Sosyal Medya

Yağız Kutay

Yağız Kutay Yazdı: “Çekirdekten Enflasyonistiz Biz”

Enflasyonla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor" dedi...

Yağız Kutay Yazdı: “Çekirdekten Enflasyonistiz Biz”

Enflasyonla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor” dedi ve ekledi: İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız.

Akabinde Merkez bankası faizi sabit tutmaya karar verdi. Haliyle panik oldu her kesim eşrafı.

Merkez Bankası başkan yardımcısı Cevdet Akçay Reuters’a tersini söyledi:

Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmeden ve yakından takip ettiğimiz diğer göstergeler de buna eşlik etmeden faiz indirimi gündeme gelmeyecek.

FAİZ DÜŞÜYOR MU?

Yeterli agresiflikte davranmadı Şimşek ve kurmayları. Faiz-enflasyon dengesi henüz doyum noktasına ulaşmadığı için enflasyonu önceliklendirin ve erken faiz indirimi yapmayın diyorum.

ENFLASYON DÜŞÜYOR MU?

Baz etkisiyle düşeceği aşikâr. Ancak süreklilik arz eden enflasyonun üstesinden gelmek için biraz rezerv ve turizm sezonu yeterli olmayacak. Biraz rakamları irdeleyelim:

Çekirdek enflasyon, genel enflasyon oranından gıda ve enerji gibi kalemlerin çıkarılmasıyla hesaplanan enflasyon oranıdır. Bu kalemler, mevsimsel değişiklikler, arz şokları veya diğer geçici faktörler nedeniyle fiyat dalgalanmalarına eğilimlidir.

Çekirdek enflasyonun alemeti farikası, daha istikrarlı ve uzun vadeli enflasyon trendlerini anlamak için kullanılır. Bu sayede, para politikalarını belirlerken merkez bankaları ve ekonomi yöneticileri daha güvenilir bir ölçüme sahip olurlar. Kimilerine göre “koskoca” ABD bile çekirdekte iyileşme görmeden faiz kemerini gevşetmiyor. FED Başkanı Powell bas bas bağırdı çekirdek hala yüksek diye. Bakınız: Son altı toplantısında sabit faiz oranı.

TÜRKİYE’NİN ÇEKİRDEĞİNE YOLCULUK

Aşağıdaki grafik gıda, alkollü içecekler, tütün ürünleri, enerji, altın, işlenmemiş gıda ve alkolsüz içecekler hariç TÜFE’nin olduğu Çekirdek C’nin 1 yıllık serüveni:

Böyle bir ortamda verilecek her kararın sıkıntılarını yaşayacağız. Enflasyonla yapılacak bu çetin mücadeleyi sonuna kadar sürdürmediğimiz sürece karabasan gibi peşimizi bırakmayacak bu bela. Yıllar boyu bunu tecrübe ettik. Çekirdeğe karşı elde edilebilecek bir zafer olmadan erken faiz indiriminin yeni programın itibarını zedeleyecek. Ortada “istikrar namına” bir program yok gerçi orası da ayrı mesele.

Durumu İstanbul Ticaret Odası (İTO) da doğruladı. Mevsimlikten arındırılmış aylık haziran enflasyonu %4,3.

Yılın başından beri de hep bu aralıkta seyretti.

Öte yandan aynı dönemde aylık net faiz getirisi yaklaşık %4 civarındaydı.

Bu durumda faiz oranları her ay enflasyonun altında kalarak reel faiz oranlarının negatif olduğunu göstermektedir. Yani, yatırımcılar enflasyon nedeniyle reel anlamda kayıp yaşamaktadır.

Cumhuriyet tarihinde tam anlamıyla çözülmeyen enflasyon problemini erken faiz indirimiyle çözeceğine inanıyorsa, biz de büyük şirketlerimizin vergi verdiğine inanmamızda hiçbir sakınca yok.

KIRK KATIR MI KIRK SATIR MI?

Biden’ın adaylıktan çekilmesi ardından mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris Trump ile karşı karşıya geliyor. Amerika’da uçan bir sineğin bile bizi etkilediği ortamda bu gelişmelere politik ve ekonomik açıdan bakmak zaruri durum.

İlk bakışta Trump bizler için daha bir opsiyon gibi görünmesine aldanmamak lazım. 6 yıl önce durdurulamayan dolar kuru yükselişi Trump’ın yazdığı meşhur mektup sonrası olduğunu da bir an olsun akıldan çıkarmamak gerekir. Dengeli iletişimi önceliklendiren kimsenin başkan adayı Trump değildir. Bundan sonra da olmayacak. Dolayısıyla olası Cumhuriyetçilerin galibiyetini bizler için olumlu değerlendirmek erken.

Öte yandan Kamala Harris’in kazandığı senaryoda Biden dönemi benzeri bir iletişim beklemek en güçlü senaryo. Fakat Harris’in Türkiye’ye karşı aleni olarak beslediği negatif hissiyat iki ülkenin iletişimini kesin olarak etkileyecek. Zira tarihte ilk defa bir ABD başkanı Türkiye Cumhuriyeti devlet başkanını Beyaz Saray’a davet etmedi. Başkan yardımcısı sıfatıyla Harris’in etkisini bu süreçte gördüğümüz konusunda hemfikiriz.

Şimdi, Ermeni ve Yahudi baskın grupların desteğiyle ivme yakalayan Harris, artık karşımıza başkan olarak çıkacağının tekrardan altını çizerim.

Osmanlı döneminden miras bir söz ile bu sayfayı kapatıyorum. Kırk satır mı kırt katır mı?

Yağız Kutay Işık


İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: “Shake it off; Taylor Swift Avrupa ekonomisini nasıl sallayacak?Yağız Kutay Yazdı: “Shake it off; Taylor Swift Avrupa ekonomisini nasıl sallayacak?

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “Tasarrufsuzluk Kültürü…”

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: 'Friedman'dan krize; Enflasyon ve para arzının dansı...'Yağız Kutay Yazdı: ‘Friedman’dan krize; Enflasyon ve para arzının dansı…’

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: 'Açgözlülük Ekonomisi...'Yağız Kutay Yazdı: ‘Açgözlülük Ekonomisi…’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler