Dr. Fulya Gürbüz
Dr.Fulya Gürbüz ile Haftalık Ekonomi Gündemi: Dış ticaret, Enflasyon, FED faiz kararı, PMI, SAMEKS, S&P Kredi Notu, Turizm
22–26 Nisan 2024 haftasında TCMB politika faizini %50 ile sabit tuttu; krediler, iç talep ve mevduat faizlerini yakından takip…
22–26 Nisan 2024 haftasında TCMB politika faizini %50 ile sabit tuttu; krediler, iç talep ve mevduat faizlerini yakından takip etmeye devam edecek. Nisan ayına ilişkin olarak imalat sektöründe iyileşme işaretlerinin olduğu, perakende ticaret sektöründe ise hızlanma kaydedildiği işaretlerini aldık. Mart ayında merkezi yönetim borç stokuyla birlikte fiyat artışlarında baskının sürdü, Türkiye’nin Şubat itibariyle gelecek 12 ayda ödenecek toplam dış borç ödemesi 227,5 milyar dolara yükseldi. Yurt dışında Nisan ayı öncü verilerine göre Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya ve ABD’de imalat sektörleri daraldı, hizmet sektörleri büyüdü. ABD ekonomisi 1Ç2024’te bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak %1,6’ya yavaşladı, enflasyon bir önceki çeyreğe göre hızlandı, Mart ayında çekirdek PCE enflasyonu aylık %0,3 arttı, yıllık artış %2,8’e hızlandı. FED çekirdek PCE’de %2 seviyesini hedefliyor.
29 Nisan-3 Mayıs 2024 haftasında en önemli başlıkları 1 Mayıs’ta açıklanacak olan FED faiz kararı ve Cuma açıklanacak olan ABD Nisan ayı işgücü verileri olacak. Ilımlı ekonomik büyüme ve fiyat baskılarının sürmesi FED’in beklemede kalacağına işaret ediyor. Türkiye’de Nisan ayı enflasyon, dış ticaret, SAMEKS hizmet ve sanayi endeksleri, İSO imalat PMI ile Cuma açıklanacak S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendirmesi takip edilecek. Nisan ayı küresel imalat ve hizmet PMI verileri ile Euro Bölgesi 1Ç2024 GSYH büyüme verileri izlenecek.
29 Nisan 2024, Pazartesi
Türkiye’de Nisan ayı ekonomik güven endeksi yayınlanacak. Tüketici güveni ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki yükseliş ekonomik güven endeksini yukarı yönlü desteklerken; hizmet sektörü ve inşaat sektörleri güven endekslerindeki düşüş aşağı yönlü baskılayacak. Dolayısıyla endekste yataya yakın bir seyir göreceğiz.
30 Nisan 2024, Salı
Nisan ayı SAMEKS hizmet ve sanayi endeksleri açıklanacak. Mart ayında her iki sektör de büyüme kaydetmişti. Nisan ayı öncü göstergeleri imalat sektörünün önceki aya göre yatay kaldığını, hizmet sektöründe ise karışık sinyaller verdi. Nisan ayı SAMEKS endeksleri sektör bazında siparişler, üretim, satın alımlar, istihdam ve fiyat eğilimleri hakkında önemli ipuçları verecek. Mart ayına ilişkin olarak dış ticaret nihai veriler açıklanacak. Ticaret Bakanlığı Martta ihracatın 22,6 miyar dolara, ithalatın 30,1 milyar dolara yükseldiğini açıklamıştı. Mart ayında Dolar/TL kurundaki aylık artışın hızlanması hizmet üretici maliyetlerini yukarı yönlü baskılayabilir. Şubat ayında artan yabancı turist sayısının Mart ayında da artışını sürdürmesi cari açığın finansmanına destek sağlayacaktır. Almanya’da Mart ayı perakende satışlar, 1Ç2024 Almanya ve Euro Bölgesi GSYH büyüme verileri ile ABD 1Ç2024 istihdam maliyet endeksi ve Şubat ayı konut fiyat endeksi verileri küresel büyüme ve fiyat eğilimlerini gösterecek.
Türkiye’nin tatil olacağı günde ABD Merkez Bankası FED politika faiz kararını duyuracak; ılımlı ekonomik büyüme ve fiyat baskılarının sürmesi FED’in beklemede kalacağına işaret ediyor. ABD Nisan ayı ISM imalat PMI verisinde kamu dahil imalat sektörünün ılımlı büyümesi bekleniyor. Nisan ayı S&P Global küresel imalat PMI verileri açıklanacak. Nisan ayı öncü göstergeleri öncü ekonomilerde imalat sektörlerinin daraldığını, hizmet sektörlerinin büyüdüğünü göstermişti.
2 Mayıs 2024, Perşembe
Türkiye’de Ticaret Bakanlığı Nisan ayı dış ticaret ilk tahminlerini açıklayacak. Yurt dışında Euro Bölgesi imalat PMI verileri ile ABD Mart ayı fabrika siparişleri açıklanacak.
3 Mayıs 2024, Cuma
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsi kredi not değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. S&P en son Eylül 2022’de kredi notunu B’ye düşürmesinden bu yana değişiklik yapmadı, Aralık 2023’te not görünümünü pozitif olarak yükseltmişti. En son Mart 2024’te Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B+’ya not görünümünü pozitif seviyesine yükseltmişti. Moody’s ise Ağustos 2022’den bu yana Türkiye’nin B3 notunu korurken Ocak 2024’te not görünümünü pozitif seviyesine yükseltmişti. Türkiye’de Nisan ayında Dolar/TL kurundaki aylık artış hızının yavaşlamasının TÜFE ve Yurt İçi-ÜFE’de aylık artışların yavaşlamasına etkisi olup olmadığını göreceğiz. Ocakta 82,6 milyar dolara yükselen finans dışı kesim net döviz pozisyon açığı (Ocak itibariyle gelecek 12 ayda sektörün 59,3 milyar dolar döviz pozisyon fazlası bulunuyor) Şubat ayı verileri açıklanacak. Yurt dışında Nisan ayı BM Gıda Fiyat Enflasyonu (Aralık 2022’den bu yana yıllık bazda fiyatlar düşüyor); ABD’de kamu sektörü dahil ISM hizmetler PMI Nisan ayı verileri, tarım dışı işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri takip edilecek. Martta ortalama saatlik kazançlar yıllık %4,14’e yavaşlayarak Haziran 2021’den bu yana en düşük artışını kaydetti.
Dr.Fulya Gürbüz; www.vegaportfoy.com