Erol Taşdelen Yazdı: Liyakatsız yönetici krizde nasıl davranır?
16 Ekim 2024Liyakatsız bir yönetici, krizlerin anlık durumu genellikle daha da kötüleştirecek davranışlar sergilerler. Liyakat eksikliği, yöneticinin bilgi, deneyim ve yoksunluğundan yoksun kalması neden olur, bu da kriz yönetiminde ciddi hatalara yol açar. Liyakatsız bir yöneticinin kriz anındaki nasıl davranışlar içine girdiğine yakından bakalım.
Normal zamanlarda yöneticinin Liyakatsız hali kriz dönemlerinde net ortaya çıkar bu durum işletmeler için zor bir süreç ortamı yaratırken, işletmenin krizden çıkma süresini de direkt etkiler.
1. İş Bilgisizliği ve Yetersiz Yönetim
Liyakatsız bir yönetici, harcama nedenlerini ve yaşadıklarını tam olarak anlayamaz. Durumun ciddiyetini ya hafife alır ya da abartarak yanlış tepkiler verir. Bu bilgisizlik, yanlış kararların alınmasına ve yanlış görünürlüğün belirlenmesine neden olur.
2. Suçlama ve Günah Keçisi Bulma
Kriz anlık sorumluluğu üstlenmek yerine hatalarını yükler. Personeli veya dış etkenleri suçlayarak kendisini kaydettirilir. Bu davranış, ekibin içindeki güveni zedeler ve motivasyonu düşürecek davranışlar sergiler. Sorumlulkktan kaçma gelişmeleri başkasının üzerine yıkmak için günah keçiri aramaya başlar ve bunda ısrar eder. Mantıksız davranışların herkes tarafından kabul edilmesine uğraşır.
3. Korku ve Panik
Liyakatsız yönetim krizleri anında kontrol kaybedebilir ve paniğe kapılabilirler. Panik halindeki yöneticiler, mantıksal ve indirmek yerine hızlı, aceleci ve genellikle yanlış çözümleri alır. Bu durum, kaosa yol açabilir ve kişiler arasında huzursuzluk yaratır.
4. Yetersiz İletişim
Krizin etkili iletişim kritik sistemlerine sahiptir, ancak liyakatsız yönetim krizleri anında ya da aşırı belirsiz ya da yanlış bilgilerle ekibi yönlendirebilir. Bilgi paylaşımını geciktirebilir ya da durumu net bir şekilde açıklayamazlar. Bu, ekibin ne yürütülmesini bilememesine ve karışıklığa nedne olur. İletişim hali tek yönlü iletiye dönüşür krizden çıkış çabalarını da baltalar.
5. Gerçeklerle Yüzleşmekten Kaçınma
Liyakatsız yöneticiler, sorunlarla yüzleşmek yerine durumu örtbas etmeye çalışırlar. Sorunları küçümseyebilir veya çözümü ortaya çıkabilir, bunun yerine kriz yokmuş gibi davranabilirler. Bu yaklaşımın daha da derinleşmesine neden olur.
6. Kendi Çıkarlarını Önceliklendirme
Liyakatsız bir yönetici, kriz anında şirket veya ekibin çıkarları yerine kendi kariyerini ve üyelerinin katılımına odaklanabilir. Bu tür yöneticiler, kişisel imajlarını zedelememek için sorumluluktan kaçınabilir, başkalarını suçlayabilir ya da kritik kararları geciktirebilirler. Kendi çıkarlarını ön plan tutmaları, ekibinin moralini olumsuz etkiler ve kriz yönetiminin gerekli olan iş birliğini arttırdığı. Bu tutum, kutlamanın krizden çıkma süreci yavaşlayabilir ve uzun vadeli zararlar doğurabilir.
7. Stratejisizlik ve Tutarsız Hareket Etme
Liyakatsız bir yönetici, krizler aniden ortaya çıkan bir planın yayılmasında zorlanır. Olaylara plansız ve tutarsız tepkiler vererek, sürekli yön değişimi ve kırılmanın başarısız olması olur. Herhangi bir yol haritası olmadan alınan bu anlık değişiklikler, durumu daha da karmaşık hale getirir ve ekibin ne yapması gerektiği konusunda kafa karışıklığına yol açar. Bu durum, süreleri çözümünü geciktirir ve daha büyük ömürler sağlar.
8. Bilgi ve Deneyim Eksikliğini Gizlemeye Çalışma
Liyakatsız bir yönetici, bilgi ve deneyim eksikliklerini gizlemek için kriz anında profesyonel bir durmada çalışmaya devam ediyor. Yetersiz olmaları, yetkisiz şekilde dağıtılması, yanlış ayrılması mümkündür ve organizasyon için daha büyük riskler yapılabilir. Ancak sadece kriz yönetiminin başarısız olmasıyla, aynı zamanda uzun süreli organizasyona zarar verir.
9. Krizden Kaçma ve Geri Çekilme
Bazı liyakatsız yöneticiler, krizlerin anında sorumluluğunu almayı reddederler ve krizlerle yüzleşmekten kaçınırlar. Bu durumda ya kriz çözümlemesini beklerler ya da geri plana çıkarılırlar. Bu pasif tedavi, ekip yönetiminden ayrılmak ve sorun boyutuna neden olabilir. Organizasyonun krizi aşması ciddi.
10. Ekip İçinde Çatışmalara Yol Açma
Liyakatsız yöneticiler, krizleri anında ekip içi uyumayı sağlamak yerine çatışmaları körükleyebilirler. Krizin paylaşım paylaşımı yerine, sorumluluk ekibinin farklı üyelerine atabilir ve ekibin içindeki gerilimleri artırabilirler. Bu, hem kriz yönetim sürecini zora sokar hem de ekibin kaybının kaybolmasına yol açma değişimi kesintisine neden olur.
11. Uzman Görüşlerine ve Geri Bildirime Kapalı Olma
Liyakatsız yöneticiler, krizler anında genellikle dışarıdan gelen uzman görüşlerine veya ekiplerin geri bildirimlerine kapalı gruplardır. Kendi satın alma ve özelliklerini sorgulamadan doğru kabul edip etmeme, daha rekabetçi veya bilgili kişilerden tavsiye almayı reddedebilirler. Bu durumda, farklı bakış açılarının değerlendirilmesini engeller ve doğru çözümlerin geliştirilmesini zorlaştırır. Ekip İçerisindeki yaratıcı fikirler ve alternatif stratejiler göz ardı edilir, bu da kriz yönetimini başarısız hale getirir.
12. Yeniliklere ve Çözüm Önerilerine Kapalı Olma
Kriz zamanları, yaratıcı çözümler ve kapsamlı çözümler gerektirir. Ancak liyakatsız yöneticiler, genellikle değişim ve yeniliklere karşı kapalıdır. Geleneksel kırılmalara bağlı kalırlar, alternatif çözüm yollarına direnç gösterirler ve bu da kalıcı çözümü yaratma ortamını bozar.
13. Kriz Fırsatlarını Kaçırma
Bir kriz aynı zamanda fırsatlar da sunabilir; yenilenme, süreç süreçleri veya pazara adapte olma gibi. Ancak liyakatsız yöneticiler, bu fırsatları görmezden gelebilecek ya da onları değerlendirecek bilgileri elde edebilecek ve elde edebileceklerden yoksun olabilirler. Bu da anlaşmanın rekabet avantajı kaybettirir.
14. Kaynakların Yanlış Kullanımı
Kriz sırasındaki doğru değişim çok önemlidir. Liyakatsız yönetici doğru kaynakların yanlış yerlerde kullanmasına neden olur. Karar alam süreçleri tıkanır.
15. Uzun Vadeli Strateji Eksikliği
Liyakatsız yöneticiler, krizler neden ile orta uzun vadede oluşacak fırsatları değerlendiremez. Strateji kurma yerine günü kurtarmaya yönelik Taktik çalışma davranışları sergiler bu durum kuruma hakim olur.
16. Ahlak ve Motivasyon Kaybı
Ekiplerin kriz anında yüksek moral ve motivasyona ihtiyaçları vardır. Ancak liyakatsız yöneticiler, ekipler gerekçe gösteremezler. Hatta, alınan yanlış kararlar ve yapılan kötü yönetim nedeni ile İş Ahlakı ciddi şekilde bozulur. Karar vericiler yapılmaması gereken davranışlar içine girer.
17. Krizde Şeffaflık Eksikliği
Liyakatsız yöneticiler, krizlerin anında şeffaflık ilkesinden uzaklaşabilirler. Bilgiyi saklama, açık ve net olmama, sorumlulukları belirsiz bırakma gibi tutumlar ekibi belirsizliğe sürükler. Bu işlerin duraksamasına ve kriz yönetiminin etkisiz hale gelmesine neden olur.
18. Dış Danışmanlara Bağımlılık
Liyakatsız yöneticiler, kriz anında kendilerinin eksikliğini fark ederek, dışarıdan görevliler veya dahilia aşırı derecede bağımlı hale gelebilirler. Ancak bu dış kaynaklara aşırı güvenmek, kurum içinde daha büyük kaos yapılabilir, çünkü desteğin dinamiklerini anlayabilen dış kişileri yanlış yönlendirebilirler. Bazı danışmanlar kurumun içindeki durumu kendi maddi manfaatleri için kullanmaya çalışıp zaman ve para kaybına nedne olabilirler. Kuurm yöneticisinin Liyatkatsızlığı doğru ve kuruma yararlı Danışman desteğini de kısıtlar.
19. Çatışma ve Gerilim Artırma
Liyakatsız yöneticiler, kriz anında kurumdaki çatışmaları çözmek yerine, bu çatışmaları daha da artırabilir. Yönetim anlayışındaki tutarsızlıklar, ekibin farklı üyeleri arasında gerginliğe yol açabilir. Bu durum, yönetimini daha da zorlaşmaktadır
20. Geri Bildirim Kapalı Olma
Kriz zamanında geri bildirim almak ve durumun sürekli olarak sürdürülmesi önemlidir. Ancak liyakatsız yöneticiler, eleştiriyi kabul etmez ve geri bildirimlere kapalı olabilir. Bu durum, hataların farkını ortaya koymak isteyenlerin de önünü kapatır.
Bu öğeler, Liyakatsız bir yöneticinin krizin anında nasıl olumsuz etkiler yaratabileceğini ve doğru yönetilememesi durumunda, organizasyonun karşılaşılabileceği riskleri vurgular.
Liyakatsız bir yönetimin kriz anındaki bu tür durumunun, desteğinin güvenilirliğini, operasyonlarını ve uzun vadeli sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Ekip, liderliğe olan güvenini kaybedebilir ve kriz sonrasında toparlanma süreci oldukça zorlu bir hale gelir.
Erol TAŞDELEN – Ekonomist