Dr. Fulya Gürbüz
Dr.Fulya Gürbüz: Vega Portföy makro gelişmeler
TCMB politika faizini %45’ten %50’ye yükseltti. TCMB’nin “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda” para politikasında sıkılaştırma yapacakları ve para politikasında…
TCMB politika faizini %45’ten %50’ye yükseltti. TCMB’nin “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda” para politikasında sıkılaştırma yapacakları ve para politikasında kararlı duruşunu koruyacak olması güven algısını destekledi. Öte yandan “Türk lirasında reel değerlenmeye” vurgu yapılmasından TCMB’nin döviz kurunda sınırlı yukarı harekete devam edeceğini anlıyoruz. Güne 32,41 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru karar sonrasında 32,44’e yükseldikten sonra TSİ 1525 itibariyle 32,12 seviyelerinden işlem görüyor.
TCMB ve BDDK verilerine göre; 15 Mart haftasında KKM bir önceki haftaya göre hız keserek 8,1 milyar TL (1,1 milyar dolar) düşüşle 2,3 trilyon TL (71,6 milyar dolar) seviyesine geriledi. Döviz tevdiat hesapları haftalık 1,06 milyar dolar artışla 181,3 milyar dolara yükseldi. Yurt dışı yerleşikler toplamda net 333 milyon dolar satış olmak üzere hisse senedinde net 409 milyon dolar satış, DİBS’te net 76 milyon dolar alış gerçekleştirdi. Uluslararası rezervler haftalık 2,6 milyar dolar düşüşle 127,9 milyar dolar oldu (brüt döviz rezervleri 2,9 milyar dolar düştü, altın rezervleri 0,2 milyar dolar arttı), 22 Aralık’tan bu yana uluslararası rezervler 17,6 milyar dolar düştü. TCMB net rezervleri haftalık 1,2 milyar dolar düşüşle 19,6 milyar dolara geriledi, swap hariç net rezerv açığı 4,4 milyar dolar artışla 52 milyar dolara yükseldi. Bankacılık sistemi ticari kredi hacmi ve kredi kart kullanımı yavaşladı, tüketici kredileri hızlandı.
Türkiye’de tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) Ocakta aylık %7,5’a sert yükselerek yıllık artış %45,1’e hızlandı. Ocak ayında döviz kuru ve mazot fiyatlarındaki yükseliş hizmet fiyatlarını da yukarı çekerek Tarım-GFE’de yukarı yönü tetikledi.
Yurt dışına gelirsek, S&P Global Mart ayı öncü PMI verilerini açıkladı. En büyük ticaret ortağımız Euro Bölgesinde hizmet sektörü aktivitesindeki büyüme bir önceki aya göre hızlanırken, imalat sektörü üretimindeki düşüş yavaşladı. Fiyat baskıları sürdü, imalat tarafında talep düşmeye devam etti. Almanya’da iş aktivitesi ve imalat sektörü üretimindeki düşüş zayıfladı. Fransa’da ise iş aktivitesindeki düşüş hızlanırken, imalat sektörü üretimindeki düşüş yavaşladı. Kısacası Euro Bölgesinde ekonomik aktivitede kaplumbağa hızıyla toparlanma görsek de imalat tarafında sancılar sürüyor.
ABD’de S&P Global PMI endeksi Mart ayında iş aktivitesindeki büyümenin yavaşladığını, imalat sektörü üretiminin ise hızlanarak büyümeye devam ettiğini gösterdi. Girdi maliyetleri ve çıktı fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyonist baskılar arttı. Philadelphia Fed imalat endeksi ise Martta düşüş beklentilerine karşın yükseldi. Mevcut konut satışları ise Şubatta aylık %9,5 artış kaydetti. Söz konusu gelişmeler FED’in Haziran ayında faiz indirim ihtimalini zayıflatıyor.
İngiltere Merkez Bankası enflasyonist baskıların sürdüğü mevcut ortamda politika faizini değiştirmedi. GSYH’nin 2023 yılı son iki çeyreğinde daralmasının ardından 2024 yılı Ocak-Mart dönemi PMI verileri önemli ticaret ortağımız olan İngiltere ekonomisinin 2024 yılına hizmet ve imalat sektörü üretiminde büyüme kaydederek başladığını gösterdi. Banka, enflasyonu %2 seviyesine yaklaştırana kadar sıkı para politikasını sürdüreceğini belirtti.
—
Dr.Fulya Gürbüz
Vega Portföy Yönetimi A.Ş.
paraanaliz.com/yazarlar/fulya-gurbuz
Twitter @dr_fulyagurbuz
Linkedin @Fulya Gürbüz, Ph.D.
Youtube @Dr.Fulya Gürbüz