Sosyal Medya

Emre Balıca

Emre Balıca: This is the way ( Yol Bu )

Yalnız bir türlü ne İTO ne ENAG doğru enflasyon rakamı hesaplayamıyor. Hep TÜİK’in üstünde çıkıyor rakamlar. Sistemsel bir sorun olması lazım. Yoksa enflasyon bir tane...

Emre Balıca: This is the way ( Yol Bu )

Şşşştt… sevgili okurlar,

Sessiz olun. Uyanmasın. Enflasyon ne güzel açıklandı değil mi?

Gerçi beklentinin üstünde ama o kadar kusur kurgulayan …

Pardon kadı kızında da olur. %50 değil ama 50’ye göz kırpmış biraz. Beklenti daha düşük ama yok o kadar da düşürmeyelim demişler.

Yalnız bir türlü ne İTO ne ENAG doğru enflasyon rakamı hesaplayamıyor. Hep TÜİK’in üstünde çıkıyor rakamlar. Sistemsel bir sorun olması lazım. Yoksa enflasyon bir tane. Siz nasıl hissediyorsunuz bilemem ama ben TÜİK sevdalısıyım. Ne dese kesin gözüyle bakıyorum.

Doğru bir tane çünkü. Gerisi katakulli bana.

Hatırlıyorum da bundan seneler önce rahmetli Kemal Derviş ekonominin başına getirildiğinde çok fazla eleştiriliyordu. ABD’nin adamı gibi bir sürü zırvanın içine gelmişti.

Öyle şeyler söyleniyordu ki adam yapması gereken dışında hiçbir şey ile uğraşmamasına rağmen ne casusluğu ne ülkeyi batağa sürüklediği ne de ekonomiden bir haber olduğu kalmıştı eleştirilerde. Bir de öyle yükleniliyordu ki, onu getiren dönemin başbakanı Ecevit bile papaz haline gelmişti. Hatta sırf bu yüzden siyasetin de içine çekmişlerdi adamı. Bu arada sorun yaratan sürecin içinde bilin bakalım hangi siyasi aktör var?

İpucu vereyim mi?

Koalisyonda olduğu partilerin küçük ortağı olmasına rağmen erken seçimlerin talepkârı siyasi lider.

Bulabilecek misiniz bakalım?

Günün sonunda gelinen yerde iktidar değişti. Ve değişen iktidar Kemal Derviş’in politikalarına hiç dokunmadan ekonomiyi yönetti. Ve Türkiye’de enflasyon hani o çok istenen ve özlenen tek haneli rakamlara kadar indi.

Kemal Derviş’in mali disipline dönük politikaları, bağımsızlığı önem arz eden kamu kurumları ve liyakatin bilginin dikkate alındığı ekonomi yönetimi sayesinde ülke belki de çok uzun süredir hayal kurduğu rahatlıkta bir dönem yaşadı. Elbette bazı aksaklıklar yaşanıyordu ama temel plan doğru işlediği için sorun olmuyordu.

Borsa gibi finansal unsurlarda trade eden kişiler bu dediğimi daha iyi anlayacaktır. Ya da teknik analiz merakı olanlar. Teknik analiz bakarken zaman dilimleri seçersiniz. Kimisi kendi trade alışkanlığına göre dakikalar ile oynar kimisi saat ile. Yatırımını orta ve uzun vadeli düşünenler için saat dilimleri daha yüksektir. Hatta günlük ve haftalık trendleri takip ederler.

Bu ne demektir biliyor musunuz?

Küçük anlarda ne yaşarsa yaşasın trend, eğer bir hikayesi ve gideceği bir yolu varsa ana trende bağlı kalarak yoluna devam eder.

Anlık durumlarda kaybederken ya da zarar ederken kendinizi görebilirsiniz, hatta panik satışı da burada daha baskın olur, ama günün sonunda sabretmeyi becerirseniz ana trend sizi yolundan şaşırtmadan kazanca ulaştırır.

Bunu neden mi yazdım durduk yere?

Kemal Derviş döneminde sahip olduğumuz hikaye bizi günlük anlık süreçlerdeki sıkıntılara rağmen doğru yere götürdü. Onu ekonomiden sorumlu süper bakan yapanlar bundan nemalanamasa bile ve hatta aksi şekilde sorun yaratsalar bile ondan sonra gelen iktidar bundan fazlası ile nemalandı. İşin kaymağını onlar götürdü.

Kemal Derviş’e o zaman eleştiri ile saldıranlar zaman geçince uygulanan politikaların ne kadar doğru olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Zaman Kemal Derviş’i haklı çıkartırken onu oraya taşıyanları ülkeyi krize götürenler olarak gördü. Ondan sonra gelenleri ise AKP’nin iyi yılları.

Şimdi ne fark var peki Emre,

Şimdi de en yetkili bakan olarak Mehmet Şimşek görevde. Onun dediği sonuna kadar destekleniyor, gerçekleşiyor diyenler için.

Bu sefer hikaye biraz daha farklı. Zaman yine her şeyi gösterecektir günü gelince ama Şimşek’in yetkinliği dışında yine Derviş döneminde olduğu gibi onunla çalışmak istemeyen ya da onu orada belli bir amaç için tutanlar var.

Ama fark şu ki hikaye sanki enflasyonun tek haneye inmesi ya da ülkenin refah seviyesinin düzelmesi değil. Şimşek’in durumunu ölçerken yine Derviş döneminde olduğu gibi bir sürü saçmalık var ortalıkta. Ama hikaye aynı hikaye değil.

Hayatta böyle değil mi?

Anın içerisindeki inişler ve çıkışlara takıldığınız zaman günün sonunda kaybeden oluyorsunuz. Ama hikayesi olan ana trendin içindeyseniz. Bırakın o sizi götüreceği yere taşır. Kaybetmezsiniz.

Ulan Emre,

TÜİK’ten başladın nereye getirdin, kafam oldu bir milyon diyenler için benim yaptığımı yapın.

Hikayenize sonuna kadar sahip çıkın.

Emre Balıca

 


İLGİLİ HABEREmre Balıca: Emre Balıca: “2025 2024’ten, 2026 da 2025’ten…”

İLGİLİ HABEREmre Balıca: Emre Balıca: “Ekonomizm”

İLGİLİ HABEREmre Balıca:  Yakala ZombiEmre Balıca:  Yakala Zombi

İLGİLİ HABEREmre Balıca:  Öyle bir geçer ki zamanEmre Balıca:  Öyle bir geçer ki zaman

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler