Borsa
Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?
Üç aracı kurumun Borsa teknik analizini sizin için derledik

A1 Capital
Endeks, dünkü işlem gününe 53,10 puan düşüşle 9606 seviyesinden başladı. Gün sonunda da %1,41 değer kaybı ile 9523 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endekste, gün içinde 9517-9643 bandında hareket gözlendi. Borsa İstanbul, 92,4 Milyar TL işlem hacmi ile günü noktaladı. 36 şirket günü pozitif olarak sonlandırırken, 62 şirket negatif olarak kapattı.
En çok artan sektör endeksi; “Spor, Bilişim ve Orman-Kağıt Basım”, en çok düşen sektör endeksi ise; “Aracı Kurumlar, İnşaat ve Finansal Kiralama-Faktoring” oldu. Endekse puan bazında en yüksek pozitif etki; Akbank, Graıntürk Holding ve Katılımevim hisselerinden, en yüksek negatif etki ise Bim Mağazaları, Türk Havayolları ve Tüpraş hisselerinden geldi.
ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanması beklenen ‘karşılıklı’ tarifelere ilişkin belirsizliğin küreselde tedirginliğe yol açmasıyla dün sabah saatlerine endekste düşüşle başladı. Ara ara tepki alımları gelse de satış baskısını karşılamaya yetmedi. Günün en düşük seviyesine yakın noktalayan endeks, 200 günlüğe denk gelen 9683 noktasının da altına yerleşti.
Günlük grafiğinde teknik göstergelerini incelediğimizde kısa vadeli Stokastik’te aşağı yön hakim olmakla beraber yeni SAT sinyali ürettiğini gözlemliyoruz. Diğer göstergeleri incelediğimizde negatif yön hakim olması da olumsuz görünümü destekliyor.
Dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı tarife oranlarının olumsuz etkisini hissedebileceğimiz günde geri çekilmelerin devamında ilk etapta 9420 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlandığı takdirde mevcut pozisyonlar korunabilir. Bu seviyenin altına geçildiğinde satış baskısı daha da artabilir. Olası tepki alımları ile başlaması ve gün boyunca satışları karşılaması durumunda 9660 seviyesinin üzerinde tutunduğu takdirde 9850 direnç seviyesine doğru alımlar ivmelenebilir.
Ünlü & Co: GÜNÜN ODAK NOKTASINDA ENFLASYON VAR
TÜİK Mart ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Şubat ayında enflasyonun %2,27 artış göstermesine paralel olarak 12 aylık enflasyon baz etkisinin de desteği ile %42,12’den %39,05 seviyesine gerilemişti. Mart ayında ise %2,9 civarında artış bekleniyor. Beklentilere paralel bir tablo oluşması durumunda 12 aylık enflasyon sınırlı bir geri çekilme ile %38,70’e gerileyecek. Özellikle gıda fiyatlarının seyrinin bir kez daha manşet rakamı şekillendirmesi olası görünüyor. Bir gösterge olarak izlenen İstanbul enflasyonu ise Mart ayında aylık bazda %3,79 artış gösterirken, yıllık enflasyon %46,23 oldu. Bu rakam yüksek gibi görünse de TÜFE endeksindeki grup ağırlıkları ile karşılaştırıldığında %2,9’luk beklentinin hafif altında bir gerçekleşme olasılığından söz etmek de mümkün. Ancak enflasyon rakamı beklentilerin altında bir tablo çizse bile piyasayı %46’dan fonlamaya devam eden TCMB’nin 17 Nisan’daki toplantısında %42,5 olan politika faizini aynı seviyede tutma ihtimali yüksek görünüyor.
TL: USD/TL kuru 38 lira seviyesinden anlamlı şekilde uzaklaşmadan hareket ederken kısa vadede bu tabloda belirgin bir farklılık görmeyi beklemiyoruz. Özellikle TCMB’nin piyasayı %46’dan fonladığını ve bunun bileşik getirisini %58 olduğunun altını çizmek isteriz. Dolayısıyla bugünkü enflasyon rakamının ortaya koyacağı tablo önemli olmakla birlikte açıklanacak rakamların kura yansıması limitli kalabilir. Öte yandan son dönemde TL mevduat oranlarında sınırlı bir düşüş yaşandığını görsek de toplam içindeki payın hala %62’nin üzerinde seyretmesini önemli buluyoruz. Makroekonomik veri tarafında ise dün PMI imalat endeksi açıklandı. 11 aydır büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında seyreden ve son olarak 48,3 değerini alan endeks zayıf görünümünü Mart ayında da sürdürerek 47,3’e geriledi.
Borsa İstanbul: Bayram tatili sonrasındaki ilk işlem gününe negatif bir tonda başlayan BIST-100 endeksi gün boyunca artı bölgeye geçmeyi başaramazken %1,4 oranında geri çekilerek kapanış yaptı. Dün SAHOL, CIMSA ve TTRAK’ın temettü ödemelerinin BIST 100’e etkisi ise yaklaşık 16 puan oldu. (BIST-30 etkisi 18 puan). Bugün FROTO ve TOASO’nun temettü ödemeleri BIST-100 endeksini yaklaşık 9 puan aşağı çekecek. BIST-30 etkisi ise 13 puan civarında bulunuyor. Teknik açıdan bakıldığında ana trendin kırılmış olması kırılgan bir zemin yaratmaya devam ediyor. Ayrıca dün ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı gümrük vergileri sonrasında yurt dışında yaşanan sert bozulmanın içeride de şartları zorlaştırdığının altını çizmek gerekir. Vadeli işlem ontratları Avrupa borsalarının güne %1,5’in üzerinde kayıpla başlayabileceğine işaret ediyor.
GCM Yatırım
Borsa İstanbul 125,44 milyar TL işlem hacmi ile günü tamamladı (Bir önceki gün 138,30 milyar TL idi). 569 şirketin 305 tanesi günü pozitif olarak sonlandırırken 246 şirket negatif olarak kapattı. İşlem hacmi sıralamasında 6,32 milyar TL ile AKBNK listenin en tepesinde yer alırken 5,55 milyar TL ile YKBNK ve 5,30 milyar TL ile THYAO takip eden yüksek hacimli şirketler olarak izah edilebilir.
Bist100 endeksi özeline baktığımızda 92,46 milyar TL günlük işlem hacimle (bir önceki gün 105,22 milyar TL) ve yüzde 1,41 düşüşle günü 9523,31 seviyesinden kapatırken 62 şirketin bu negatifliğe eşlik ettiğini izledik.
Endeksin yükselişine puan bazlı en fazla destek veren şirket(ler) AKBNK, GRTHO, KTLEV ve ALARK iken yükselişi sınırlandıran şirket(ler) ise BIMAS, THYAO, TUPRS ve TKFEN olarak kaydedilmiştir.
Şirket fiyat değişimlerinden sektörlere geçtiğimizde günlük bazda en iyi performans sergileyen(ler) SPOR, BİLİŞİM ve ORMAN KAĞIT BASIM iken negatif performans sergileyen(ler) ARACI KURUMLAR, İNŞAAT ve FİNANSAL KİRALAMA FAKTORİNG olarak kaydedilmiştir.
Bayram tatilinin ardından kısa sürecek olan haftada yurt içi piyasalarda ana gündem maddesi bugün açıklanacak olan Mart ayına ilişkin enflasyon verileri olacaktır. Aylık enflasyonda medyan beklenti %2,90 artış olurken yıllık enflasyonun ise %38,70’e inmesi bekleniyor. Son süreçte dalgalı seyir izlediğimiz endekste bu hafta özellikle de Mart ayı TÜFE verisi sonrası olası fiyat hareketlerine karşı dikkatli olmak fayda sağlayabilir.
2024 Temmuz zirvesi 11252 seviyesine yaklaşan ancak siyasi gelişmeler ışığında sert düşüş kaydeden Bist100 endeksinde haftanın ilk işlem gününde negatif fiyatlama reaksiyonuyla beraber 200 günlük ortalamanın (9683) altında hareketleri dikkat çekmektedir. Geri çekilmenin devamı halinde 9450 kritik destek seviyesi olarak takip edilmelidir. Teorik açıdan 55 (9915) ve 200 (9683) günlük ortalamalar endeksin yeniden iyimserliğini konuşabilmemiz adına önemli referans bölgeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısa vadeli görünümde 55 ve 200 günlük üstel hareketli ortalamalar (9915 – 9683) üzerinde kalıcılaşma dönüşe psikolojik olarak teyit kazandırması açısından ayrıca takip edilebilir.
Destekler: 9450 – 9050 – 8600 – 8100
Dirençler: 9965 – 10000 – 10250 – 10500
ForInvest’e teşekkürlerimizle