Dr. Fulya Gürbüz
Dr. Fulya Gürbüz: Türkiye’de 2Ç2024’te imalat sektörü daralmaya devam etti, küresel bazda Haziran’da talep artışı sinyalleri var…
Türkiye’de 2Ç2024’te imalat sektörü daralmaya devam etti, küresel bazda Haziran’da talep artışı sinyalleri var… Haziran ayı küresel imalat PMI (eşik…
Türkiye’de 2Ç2024’te imalat sektörü daralmaya devam etti, küresel bazda Haziran’da talep artışı sinyalleri var…
Haziran ayı küresel imalat PMI (eşik 50) verilerine göre Türkiye’de üretim Euro Bölgesine paralel olarak daraldı. Türkiye’de imalat sektöründe üretim ve yeni siparişler (yurt içi ve ihracat) daraldı, istihdam sert düştü, enflasyon yavaşladı, satış fiyatları en yavaş hızla arttı.
Önemli ihracat pazarlarımız Almanya ve Fransa’da üretimdeki daralma hızlandı, İtalya’da daralma yavaşladı, İspanya, Hollanda ve İngiltere’de üretimde büyüme hızı yavaşladı. Japonya’da imalat sektörü üretimi bir önceki aya göre değişiklik göstermezken; Çin, ASEAN Bölgesi (Endonezya, Filipinler, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland, Vietnam), Güney Kore, Hindistan ve Tayvan’da büyüme hızlandı.
İstihdam Türkiye, Euro Bölgesi ve İngiltere’de düşerken, üretim artışı süren ülkelerde istihdamdaki artış hızlandı. Üretim artışı kaydeden ülkelerde ağırlıklı olarak yurt içi yeni siparişlerdeki artışın etkili olduğunu görüyoruz, ihracat siparişlerinde Çin ve Hindistan’da artışın sürdüğünü ekleyelim. Ülke raporlarında ihracat siparişlerindeki zayıflıkta artan girdi maliyetlerinin etkili olduğunu okuyoruz. Kızıldeniz’deki artan saldırılara bağlı olarak teslimat sürelerinin uzaması ve navlun maliyetlerinin artması, ek olarak artan hammadde ve aramalı fiyatlarının yükselmesi girdi maliyetlerini yukarı çekti.
İSO ihracat iklim endeksinin Mayıs ayında 52,8’e yükselmesinin Türkiye’nin ihracat potansiyeline olumlu yansıdığını görmüştük; söz konusu iyimserliğin Haziran ayında sürüp sürmediğini Ticaret Bakanlığının yarın açıklayacağı Haziran ayı dış ticaret verilerinde göreceğiz.
Dr.Fulya Gürbüz