Güldem Atabay
Güldem Atabay: Trump’ın Makro Ekonomik Popülizmi Küresel Dengeleri Yeniden Bozacak
Temmuz ayının başında Avrupa’da iki önemli seçimin sonucunu izledik. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin şoke edici sonuçlarının ardından aniden erken seçim kararı…
Temmuz ayının başında Avrupa’da iki önemli seçimin sonucunu izledik. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin şoke edici sonuçlarının ardından aniden erken seçim kararı alan Fransa’daki seçim maratonunda ilk turda kazanan aşırı sağa ikinci turda Fransız seçmen solun soluna işaret ederek blok çekti. Kıta Avrupası’nda yükselen radikal sağ dalgasına karşılık İngiltere, merkez sola yaklaşan İşçi Partisi’ni 14 yıl aradan sonra güçlü bir şekilde hükümete taşıdı.
Her üç seçimin de ana dinamik olarak arka planında toplumların belkemiğini oluşturan geniş kitlelerin fakirleşmesiyle artan ekonomik problemleri yatıyor. Küreselleşmenin yarattığı değerden giderek daha az pay alan bu kesimlere radikal sağ partilerin önermesi daha kapalı bir ekonomiyle daha fazla refah. Sol ve daha sol partiler ise neo-liberal politikalar yıllarında daraltılan kamu sektörünün ekonomik aktör olarak yeniden yükselişiyle gelir dağılımı sorununu çözme vaatleri ile aynı ekonomik problemlere odaklanıyorlar.
Paul Krugman NY Times’daki makalesinde “makroekonomik popülizm” deyince hemen ilk akla gelen Latin Amerika’daki 1970’lerin yönetimleri boyunca izlenen enflasyonist salgınlara işaret ediyor. Arjantin’in hem solcu hükümetleri hem de 1976-1983’te on binlerce solcuyu “kaybederken” sorumsuz ekonomi politikalarıyla ülkeyi ödemeler dengesi krizine ve hiperenflasyona götüren askeri diktatörlük dönemlerinin gerisinde hep aynı ekonomik popülizm yatmaktaydı. Bugünlerin makroekonomik popülizmine en canlı örnekse kuşkusuz Türkiye’den. Düşük faizin enflasyona ilaç olduğu fikrinde ısrar ederek Türkiye ekonomisini 2023 seçimleri öncesi ödemeler dengesi krizi ve hiperenflasyonla ile burun buruna getiren sağcı milliyetçi Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin yakın tarihli politikaları. Türkiye 2023-2024 seçimleri arasında ağır sorumsuz makroekonomik politikalardan ağır ezici neo-liberal politikalara geçişle makro ekonomik popülizmde seviye atlamış görünüyor.
Küreselleşmiş bir ekonomide pandemi sonrası oluşan dinamiklerin yarattığı enflasyon dalgasına Ukrayna işgalinin eklenmesi fiyat artış hızını ateşlemişti. Tam işler rayına girmeye yaklaşmış görünürken sene başında en büyük jeopolitik risk olarak işaret edilen ikinci bir Trump dönemi ufukta belirmiş görünüyor. İlk Biden-Trump münazarasında dünya dört sene daha ABD’yi yönetmeye talip mevcut Başkan’ın azalmış bilişsel kapasitesine dikkat kesilirken, Trump’ın bir kez daha başkanlığı elde etmesiyle küresel ölçekte felakete yol açabilecek nasıl bir makroekonomik popülizm izleyebileceği geri planda kaldı.
25 Haziran’da her biri çeşitli ekonomi politikalarının ayrıntıları hakkında farklı görüşlere sahip Nobel Ödüllü 16 ekonomist ortak bir bildiri yayımlayarak Trump’ın Kasım ayında kazanması halinde devreye sokacağını ilan ettiği ekonomi planlarının enflasyonu yeniden alevlendireceğini ve küresel ekonomiye kalıcı zarar vereceğini ilan etti. Biden’ın bilişsel kapasitesi tartışmasına hiç girmeden, Biden’ın ekonomi gündeminin Trump’tan çok daha üstün olduğu konusunda hemfikir olduklarını açıkladılar.
Biden’ın Trump’tan aldığı ekonomik mirasın en önemli faktörlerinden biri, COVID-19 mücadelesinde geç kalan Trump’ın ABD iş gücü piyasasında yarattığı kalıcı hasar oldu. Trump dönemindeki milyarderler için yapılan keskin vergi indirimleri vadedilen yatırım artışını hiçbir şekilde gerçekleştirmezken, Biden dönemine hızla artan bir borç sorunu ve bütçe açığı bıraktı.
Biden’ın dönemine damga vuran önemli adımları oldu. Hızla kabul edilen “Amerikan Kurtarma Planı” sayesinde ABD’nin pandemi sonrası toparlanması diğer tüm gelişmiş ülkelerden daha güçlüydü. Neredeyse 50 yıllık ihmalin ardından ABD ekonomisinde eskiyen altyapıyı yenilemek için devreye soktuğu İki Partili Altyapı Yasası ile finansman sağladı. ABD ekonomisinin gelecekteki dayanıklılığını ve rekabet gücünü artıracak şekilde yeni bir sanayi politikası dönemi başlatan 2022 CHIPS ve Bilim Yasası’nı geçirdi. 2022 Enflasyonu Düşürme Yasası ile ABD iklim değişikliği ile mücadelede ve geleceğin teknolojilerine yatırım yapmada uluslararası topluma entegre oldu. Yeni bir virüs olasılığına karşı ekonomik sigorta sağlayan Amerikan Kurtarma Planı ile bir yıl içinde çocuk yoksulluğu oranını yarıya indirdi. Dönemi boyunca siyasi felakete neden olabilecek Fed faiz artışlarına seçim dönemine girmesine rağmen ses çıkarmadı. Para politikasına müdahale etmedi.
