Sosyal Medya

Yağız Kutay

Yağız Kutay Yazdı: ‘BRICS flörtü…’

BRICS, küresel ekonomik kalkınmayı teşvik etmek, gelişmekte olan ülkelerin sesini duyurmak ve mevcut uluslararası ekonomik düzende reform yapmayı hedefleyen bir platform olarak işlev görür...

Yağız Kutay Yazdı: ‘BRICS flörtü…’

Bloomberg’e göre ülkemiz, BRICS’e katılmak üzere resmi başvuruda bulundu. BRICS’e üye ülkeler:

Brezilya,

Rusya,

Hindistan,

Çin,

Güney Afrika,

İran,

Mısır,

Etiyopya,

Birleşik Arap Emirlikleri.

BRICS, küresel ekonomik kalkınmayı teşvik etmek, gelişmekte olan ülkelerin sesini duyurmak ve mevcut uluslararası ekonomik düzende reform yapmayı hedefleyen bir platform olarak işlev görür. Bu işbirliği Türkiye için önemli imkanlar barındırmasına rağmen batıya karşı olma ortak paydasının zamanla ağır basması platformu siyasi bir pozisyona sokmasına sebep oldu.

Türkiye’nin BRICS başvurusu gerçeğe dönüşürse batıyla olan iki geri bir ileri ilişki baya bir geriye evrilme riskini göze almalıyız.

HANGİ YAPTIRIMLAR? 

1- Ticaret Kısıtlamaları: Gümrük tarifelerini artırır, kota koyar.

2- Finansal Yaptırımlar: Türk bankalarının uluslararası işlemlerini sınırlar.

3- Yatırımların Dondurulması: Batılı şirketler yatırımlarını geri çeker.

4- Savunma ve Teknoloji Kısıtlamaları: Savunma ve teknoloji ihracatını durdurma noktasına gelir.

Bir yandan Trump’u bekleyen iktidar, diğer yandan en büyük rakibi Çin’in olduğu ekonomik oluşuma girerek neyi hedeflemektedir. Her gün TV’lerde çıkan “stratejist” ağabeyler açıklasın.

BİR PAKET: BRICS KALKINMA YOLU PROJESİ

Bahsi geçen stratejist ağabeylerin son dönemde ilgi gösterdiği bir konu “Kalkınma Yolu” projesi. Türkiye’yi sadece jeopolitik olarak değil, ekonomik olarak da doğu batının kesiştiği yer olacağını düşündükleri proje.

Irak ile ortak geliştirdiğimiz bu proje Basra Körfezi’nden başlayarak Türkiye’nin güney sınırına kadar uzanıyor. Hem demiryolu hem de otoyol altyapısı içeren proje ile ticaret ve ulaşım koridoru oluşturmak ortak hedefler. Bizim açımızdsn proje temelinde Türkiye’nin lojistik merkez olma var.

Ortadoğu’dan Avrupa’ya olan ticaretin hızlanmasını da önemli kazanımlardan gören politika yapıcılar için BRICS hamlesiyle bir paket olarak düşünülmeli şerhini düşüyorum sevgili okurlarıma ve soruyorum:

30 trilyon dolar potansiyele sahip BRICS hamlesi sonrası denge politikasını gözetmek adına amiyane tabirle ihracatımızın %40’ını yaptığımız batı ile diyalog değişimine gidecek mi?

Yağız Kutay Işık

 


İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “Çekirdekten Enflasyonistiz Biz”

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: “Shake it off; Taylor Swift Avrupa ekonomisini nasıl sallayacak?Yağız Kutay Yazdı: “Shake it off; Taylor Swift Avrupa ekonomisini nasıl sallayacak?

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “Tasarrufsuzluk Kültürü…”

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: 'Friedman'dan krize; Enflasyon ve para arzının dansı...'Yağız Kutay Yazdı: ‘Friedman’dan krize; Enflasyon ve para arzının dansı…’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler