Sosyal Medya

Borsa

Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?

Borsa dışsal şoklardan sonra siyasetteki olumsuz haber akışıyla da sarsılıyor

Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?

A1 Capital Yatırım

 

BİST 100 endeksi; ABD’nin, Kanada ve Meksika’ya yönelik gümrük vergisi tarifelerini ertelemesinin ardından toparlanma çabasıyla güne pozitif tarafta başladığını seyrettik. Fakat, ABD-Çin arasındaki gerilimlerin etkisi, Trump’ın İran’ın ham petrol ihracatını durdurma yönündeki yeni hamleleri ve Gazze ile ilgili yaptığı açıklamaları ile güç kaybı etkili oldu.

Buna ek olarak öğleden sonra yurtiçinde gelen olumsuz siyasi haber akışıyla birlikte güç kaybı daha da satış baskısına dönüştü. Endeks, dünkü işlem gününe 14,50 puan artışla 9821 puandan başladı. Gün sonunda ise %0,89 değer kaybı ile 9719 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endekste, gün içinde 9619-9841 bandında hareket gözlendi.

Borsa İstanbul, 104,1 Milyar TL işlem hacmi ile günü noktaladı. 18 şirket günü pozitif olarak sonlandırırken, 81 şirket negatif olarak kapattı.

En çok artan sektör endeksi; “Ticaret ve Ulaştırma”,  en çok düşen sektör endeksi; “Finansal Kiralama-Faktoring, Aracı Kurumlar ve Spor” oldu.

Endekse puan bazında en yüksek pozitif etki; Bim Mağazaları, Ford Otomotiv ve Tav Havalimanları hisselerinden, en yüksek negatif etki ise Aselsan, Akbank ve Yapı Kredi Bankası hisselerinden geldi.

Güne tepki alımları ile başlasa da endeks, gün içinde haber akışları etkili olmasıyla satış baskısına maruz kaldı. Bununla birlikte 22 ve 50 günlük ortalamalarının altında seyrini sürdürüyor.

Günlük grafiğinde teknik göstergelerini incelediğimizde indikatörlerin genelinde aşağı yönlü hareket mevcut olmakla birlikte net dönüş sinyali bulunmuyor.

Güç kaybının sürdürülmesi ve 9850’nin üzerine yerleşemediği durumda 9660 seviyesine kadar ilk etapta geri çekilmeler ön plana çıkabilir.

Bu seviyenin altındaki hareketlerde 9555 ve 9420 seviyeleri alt destekler olarak takip edilebilir.

Olası tepki alımlarında 9850 seviyesi üzerinde kalıcılık sağladığı takdirde 10040 seviyesine kadar hareketin devamı beklenebilir.

Ünlü & Co: VOLATİLİTE YÜKSEK SEYREDİYOR

Hafta başındaki hareketliliğin ardından yurt dışı piyasalar göreceli olarak daha dengeli bir seyir izlerken içeride ise haber akışına hassasiyet yüksek volatiliteyi beraberinde getiriyor. Bu kapsamda günün büyük bölümünde durgun seyreden Borsa İstanbul’da son iki saatte hareketlilik belirgin şekilde artış gösterirken endeksin 9600 sınırına yaklaştığını gördük. 9900-10200 bandının kırılacağı yöne doğru eğilimin güç kazanabileceğine sıklıkla dikkat çekiyorduk. Bu noktada 9900 puanın altına inilmesinin ardından baskının artmasını teknik açıdan sürpriz olarak görmüyoruz.

Bugün içeride piyasalara yön verebilecek önemde bir gündem maddesinin olmadığını düşünürsek TL varlıkların küresel risk iştahına ayak uyduran bir çerçeve içinde hareket etmesi beklenebilir. Ancak sabah saatlerindeki ılımlı görünüme karşın yarınki tarım dışı istihdam rakamı öncesinde yurt dışının net bir yön tayin etmesi kolay olmayabilir.

Makroekonomik veri tarafında ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları öne çıkarken para politikalarında tarafında ise faiz indirimi beklenen İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısı takip edilecek.

TL: ABD’de önceki gün JOLTS açık iş sayısının beklentilerin altında kalarak uzun süredir güçlü seyreden istihdamda soğuma sinyalleri vermesi USD getiri eğrisinin aşağı yönlü hareket etmesini sağladı. Dün ise ISM hizmet endeksinin 50 seviyesinin üzerinde kalsa da 54’ten 52,8’e gerileyerek ivme kaybettiğini gördük. Bu çerçevede 10 yıl vadeli tahvil faizi %4,50 seviyesinin altına inerken dolar endeksi ise 107,50’nin altını test etti. Bu tabloya en iyimser tepkiyi gelişmekte olan ülke para birimlerinde gördük. Kazanılan dirençle TL gün içinde dolar karşısında 35,90’a doğru geri çekildi. Ancak gelişmekte olan ülke para birimlerinin özellikle ticaret savaşları tedirginliği nedeniyle trende dönecek şekilde güç kazanması kolay olmayacaktır. Yine de TL’nin uzun süredir olduğu gibi reel açıdan ay boyunca dirençli kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.

 

Borsa İstanbul: BIST-100 endeksi uzun süre içinde seyrettiği 9900 10200 bandının altına indikten sonra zayıf bir performans göstermeye  devam ediyor. Haftanın ilk iki gününde geri çekilmeleri 9750 puanın üzerinde karşılayan endeks dün ise artan baskı nedeniyle bu noktayı savunmayı başaramadı. Küresel piyasalarda da hafta başından bu yana zayıf bir trend söz konusu olsa da BIST-100’ün %2,5’i aşan kayıpla belirgin şekilde negatif ayrıştığını görüyoruz. Baskının devam etmesi durumunda 9620 ve 9570 puan endeksin destek arayabileceği ilk noktalar olarak öne çıkıyor. Dün günü eksi bölgede kapatan hisse sayısı ise 81 olarak gerçekleşti.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 11114 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 11037, 10948, 10870 ve 10781 destek olarak izlenebilir. 11192, 11281, 11359 ve 11448 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Yapı Kredi Yatırım: Zayıf tepki yükselişleri satış baskısının devamını getiriyor…

Haftanın ilk işlem gününde 10,000 seviyesinde bulunan ara  destek noktasının kırılmasıyla artan satış baskısının, zayıf  yükseliş denemelerinin ardından dün de devam ettiğini  gözlemliyoruz. Çarşamba gününü-%0.89 oranında değer  kaybıyla  9,719 puandan tamamlayan BIST 100  Endeksi’nde, seans içi geri çekilmelerde 9,650 seviyesini ilk  önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. İlk  etapta  9,650  üzerinde  dengelenme  çabasında  hareketlenecek olan piyasada, bu seviye altındaki seyrin ise  piyasadaki  baskıyı  sürdürebileceğinin  göz önünde  bulundurulmasını öneriyoruz. Bu durumda aşağıda 9,500  desteğinin test edilme riskinin gündemde kalacağı  unutulmamalıdır. Şu aşamada zayıf seyrin sürdüğü  piyasada, yukarıda 10,000 ilk, 10,150/10,250 bandı ise ana  direnç  konumlarını  sürdürecektir.

Endeksin yukarı  eğiliminde orta vadeli olarak güç kazanabilmesi için  10,150/10,250 direnç bandının aşılması gerekiyor.

 

Foreks Habere teşekkürlerimizle

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler