Araştırma kapsamımızda olmayan Albaraka’da çeyreklik güçlü artışın gayrimenkul yeniden değerleme gelirlerinin etkisiyle gerçekleşmesini beklerken, Vakıfbank’ta marjların büyük ölçüde TÜFE’ye endeksli tahvillerin katkısıyla güçlü bir gelişim göstermesini bekliyoruz. Her iki bankada da güçlü kârlılık sayesinde karın bir kısmının serbest karşılık olarak ayrılmasını öngörmekteyiz. Garanti ve TSKB’de, beklentiler doğrultusunda yüksek baz etkisi nedeniyle sınırlı net kâr artışlarıyla güçlü kârlılık performansının sürdürüleceğini düşünüyoruz. Ayrıca, TSKB’nin güçlü tahsilatlar sayesinde karının bir kısmını serbest karşılık olarak ayırmasını beklemekteyiz. Yapı Kredi’de, güçlü TL kredi-mevduat makası gelişimi ile marjlarda güçlü toparlanma beklerken, yüksek operasyonel ve karşılık giderlerinin etkisiyle net kârlılıkta makul bir artış öngörüyoruz. İş Bankası’nda ise düşük baz etkisi nedeniyle çeyreklik kâr artışının daha güçlü olmasını bekliyoruz. Diğer taraftan Akbank’ta ise göreceli daha yatay bir çeyrek beklemekteyiz.