Borsa
2025 hisse stratejisi: Kırılganlıklar arasında, yüksek prim pontasiyeli
Ak Yatırım modeli bu yıl BİST-100'da %50 prim öngörüyor
Yeni endeks hedefimiz %50 artışla 14,700: Şirket bazlı model revizyonlarımıza göre 12 aylık BIST-100 endeks hedefimizi %50 getiri vaat eden 14.700 seviyesi olarak güncelledik. Düşen faiz ortamında borsanın artık yatırımcılar için daha istikrarlı bir getiri potansiyeli sunduğuna inanıyoruz. Ancak, faiz getirisinin bir süre daha cazibesini koruyacağı beklentimiz, tematik olarak öne çıkan bazı sektörlerde olumlu beklentinin zaten bir süredir fiyatlanıyor olması, geride kalan sektörlerde ise toparlanmanın gecikmeli olacağına dair sinyaller ve son olarak küresel belirsizliğin artabileceği riski en azından kısa/orta vadede hisse senedi seçimini zorlaştırıyor.
Faiz indirim döngüsü borsa için yine de katalizör olacak
Geçen yıl gösterge endeks Temmuz ayında 11,2 bin (340 USD) zirve seviyesini test etti ancak yılın başında belirlediğimiz 12 aylık endeks hedefimiz 12.000’e bu sürede ulaşılamadı (Eylül’de endeks hedefini 14.500 olarak revize ettik). Geçen yıl BIST’in yıllık getirisi %32 (dolar bazında %10) ile yıllık TÜFE artışı ile mevduat ve para piyasası fon getirilerinin altında kaldı. Endeks getirisinin zayıf kalmasında, şirket performansları kadar, Mart ayında yapılan 500 baz puanlık son faiz artışının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Faiz indirim sürecinin Aralık sonunda başlamasıyla 2025 yılında borsa getirisinin enflasyona göre daha rekabetçi olmasını bekleriz.
Finansal dengelenme teması Borsayı destekliyor
Son bir yılda makro istikrarın seyri genel olarak en son Eylül Strateji güncellememizdeki tahminlerimiz doğrultusunda gerçekleşti: Yılsonu enflasyonu %44,4 ile %43 olan tahminimize yakın geldi. Türk lirası beklediğimiz gibi kur sepetine karşı reel bazlı %20 civarı güçlendi. TCMB öngördüğümüz şekilde Aralık’ta faiz indirimlerine başladı. Bu raporda 2025’e ilişkin makro tahminlerimizde çok az revizyon yaptık. Buna göre (i) TÜFE enflasyonunun 2025 sonunda %27,5 ve 2026 sonunda %16,5 olmasını, (ii) Merkez Bankası’nın önümüzdeki dört toplantıda nispeten güçlü (250 baz puan), Temmuz’dan sonraki kalan üç toplantıda daha düşük miktarsal indirimlerle politika faizini yıl sonunda %30,5’e getirmesini, (iii) buna ek olarak sonraki yıl 10,5 puanlık faiz indirimiyle politika faizinin 2026 sonunda %20’ye inmesini, (iv) gayri safi yurtiçi hasılanın 2025’de %3,2 ve 2026’da %5,0 artmasını, (iv) 2024’te GSYİH’nın %1’inin altında açık veren cari dengenin, ithalat ivmesinde belirgin hızlanma beklentimize rağmen, sınırlı bozulmayla 2025’te GSYİH’nin %2’sinin altında açık vermesini ve (v) TL’nin döviz sepetine karşı 2025’te %18 nominal değer kaybıyla, reel kurdaki değerlenmenin sınırlı (%5’in altında) olmasını bekliyoruz.
İlk yarı finans dışı sektörler ve ihracatçılar için zorlu geçebilir
Asgari ücretin beklentinin alt sınırında belirlenmesi, enflasyon eğilimleri ve firma işçilik maliyetleri açısından olumlu karşılandı. Ancak gelirlerdeki zayıflama, tüketici kredi faizlerinde sınırlı geri çekilme aynı zamanda tüketici talebinde de yavaşlamayı getirecek. Firmalar açısından da yüksek finansman maliyetleri, TL’nin son bir buçuk yıldır reel değerlenmesinin marjlar üzerindeki etkisi, talep tarafının yurt içi ve yurt dışında zayıf seyredeceği beklentisi ve ayrıca doların avro karşısında güçlenmesi kısa/orta vadeli görünümü pek çok sektör açısından dezavantajlı kılıyor.
Dolayısıyla TL’de reel değerlenmenin daha belirgin olacağı yılın ilk altı ayında önceki raporlarımızda öne çıkardığımız bankacılık, sigorta, gıda ve gıda perakendesi, sağlık hizmetleri, telekom sektörlerinin finansal performans açısından öne çıkmaya devam edeceğini; büyüme ivmesinin sürdüğü havacılık ile faiz indirim fazı ve bölgesel fırsatların güçlenmesiyle inşaat, çimento, yapı malzemeleri ve GYO’da ilginin süreceği, buna karşılık cam, demir/çelik, beyaz eşya gibi sektörlerde Çin ve Avrupa bazlı teşvik paketlerinin, küresel ticaretin seyrinin ve içeride talep koşullarını görmek için ikinci yarının bekleneceği bir yıl olacağını düşünüyoruz.
Küresel gelişmelerin etkisi açısından görünüm belirsiz
Jeopolitik gelişmeler, en azından son on yılda Türkiye’nin risk priminin önemli bir negatif bileşeni oldu. Özellikle 2024 yılı bölgemizde çatışmaların daha da arttığı bir yıldı. 2025’e ilişkin olarak Rusya-Ukrayna savaşının çözümüne dair artan iyimserlik, 2024 yılı sonunda Suriye’de rejim değişimi, İsrail-Filistin çatışmasında ateşkesin sürmesi jeopolitik riskleri azaltabileceği gibi bölgenin yeniden inşası ve ihracat açısından Türkiye’ye bazı fırsatlar sunabilir. Ancak ABD’de yeni dönemle birlikte küresel diplomaside öngörülebilirliğin azalması, korumacılık eğilimleri ve doların güçlenmesi, akademik çalışmalarda Türkiye’nin nispeten daha az etkilenenler arasında sayılmasına rağmen ticaret savaşlarının yaratacağı riskler de hesaba katıldığında jeopolitik gelişmelerin seyri konusunda güvenilir bir tahmin yapmak şimdilik güç görünüyor.
Not artışları en erken Nisan’a kaldı
Geçtiğimiz yıl her üç kurumdan gelen ikişer basamak artışla Türkiye’nin mevcut kredi notu şu an Fitch ve S&P’de yatırım seviyesinin üç basamak ve Moodys’de yatırım seviyesinin dört basamak altında bulunuyor. Ocak ayı gözden geçirmelerinde Moodys ve Fitch not ya da görünüm değişimi yapmadı. Kurumlar enflasyonda düşüş ve ekonomide istikrar sürerse not artışı yapabilecekleri sinyalini verdiler, finansal istikrar risklerinin ve döviz talebinin yeniden canlanması ihtimaline dikkat çektiler. Türkiye’nin bir sonraki kredi değerlendirmesi S&P tarafından Nisan ayında olacak.
Ayrıca yılın ikinci yarısında üç değerlendirme olacak. Bu değerlendirmelerde notta bir ya da iki artış gelebileceğini düşünüyoruz. Ancak ülke kredi notunun 2010’lu yıllarda olduğu gibi yeniden yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi için enflasyonda kalıcı olarak tek haneye düşüş sinyallerinin gelmesi beklenir diye tahmin ediyoruz.
CDS ve 10 yıllık tahvilde gerilemenin sürmesi değerlemelere olumlu yansır
Türkiye’nin CDS risk priminin yıllık ortalaması geçen yıl 160 baz puan azalarak 250 – 260 baz puan aralığında istikrar sağladı. Böylece GOÜ endeksine göre fark da 200 baz puandan 100 baz puana geriledi. CDS’in 200 baz puanın altında istikrarlı kaldığı 2014 öncesinin ekonomik parametreleri ile kıyaslandığında mevcut durumun 2025 yılı içerisinde ancak 30-50 baz puan daha aşağı gelebileceğini, fakat yine de 200bps’nın üzerinde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Hangi hisseler öneriliyor?
Hisse Öneri Listesine Anadolu Sigorta ve Garanti Bankası eklendi, İş Bankası listeden çıkarıldı: Değerleme modellerimizde risksiz oran (RfR) varsayımını %20’de tutuyoruz; bu da piyasa için %25,5 özsermaye maliyeti (CoE) ve %5,5 özsermaye risk primi (ERP) anlamına geliyor. Sektör bazlı seçici hisse tercihleri ile BIST’e ilişkin temkinli iyimserliğimiz korunuyor. Böylece geçiş yılının ilk yarısı için öneri listemizde Anadolu Sigorta, BİM, Ford Otosan, Garanti Bankası, Koç Holding, Mavi, MLP Care, Migros, Otokar, Turkcell, Türk Hava Yolları ve Yapı Kredi Bankası yer alıyor.
Kaynak: Ak Yatırım