ABD Kasım 2024 Seçim Anketleri
Kaynak: The Economist
Trump’ın Kasım 2024’te iktidarı halinde ekonomik planları içinde gümrük tarifelerini yükseltmek var. Tüm ithalatlara yüzde 10 asgari gümrük vergisi ve Çin’den gelen tüm mallara yüzde 60 vergi uygulanmasını öneriyor. ABD pazarını kaybetmemek için Çin’in fiyatları düşüreceği varsayımının enflasyonu artırmayacağını iddia ediyor. Bu ekonomi dışı beklenti tam aksine artan maliyetlerin ABD’li tüketicilere ürün fiyatları olarak yansımasına ve daha yüksek enflasyona neden olacak.
Trump’ın bir diğer planı da ABD’ye yönelen göçü kısıtlamak. ABD’li olmanın ruhuna aykırı olan bu tercihi sonucunda zaten katılaşmış iş gücü piyasasının daha da sıkılaşarak ücretler kaynaklı enflasyon baskıları yaratması kaçınılmaz görünüyor.
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Çetin ünsalan
/ 22 Ocak 2025Çetin Ünsalan: Teknoloji mi; teknolojim mi?
Trump şaşırtmadı… ABD’de başkanlığı devraldığı gün, hemen ardından imzaladığı kararnamelerle Dünya Sağlık Örgütü’ne destek konusundan Paris Anlaşması’na kadar bir dizi…
Genel
/ 22 Ocak 2025İSKİ 2024’te İstanbul’a 1 milyar 162 milyon metreküp su sağladı
İBB bağlı kuruluşu İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 2024’te kente yaklaşık 1 milyar 162 milyon metreküp su sağladı...
Borsa
/ 22 Ocak 2025Kimpur ve Ravago Petrokimya İş Birliğinin İlk Üretimi Gerçekleşti
Kimpur, geçtiğimiz yıl Ravago Petrokimya A.Ş. ile sektörde büyük yankı uyandıran stratejik iş birliğini duyurmuştu...
Borsa
/ 22 Ocak 2025Gentaş Kimya, halka arz ile global hedeflerini büyütüyor
Gentaş Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Macit Aydın, şirketin yeni ürün stratejileri ve stratejik vizyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu...
Borsa
/ 22 Ocak 2025ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’
BİST100 bugün %0,3 düşerek günü 9999 seviyesinde tamamladı. Endekste sabah saatlerindeki yükseliş çabası yeterli olmadı...
Genel
/ 21 Ocak 2025Erdoğan, Kartalkaya yangın faciası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı
Bakanlar Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu’daki yangın faciası nedeniyle 1 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı…
Raporlar
/ 21 Ocak 2025“Dünyanın en değerli 500 markası” açıklandı
“Dünyanın En Değerli 500 Markası” çalışmasında 574,5 milyar dolar marka değeriyle Apple yine birinci geldi. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand…
Piyasa
/ 21 Ocak 2025Çin’de iPhone satışları yüzde 18,2 düştü
iPhone satışları 2024’ün son çeyreğinde Çin’de yüzde 18,2 düştü. Huawei’nin Çin yazılımlı telefonları ise lider konumda. Çin, Apple’ın ABD’den sonra…
Para Politikasi
/ 21 Ocak 2025Hazine 34,3 milyar TL borçlandı
Hazine tarafından düzenlenen iki tahvil ihalesinde toplam satış 18 milyar 706,1 milyon TL olarak gerçekleşti. İhaleler öncesi yapılan 15,6 milyar…
Gündem
/ 21 Ocak 2025Trump zaman kaybetmedi: Başkanlığın ilk gününde imza üstüne imza
ABD’nin 47’nci başkanı seçilen Donald Trump, dünkü yemin töreniyle dört yıl aradan sonra resmen Beyaz Saray’a döndü. Törenin ardından düzenlenen…
Genel
/ 21 Ocak 2025Kartalkaya otel yangını faciasında 10 ölü, 32 yaralı!
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Hotel yangınından ailesiyle camdan atlayarak kurtulan bir vatandaş olaya ilişkin konuştu: “Hiçbir güvenlik önlemi yoktu.”…
Gündem
/ 21 Ocak 2025Elon Musk, Trump’ın zaferini Nazi selamıyla kutladı..
ABD’nin 47’nci başkanı seçilen Donald Trump, bugünkü yemin töreniyle dört yıl aradan sonra resmen Beyaz Saray’a döndü. Törenin ardından düzenlenen…
Kripto Para
/ 21 Ocak 2025Trump Token kripto piyasasını sarstı: Piyasa değeri 15 milyar dolara ulaştı
Donald Trump’ın tanıttığı dijital token (TRUMP), kripto para piyasasında büyük bir etki yaratarak milyarlarca dolarlık işlem hacmine ulaştı. Ancak, bu…
Benzer Haberler